Erupțiile dentare – Ce trebuie sa faci atunci cand ii apar dintisorii bebelusului tău

in Blog, Sfaturi Pacienti martie 12, 2024

Deși toți părinții se bucură de toate etapele în care micuțul lor evoluează și parcurg toți pașii necesari unei dezvoltări armonioase, erupția dentară nu este una dintre ele. Este acea perioadă care ne transformă copiii, pe care nu îi mai recunoaștem, care molfăie tot ce prind și salivează de parcă ar devora orice îi înconjoară.

Ce sunt erupțiile dentare

Erupțiile dentare reprezintă procesul prin care dinții noi apar sau erup în cavitatea orală, un moment semnificativ atât în dezvoltarea copiilor, cât și în viața preadolescenților și chiar a adulților atunci când apar molarii de minte. Acest proces poate fi însoțit de o varietate de simptome și poate avea impact asupra confortului și stării de bine. Primii dinți care apar în gura unui om sunt dinții de lapte sau dinții temporari și este un proces care se întinde pe aproximativ 2 ani. Erupția dinților de lapte marchează începutul tranziției de la hrană lichidă (lapte matern sau praf) la alimente mai solide (începutul diversificării), contribuind astfel la dezvoltarea vorbirii și oferind structura necesară pentru dezvoltarea ulterioară a dinților permanenți.

Erupția dentară – Când apar primii dinți

Primii dinți erup în jurul vârstei de 6 luni, însă există situații, absolut normale de altfel, când erup la 9 luni sau chiar și 1 an. De asemenea, există și excepții, când bebelușul se poate naște cu unul sau chiar doi dinți prezenți în cavitatea orală, aceștia purtând denumirea de dinți natali. Ei pot reprezenta o problemă, producând răni în gura copilului sau la nivelul sânilor mamei, făcând imposibilă dorința de alăptare. Dinții care apar în prima lună de viață se numesc dinți neonatali, care pot aduce cu ei aceleași dificultăți precum dinții natali.

În cazul în care bebelușului îi erupe primul dinte în jurul vârstei de 4 luni, aceea se numește erupție precoce, iar peste 1 an, erupție întârziată. Nu reprezintă o problemă, în special în cazul erupției întârziate deoarece, cel mai adesea, copilul va recupera pe parcurs, astfel că la 2 ani jumătate spre 3 ani, cel mic va avea toți dinții de lapte erupți. Dacă observi o întârziere foarte mare a erupției, iar primul dinte nu apare până la vârsta de 15 luni, atunci este bine să te prezinți la medicul pedodont pentru a explora cauzele întârzierii erupției.

Semnele și simptomele erupției dentare a bebelușilor

Așa cum menționăm mai sus, erupția poate fi un proces ușor anevoios, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Trebuie specificat de la bun început că febra nu este un simptom al erupțiilor dentare. Deși poate apărea o ușoară creștere a temperaturii, o valoare mai mare de 38,3℃ în termometru poate indica o altă problemă, care să nu aibă legătură cu dentiția. Imunitatea primită de la mamă durează doar până la vârsta de 6 luni, iar după această vârstă, bebelușul este mai vulnerabil. De asemenea, fiind în plin proces de erupție, bebe duce nu doar mâinile la gură, ci și toate obiectele din jur, pentru a calma gingiile.

Printre semnele și simptomele principale, se pot număra:

 • iritabilitate sau neliniște;
 • salivație excesivă;
 • mâncărimi ale gingiilor;
 • scăderea poftei de mâncare;
 • tendința de a mușca sau de a roade obiecte dure;
 • ușoară roșeață sau umflare a gingiilor;
 • ușoară creștere a temperaturii.

