Proteza dentara fixa

Din păcate, caria dentară încă reprezintă una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice, lăsând urme care pot marca puternic calitatea vieții pacienților. Pentru a combate efectele negative ale proceselor carioase și pentru a proteja dinții restanți, protezele dentare fixe sunt extrem de utile, în special dacă pacienții refuză sau au contraindicație de intervenții chirurgicale, precum inserarea implanturilor.

Ce este o proteză dentară fixă

O proteză dentară fixă este o soluție de restaurare dentară, utilizată pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă sau pentru refacerea structurii pierdute în urma unei carii de mari dimensiuni. Spre deosebire de protezele dentare mobile, care pot fi îndepărtate, protezele fixe sunt permanent atașate pe dinți, eliminând disconfortul provocat de îndepărtarea acestora.

Tipuri de proteze dentare fixe

Protezele fixe sunt de mai multe tipuri, în funcție de suportul pe care îl au sau de cât de mulți dinți restaurează. Astfel, există protezele unidentare (coroanele dentare), care se aplică pe un singur dinte și punțile dentare, care restaurează absența unuia sau a mai multor dinți. Pentru a afla mai multe despre protezele dentare, în general, te invităm să accesezi acest link.

Proteze dentare fixe pe dinți naturali

Acestea sunt, în general, reprezentate de punțile dentare. Ele se aplică pe dinții sănătoși restanți, care mai sunt numiți și dinți stâlpi și refac continuitatea arcadei prin corpul de punte, adică elementele care înlocuiesc dinții sau măselele lipsă. Punțile dentare îmbunătățesc aspectul zâmbetului și permit masticația și vorbirea normală, pot avea o durată de viață foarte mare, dacă sunt îngrijite corespunzător și previn deplasarea dinților rămași către spațiul unde nu mai există dinți. Pentru a susține puntea, dinții adiacenți trebuie să fie într-o stare bună de sănătate, fără boală parodontală, deoarece susținerea va fi compromisă astfel.

Proteze dentare fixe pe implanturi dentare

Protezele dentare fixe pe implanturi reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Aceste proteze sunt susținute de implanturi dentare, care funcționează ca înlocuitori pentru rădăcinile dinților. Sunt o alternativă populară la punțile dentare tradiționale sau la protezele mobile, oferind o serie de avantaje semnificative. Când lipsesc mai mulți dinți, se pot folosi două sau mai multe implanturi pentru a susține o punte, iar în cazul în care toți dinții de pe o arcadă sunt absenți, se pot folosi mai multe implanturi, prin sistemul All on 4 sau All on 6, pentru a susține o proteză completă fixă.

Proteze dentare fixe mixte

Deși poate părea o soluție viabilă pentru păstrarea dinților rămași și înlocuirea celor pierduți, sprijinul mixt, dento-implantar, nu este o opțiune sănătoasă. Dinții naturali au o mobilitate naturală de 1-2 mm, aceștia sunt flexibili în interiorul osului, reacționând constant la mișcările provenite din masticație. Spre deosebire de aceștia, implanturile dentare sunt rigide în os și au zero mobilitate. Așadar, atunci când se optează pentru o proteză cu sprijin mixt, dinții naturali vor avea de suferit cel mai mult, având o mobilitate din ce în ce mai mare, fiind pierduți într-un final. De aceea, nu se recomandă protezele mixte.

Cât costă proteza dentară fixă

Prețul protezelor dentare fixe variază în funcție de necesitățile pacientului:

 • numărul de elemente necesare pentru restaurarea arcadelor;
 • numărul dinților stâlpi și nevoia lor de tratament endodontic (tratament de canal);
 • materialul din care va fi realizată lucrarea protetică.

Pentru a obține un plan de tratament cât mai complet, care să acopere toate problemele pe care pacientul le are, se recomandă o consultație la un medic specialist. Acesta va analiza radiografia, va face o evaluare clinică amănunțită și va realiza un plan de tratament bazat pe nevoile pacientului. De asemenea, dacă vrei să îți faci o idee despre prețurile clinicii noastre, te invităm să accesezi acest link.

Cum se realizează tratamentul pentru protezele dentare fixe

După stabilirea planului de tratament și o discuție a medicului cu pacientul, primul pas pentru a avea o cavitate orală sănătoasă este o igienizare profesională temeinică. Apoi, se va începe cu tratamentul afecțiunilor urgente, precum tratamentele endodontice sau extracțiile, în cazul în care dinții nu mai pot fi salvați.

