Coroane dentare zirconiu

Informații generale

Estetica a devenit o componentă extrem de importantă în activitatea medicilor stomatologi din ziua de azi, mai ales în ceea ce privește restaurarea dinților distruși de carii, care au nevoie de o coroană de acoperire pentru refacerea morfologiei, funcționalității și esteticii. Poți afla mai multe despre ce presupun coroanele dentare, accesând acest link.

Ce este o coroana dentara din zirconiu?

O coroană dentară din zirconiu reprezintă o piesă protetică ce acoperă în totalitate, precum o capă, un dinte a cărui structură a fost distrusă în urma unei carii de proporții mari. Coroanele din zirconiu refac părțile pierdute ale dintelui, redându-i forma anatomică, nuanța corespunzătoare și funcționalitatea.

De ce se foloseste zirconiul?

Zirconiul este un tip de ceramică extrem de rezistent la forțele masticatorii mari din zonele măselelor. De asemenea, este materialul ideal pentru a fi folosit în tehnologia CAD/CAM, deoarece nu are nevoie de niciun alt material pentru a avea rezistență și durabilitate. La acest aparat, se va pune un bloc de zirconiu, care va fi modelat conform dintelui care trebuie restaurat (în urma unei amprente digitale), iar apoi va fi supus unor temperaturi foarte mari, pentru configurarea finală.

Avantajele coroanei dentare din zirconiu

 • Fiind mai opac decât ceramica, zirconiul poate fi folosit cu ușurință la refacerea dinților cu colorații foarte puternice, care nu vor ieși în evidență prin transparența materialului.
 • Are o rezistență și o longevitate foarte mare.
 • Poate fi folosit excelent în refacerea dinților posteriori (măselelor), fiind rezistent la forțele masticatorii mari.
 • Având la dispoziție noua tehnologie, poate fi folosit și pe dinții anteriori, prin stratificarea zirconiului, dându-i transparența unui dinte natural.
 • Are o biocompatibilitate foarte bună, nefiind raportate cazuri de alergie la zirconiu.
 • Utilizat prin tehnologia CAD/CAM, coroanele din zirconiu pot fi făcute extrem de rapid și fără să fie necesare ședințe multiple.
 • Este recomandată și în bruxism, având o rezistență crescută la forțele mari exercitate involuntar în timpul nopții.

Coroană zirconiu: Dezavantaje

 • Dacă nu se folosește tehnica stratificării, poate avea un aspect inestetic, fiind foarte opace și albe, creând un aspect nenatural al dinților protezați.
 • Poate cauza abraziunea dinților opuși cu care vine în contact, aceștia tocindu-se mult mai repede.

Procesul de aplicare al coroanelor dentare din zirconiu

Așa cum se poate observa, în ciuda dezavantajelor, părțile pozitive ale coroanelor din zirconiu le fac să fie dorite, venind cu o mulțime de beneficii pentru pacient.

Care sunt pașii?

 1. Pentru a decide cel mai bun plan de tratament și ce se potrivește cel mai bine pacientului, este bine să se efectueze o radiografie panoramică, în care vor fi analizați dinții și nevoile lor.
 2. Unii dintre ei vor avea, probabil, nevoie de un tratament de canal, fiind necesară intervenția medicului endodont.
 3. După rezolvarea tuturor problemelor endodontice sau de natură chirurgicală dacă este cazul, se poate trece la etapa protetică, în care dintele va fi șlefuit (pilit) pentru a putea fi acoperit de o coroană. Această parte se va realiza sub anestezie locală, în special dacă dintele este vital (nu are nervul scos). pentru a înlătura orice disconfort de la nivelul dintelui și gingiei înconjurătoare.
 4. Urmează amprentarea cavității orale care, dacă se utilizează tehnologia CAD/CAM, se va realiza cu ajutorul unui scanner intraoral. Acesta vine cu avantajul de a fi mult mai confortabil pentru pacient, eliminându-se riscul apariției reflexului de vomă.
 5. Medicul stomatolog va trimite amprenta digitală către laborator și va realiza o coroană provizorie în cabinet, pentru a păstra țesuturile intacte până la cimentarea definitivă a lucrării protetice finale.
 6. În aceeași zi sau în următoarea, coroana va fi finalizată, iar medicul stomatolog îi va face proba în cavitatea orală, analizând cum se așază pe dinte și cum se adaptează mușcăturii pacientului.
 7. Apoi urmează cimentarea definitivă, dacă totul a decurs bine.

Cand se recomanda coroana din zirconiu?

În principiu, coroanele din zirconiu sunt recomandate pentru restaurarea zonelor posterioare, adică a molarilor și premolarilor definitivi. Dinții care au suferit un tratament de canal au nevoie de coroane de acoperire, deoarece structura lor este vulnerabilă, iar riscul de fracturare este mare. De asemenea, măselele care au avut o carie voluminoasă, care a distrus o mare parte din structura dintelui, iar pereții acestora sunt friabili și puțini, au recomandare de coroane din zirconiu.

Tipuri de coroane din zirconiu

În funcție de tehnica folosită, alegerea tipului de zirconiu este importantă și pentru modul în care va fi șlefuit dintele, de aceea este bine ca medicul stomatolog la care mergeți să cunoască tipurile de coroane pe care le are la dispoziție. Astfel, coroanele de zirconiu pot fi de 3 tipuri:

 • coroane monolitice din zirconiu;
 • coroane de ceramică pe suport de zirconiu sau obținute prin tehnică stratificată;
 • coroane din zirconiu cu translucență crescută.