Cum poți diagnostica apariția primilor dinți la bebeluși

Diagnosticarea apariției primilor dinți la bebeluși implică observarea atentă a semnelor și simptomelor tipice ale dentiției. Deși procesul de erupție dentară variază de la un copil la altul, există câteva indicii comune care pot sugera că primii dinți sunt pe cale să apară. Spre exemplu, copilul are tendința de a saliva mult mai mult decât o face în mod normal, cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte. Chiar dacă nu a apărut încă vreun dinte, părinții pot observa că gingiile sunt umflate și roșii, iar copilul are tendința să stea mai mult cu mâinile în gură și să ronțăie tot ce prinde. Dacă, totuși, ești în dubii, cel mai bine este să consulți un medic pedodont, care te poate lămuri cu diagnosticul sau te poate redirecționa către medicul pediatru, dacă nu este cazul erupției dentare. Poți găsi mai multe detalii despre ce presupune specializarea de pedodonție, dând un click chiar aici.

Erupția dentară – În ce ordine apar dinții de lapte

Deși fiecare copil în parte este diferit, iar erupția poate fi influențară de o mulțime de factori, există niște date orientative legate de apariția fiecărui grup de dinți în parte. Astfel, dinții de lapte apar în ordinea următoare:

 • incisivii centrali inferiori apar între 6-10 luni;
 • incisivii centrali superiori erup între 8-12 luni;
 • incisivii laterali superiori și inferiori vor ieși între 9-13 luni;
 • primii molari sau primele măsele de lapte apar între 13-19 luni;
 • molarii secunzi vor erupe între 22-30 luni.

Cum îl poți ajuta pe cel mic când are o erupție dentară

Erupția dentară poate fi o perioadă tumultoasă, atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți. De aceea, trebuie căutate soluțiile care se potrivesc cel mai bine, întrucât nu tuturor bebelușilor le plac rezolvările aduse de noi. Iată ce putem face pentru a ușura procesul de erupție dentară:

 • Apelăm la jucăriile de dentiție – pe care le oferim ca atare sau răcite la frigider. Atenție să fie din materiale prietenoase cu cel mic și să fie moi, pentru a nu irita gingiile.
 • Facem un masaj gingival, dacă cel mic acceptă.
 • Oferim alimente reci, precum iaurt sau bastonașe de legume sau fructe de la frigider, pentru a diminua disconfortul produs de erupție
 • Folosim geluri calmante, care ajută la reparația gingiilor.

Calmante pentru erupții dentare

Dacă gelurile calmante nu oferă efectul dorit, se poate apela întotdeauna la diverse antiinflamatoare. Ele vor calma disconfortul și vor face ca erupția să fie depășită mai ușor. Atenție, însă, trebuie alese antiinflamatoarele recomandate de medicul pediatru, în doza potrivită vârstei și greutății celui mic.

Erupții dentare – Cum poți începe igiena dentară a copilului

Deși mulți părinți au o reticență în ceea ce privește igiena dentară a bebelușului, ea trebuie începută încă de la primul dinte erupt. Igiena dentară se începe cu o periuță de dinți cu peri normali, nu din silicon, de mici dimensiuni și cu o pastă de dinți cu 1000 ppm (părți per milion) fluor, cât o boabă de orez. Se periază dinții erupți cu blândețe și, trebuie reținut că, la început, acest lucru va fi făcut în mare parte pentru a crea un obicei. Dinții trebuie periați dimineața și seara, exact așa cum și noi, adulții, trebuie să o facem.

De ce este importantă igiena dinților de lapte

Chiar dacă dinții de lapte sunt temporari, sănătatea lor este esențială pentru dezvoltarea corespunzătoare a dinților permanenți și a oaselor maxilare, dar și pentru sănătatea orală generală. Dinții de lapte afectați de carii pot afecta nutriția, vorbirea și pot provoca dureri, disconfort sau infecții. Prin urmare, este important să se înceapă igiena orală timpurie și să se programeze prima vizită la dentist în jurul vârstei de un an sau la scurt timp după erupția primului dinte. Înțelegerea procesului de erupție a dinților de lapte și gestionarea simptomelor asociate poate ajuta părinții să navigheze mai ușor prin această etapă de dezvoltare a copilului lor. Trebuie ținut cont că măselele nu se schimbă la vârsta de 6 ani, precum incisivii, ci în jurul vârstei de 9-11 ani, astfel că este extrem de important să acordăm o atenție sporită cariilor de pe acești dinți. Dacă vrei să afli mai multe despre dinții de lapte, apasă aici.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite