Fluorizare dinti profesionala

Informații generale

Sănătatea orală a copilului este esențială pentru starea generală de sănătate a acestuia. Din acest motiv este importantă vizita la stomatolog chiar înainte de apariția primului dinte. Iar de îndată ce încep să apară și primii dințișori, medicul pedodont este posibil să recomande un tratament care include fluor.

Ce este fluorul?

Fluorul este un mineral natural pe care îl putem găsi atât în apa pe care o consumăm, cât și în anumite alimente, chiar dacă nu suntem conștienți de acest lucru. Acesta poate avea efecte pozitive asupra sănătății dentare și poate ajuta întărirea stratului de smalț al dinților, reușind astfel să ne ofere o rezistență mai mare.

Care sunt beneficiile flourizării?

Fluorizarea, alături de igiena corespunzătoare acasă, este una dintre principalele metode de prevenire a cariilor dentare la copii și se efectuează în cabinetul stomatologic.

Fluorul este o substanță care face ca smalțul dinților să fie mult mai rezistent la atacul agenților patogeni care duc la apariția cariilor. Acesta se leagă de hidroxiapatită (stratul exterior al smalțului), protejând dinții pentru o perioadă mai lungă de timp.

De reținut este însă faptul că periajul efectuat acasă rămâne la fel de important, cel mic având nevoie în continuare de o îngrijire orală riguroasă și responsabilă. Fluorizările nu previn complet apariția cariilor, așadar nu trebuie să vă gândiți că odată efectuată nu se mai poate întâmpla nimic rău cu dinții săi.

Care sunt pașii?

  1. Înainte de efectuarea fluorizării este necesar periajul profesional al dinților în cabinetul stomatologic.
  2. După efectuarea periajului urmează aplicarea fluorului cu ajutorul unei pensule. Acesta este disponibil în 3 variante: gel, pastă și lac.

Efectele sunt mult mai bune atunci când fluorul se aplică pe dinții curați, fără placă bacteriană, acesta fiind motivul pentru care este necesar în primul rând periajul profesional: trebuie să ne asigurăm că suprafața dinților este perfect igienizată, fără placă bacteriană care să stea în calea rezultatelor optime.

Ce sunt fluorizările sistemice?

Fluorizările pot fi efectuate și medicamentos și poartă numele de fluorizări sistemice. Comprimatele floururate se administrează conform recomandării medicului, începând cu vârsta de 6 luni și continuând până la vârsta de 12 ani. Acestea au ca scop formarea dinților definitivi din os cu o structură mult mai rezistentă la carii.

Care sunt avantajele fluorizării?

Avantajul cel mai important pe care îl aduce fluorizarea este prevenirea apariției cariilor dentare, fiind urmat de multe altele, motiv pentru care se recomandă de multe ori și în cazul adulților:

  • stoparea hipersensibilității dentinare la pacienții cu retracții gingivale;
  • remineralizarea sau oprirea în evoluție a leziunilor carioase incipiente în cazul pacienților care poartă aparate dentare și nu pot avea o igienă riguroasă;
  • ajută în tratarea xerostomiei (cantitate de salivă redusă).

Efecte negative

În cantități mari, florul poate provoca intoxicații acute sau cronice, de aceea este indicat consultul de specialitate în cabinetul dentar înainte de începerea unei astfel de proceduri. Medicul pedodont îți va spune dacă cel mic are nevoie sau nu de fluorizare, care sunt dinții care se află în pericol și dacă este cazul să se aplice pe toți.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca toți copiii să primească evaluări ale riscului pentru sănătatea orală până la împlinirea vârstei de 6 luni. Sugarii care au un risc mai mare de apariție a cariilor dentare precoce ar trebui să fie sfătuiți să apeleze la un stomatolog încă de la vârsta de 6 luni și nu mai târziu de 6 luni după erupția primului dinte sau la vârsta de 12 luni (oricare dintre aceste situații survine prima).