Coroană monolitică din zirconiu

Coroanele monolitice din zirconiu sunt cele mai opace coroane, adică lumina nu poate trece prin acest material, deci transparența asemănătoare dinților naturali nu există. Cu toate acestea, ele sunt la mare căutare datorită longevității lor în cavitatea orală, dar și datorită faptului că prepararea dinților este mai mică, așadar necesită un sacrificiu de țesuturi dentare mai mic. Ele sunt recomandate pe măsele, dar și la pacienții care suferă de bruxism, fiind foarte rezistente.

Coroana de ceramica pe suport de zirconiu

Ceramica pe suport de zirconiu reprezintă o coroană alcătuită dintr-o capă din zirconiu, care acoperă dintele șlefuit (bontul protetic), iar la suprafață se adaugă un strat de ceramică specială, pentru a oferi dintelui aspectul natural și armonios, precum al dinților sănătoși din vecinătate. Se recomandă în special pentru restaurarea dinților frontali, realizând coroane cu un aspect cât mai apropiat de cel normal al dinților.

Cat de rezistente in timp sunt coroanele dentare din zirconiu?

Fiind, probabil, cele mai durabile coroane disponibile la ora actuală, coroanele din zirconiu se dovedesc a fi printre cele mai rezistente piese protetice, cu o longevitate de cel puțin 10 ani, în special la pacienții cu bruxism, unde se exercită forțe nefiresc de mari în cavitatea orală.

Coroane dinti zirconiu vs. portelan / ceramica

Zirconiul este și el un tip de ceramică, dar cu o rezistență, durabilitate și opacitate mai crescute. Aceste proprietăți pot fi mari avantaje ale coroanelor realizate din zirconiu, dar în anumite cazuri, pot fi dezavantaje. atunci când cerința estetică este crescută, se apelează fie la coroane integral ceramice, fie la cele pe suport de zirconiu, dar cu un strat de ceramică pe deasupra, pentru a oferi un aspect cât mai natural al dinților protezați.

Coroana dentara din zirconiu vs. coroana acrilica

Cele două tipuri de coroane se află la poli opuși: cea din zirconiu este o coroană cu o rezistență extrem de mare, folosită în restaurarea de durată a dinților, spre deosebire de cea acrilică, care are ca indicație protezarea provizorie a bonturilor protetice, până când coroanele definitive sunt finalizate și gata de cimentat în cavitatea orală. Coroanele acrilice se colorează repede și sunt extrem de friabile, de aceea ele sunt folosite doar pe termen scurt.

Coroana dentara din zirconiu vs. coroana metalica

Ambele tipuri de coroane, cea metalică și cea din zirconiu, sunt printre cele mai rezistente lucrări protetice din stomatologie. Diferența dintre ele este dată de estetică. Coroanele din zirconiu sunt fizionomice, se încadrează perfect în ansamblul arcadelor dentare, spre deosebire de cele metalice, care ies în evidență prin culoarea argintie. De asemenea, coroanele metalice necesită un sacrificiu mai mic de țesuturi dentare dure, de aici și dezavantajul coroanelor din zirconiu, care au nevoie de un spațiu mai mare, datorită straturilor suprapuse, care să ofere culoarea dorită.

Sfaturi de igiena & intretinere coroane dentare din zirconiu

Avantajul coroanelor din zirconiu provine din faptul că placa bacteriană se depune mai greu, autocurățirea se poate realiza cu ușurință, igiena fiind păstrată mai bine și pe o durată mai lungă. Chiar și așa, periajul realizat de 2 ori pe zi este absolut necesar, alături de utilizarea aței dentare, pentru curățarea spațiilor dintre dinți, înainte de a face periajul.

Din rutina îngrijirii dinților nu trebuie să lipsească controalele periodice la medicul stomatolog care, pe lângă verificarea integrității coroanelor, va face și igienizările periodice, care constau în detartraj, airflow și periaj, pentru ca țesuturile de susținere ale dintelui să rămână sănătoase, iar coroanele să aibă o durată de viață cât mai lungă.

Întrebări frecvente

 1. Ce trebuie sa am in vedere dupa procedura de aplicare a coroanelor din zirconiu?

  În funcție de metoda de șlefuire a medicului protetician, te poți aștepta să îți simți gingiile mai sensibile pe o perioadă de câteva zile, disconfort care va ceda mai repede cu ajutorul unui gel recomandat de medic, care va ajuta la reparația și vindecarea mai rapidă a acestora.

 2. Cat dureaza procesul de instalare a unei coroane din zirconiu?

  În mod normal, în 2 ședințe ar trebui ca lucrările protetice să fie gata de cimentat pe dinții tăi, însă trebuie să iei în calcul și alte proceduri de care este posibil să ai nevoie, precum: gingivectomii, tratamente de canal, extracția dinților care nu mai pot fi salvați, etc. Aceste proceduri se vor realiza conform planului de tratament, iar procesul până la coroanele protetice poate fi mai lung.

 3. Este dureroasa aplicarea coroanelor din zirconiu?

  Așa cum am menționat mai sus, dacă este necesară o șlefuire subgingivală, se va efectua anestezie locală, pentru ca medicul să îți asigure tot confortul și absența durerii în timpul aplicării coroanelor.

 4. Se pot ingalbeni in timp coroanele din zirconiu?

  Acest lucru variază la fiecare pacient și depinde de modul în care se efectuează rutina de periaj a dinților, dar și de controalele periodice în cadrul cărora se vor efectua și igienizările profesionale. Totodată, contează foarte mult și alimentația pacientului și stilul de viață al acestuia: consumul de alimente și băuturi intens colorate, fumatul, etc. Cu o îngrijire corespunzătoare însă, acestea își vor menține culoarea.