Evaluarea inițială, planificarea și personalizarea tratamentului

Fiecare pacient în parte este diferit, are un istoric al afecțiunilor propriu, care poate influența semnificativ direcția tratamentelor. Spre exemplu, pacienților cărora le sunt contraindicate intervențiile chirurgicale complexe, tratamentul protetic simplu este mai mult decât recomandat. De asemenea, toate planurile de tratament se vor face pe baza unor investigații imagistice, precum radiografii panoramice sau computer tomograf, în funcție de caz. Acestea au rolul de a oferi detalii care nu se pot vedea cu ochiul liber, cu privire la profunzimea proceselor carioase, starea rădăcinilor, existența unor granuloame la nivelul acestora sau statusul osos, în cazul în care se impune o soluție implanto-protetică.

Producția protezei dentare fixe

Realizarea unei proteze dentare fixe este un proces complex care implică mai multe etape, atât în cabinetul medicului stomatolog, cât și în laboratorul de tehnică dentară. Pașii necesari pentru producerea unei proteze dentare sunt următorii:

 • Pregătirea dintelui sau a dinților: implică șlefuirea dintelui pentru a face loc lucrării protetice. Pentru o punte, dinții adiacenți (stâlpi) sunt, de asemenea, șlefuiți.
 • Amprentarea: se ia o amprentă (mulaj) precisă a dinților pregătiți și a zonei înconjurătoare. Aceasta poate fi o amprentă tradițională sau cu ajutorul unui scanner digital.
 • Transmiterea datelor obținute către laborator: amprenta sau scanarea digitală este trimisă la laboratorul de tehnică dentară.
 • Plasarea unei lucrări protetice provizorii: se poate plasa o proteză temporară pentru a proteja dinții pregătiți și pentru a menține estetica și funcționalitatea, în timp ce proteza finală este realizată.
 • Crearea modelului din gips: tehnicianul dentar creează un model al gurii pacientului bazat pe amprentă.
 • Relaizarea protezei dentare fixe: Proteza (coroană, punte) este fabricată manual sau prin tehnici digitale (de exemplu, prin frezare CAD/CAM), pentru a se potrivi perfect cu modelul.

Testarea și ajustarea protezei dentare fixe

În momentul în care lucrarea protetică este gata, pacientul este chemat în cabinet pentru ca medicul stomatolog să facă proba lucrării. Se analizează modul în care se așază pe dinte sau dinți, cum se simte pacientul în timp ce mușcă și dacă au fost respectate indicațiile de culoare și formă. Dacă este cazul, se vor face ajustări necesare pentru a asigura confortul, funcționalitatea și aspectul estetic. Odată ce proteza se potrivește perfect, aceasta este cimentată sau fixată definitiv pe dinte.

De ce să alegi o proteză dentară fixă

Proteza dentară fixă este o soluție care ajută la refacerea dinților afectați de procese carioase întinse, care au distrus substanța dentară sănătoasă. Ea reface estetica, ajută pacientul să reia o masticație normală și contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Este o soluție optimă pentru pacienții care nu doresc sau nu pot avea parte de intervenții chirurgicale, precum plasarea unor implanturi.

Cum întreții proteza dentară fixă

Întreținerea adecvată a unei proteze dentare fixe, cum ar fi punți sau coroane, este crucială pentru a asigura longevitatea acesteia și pentru menținerea sănătății orale generale. Iată câteva sfaturi importante pentru îngrijirea protezei tale dentare fixe:

 • Igienă orală riguroasă: periază dinții de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor. De asemenea, este esențial să folosești ață dentară zilnic, inclusiv sub punte, pentru a îndepărta resturile de mâncare și placa bacteriană. Pentru zonele greu accesibile sub punte, poți folosi un dispozitiv special ajutător, cum ar fi o periuță interdentară sau un irigator oral.
 • Alimentație și obiceiuri: Se recomandă evitarea alimentelor dure sau lipicioase. Evitați obiceiuri cum ar fi deschiderea ambalajelor cu dinții, roaderea unghiilor sau scrâșnitul dinților, care pot deteriora proteza.
 • Vizite regulate la medicul dentist: Se recomandă vizite la fiecare 6 luni, atât pentru igienizări profesionale, cât și pentru un control amănunțit atât al dinților, lucrării protetice, cât și al gingiilor. Menținerea sănătății gingiilor este crucială pentru succesul pe termen lung al protezei. Gingivita sau parodontita pot afecta integritatea protezei.

Avantaje și dezavantaje pentru proteza dentară fixă

Avantaje ale protezelor dentare fixe:

 • Aspect natural: protezele fixe sunt concepute să arate cât mai apropiat de dinții naturali, oferind un aspect estetic plăcut.
 • Funcționalitate îmbunătățită: restaurează funcționalitatea masticatorie și vorbirea.
 • Durabilitate: cu o îngrijire adecvată, protezele fixe pot dura mulți ani, uneori chiar decenii.
 • Confort: odată adaptate, sunt confortabile și nu necesită îndepărtarea pentru curățare, spre deosebire de protezele mobile.
 • Protecția dinților naturali: coroanele pot proteja un dinte afectat de carie, prevenind deteriorarea suplimentară.
 • Prevenirea deplasării dinților: punțile și implanturile ajută la prevenirea deplasării dinților adiacenți, menținând alinierea corectă a dinților.

Dezavantajele protezelor dentare fixe:

 • Cost: pot fi mai costisitoare decât alte opțiuni de restaurare dentară, cum ar fi protezele mobile.
 • Necesitatea șlefuirii dinților naturali: în cazul punților, dinții adiacenți trebuie șlefuiți, ceea ce este un proces ireversibil, pierzându-se substanță dentară sănătoasă.
 • Risc de infecție sau complicații: orice procedură dentară vine cu un risc de infecție sau complicații, cum ar fi sensibilitatea dentară.
 • Întreținere: necesită o igienă orală riguroasă și controale dentare regulate, pentru a preveni problemele precum cariile sau bolile parodontale la dinții de suport sau în jurul implanturilor.
 • Posibilitatea de reparație sau înlocuire a acesteia în timp: deși durabile, protezele fixe pot necesita în cele din urmă reparații sau înlocuire.

Proteza dentară fixă VS proteza dentară mobilă

Protezele dentare mobile includ proteze totale (care refac întreaga arcadă dentară, superioară sau inferioară) și proteze parțiale, care pot fi îndepărtate de către pacient. Aplicarea acestora necesită o procedură mai puțin invazivă, deoarece nu necesită șlefuirea dinților adiacenți, spre deosebire de proteza dentară fixă. Pot fi mai ușor de adaptat la schimbările din cavitatea orală (de exemplu, pierderea osoasă) și sunt ușor de curățat și întreținut, prin îndepărtarea acestora la nevoie. Dacă ai nevoie să citești mai multe despre proteze mobile, dă click aici.

Proteza dentară fixă VS implantul dentar

Spre deosebire de o punte dentară, implantul înlocuiește și rădăcina dinților pierduți. Pentru a fi plasate este necesară o intervenție chirurgicală realizată de medicul specialist în chirurgie dento-alveolară. De asemenea, dacă zona în care sunt necesare implanturile a avut de suferit în urma pierderii dinților (grosimea osului este redusă), intervenția de plasare a implanturilor se asociază cu adiția osoasă sau sinus lift. Este o procedură mai costisitoare decât o punte dentară, dar cu rezultate favorabile pe termen lung, din prisma restaurării complete a zonei în care dinții au fost pierduși. Poți afla mai multe despre implanturi aici.

Întrebări frecvente despre protezele dentare fixe

 1. Este dureros procesul de realizare al protezei dentare fixe?

  Procesul de realizare a unei proteze dentare fixe este de obicei bine tolerat de majoritatea pacienților. Totuși, percepția și toleranța la durere variază de la o persoană la alta. Șlefuirea dinților se face întotdeauna sub anestezie locală, pentru ca disconfortul să nu fie resimțit de pacient. Se mai poate simți o presiune atunci când este probată prima dată lucrarea protetică finală.

 2. Va arăta inestetic și artificial proteza mea dentară fixă?

  Lucrările protetice moderne sunt realizate din materiale care imită din ce în ce mai bine structura naturală a dintelui. Dacă se alege cu atenție culoarea și forma viitoarei lucrări protetice, aceasta se va integra perfect în cavitatea orală.

 3. Am restricții la anumite alimente dacă port proteza dentară fixă?

  Se recomandă evitarea alimentelor extrem de dure sau lipicioase care, în timp, pot duce la deteriorarea sau fracturarea lucrării protetice.

 4. Cum pot evita complicațiile dacă port proteza dentară fixă?

  Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a evita complicațiile, este menținerea unei igiene orale optime și vizitele periodice pentru igienizări profesionale și control. Gingiile sunt cele care pot avea cel mai mult de suferit în jurul unei coroane sau punți, dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Gingivita poate evolua către parodontoză dacă nu se intervine la timp, ceea ce va duce la diminuarea osului de suport din jurul rădăcinilor, ducând la instabilitatea și pierderea acestora într-un final.

 5. Cât de greu se întreține proteza dentară fixă?

  În afară de periajul realizat de două ori pe zi, trebuie să apelezi și la mijloacele suplimentare de igienă. Acestea sunt reprezentate de ața dentară și de dușul bucal, pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți, dar și pentru curățarea suprafeței de sub punte.