Reabilitare orală complexă

in Blog aprilie 8, 2024

Problemele severe cu dinții, absența lor sau cariile complicate pot afecta nu doar calitatea vieții, ci și modul în care o persoană se percepe pe sine. Din fericire, stomatologia a evoluat atât de mult încât dinții care păreau de nerecuperat acum ceva timp beneficiază de tratamente complexe, cu ajutorul cărora aceștia pot fi păstrați pe arcadă o perioadă îndelungată.

Ce presupune un tratament de reabilitare orală complexă

Reabilitările orale complexe se referă la o serie de tratamente stomatologice realizate de diverși specialiști, menite să restaureze întreaga cavitate orală. Se apelează la acestea atunci când un pacient se prezintă cu  varietate mare de probleme dentare, necesitând abilitățile și cunoștințele mai multor medici specialiști, precum: chirurgie orală, endodonție, parodontologie, ortodonție și protetică dentară.

Tipuri de tratamente de reabilitare orală complexă:

Așa cum îi spune și numele, reabilitarea orală complexă presupune refacerea armoniei cavității orale, iar acest lucru, chiar dacă este mai puțin intuitiv, se referă și la alte structuri anatomice, nu numai la dinți. Când o echipă multidisciplinară face planul de tratament de reabilitare completă al unui pacient, va lua în calcul și:

 • țesuturile moi, precum mucoasa orală și gingiile;
 • mușcătura și modul în care sunt aliniați dinții;
 • articulația temporo-mandibulară.

Deși reabilitarea orală complexă poate fi de mai multe tipuri, de cele mai multe ori ele se întrepătrund, fiind necesare mai multe tipuri de tratament pentru un plan de tratament cât mai corect.

Reabilitare orală cu implanturi

Reabilitarea orală cu implanturi este unul dintre primii pași în direcția restaurării funcției aparatului masticator care a avut de suferit în trecut prin numeroase extracții. Implanturile dentare sunt prima opțiune atunci când vine vorba despre refacerea postextracțională, mai ales dacă starea de sănătate a pacientului o permite. De cele mai multe ori, însă, procedura de inserare a implanturilor nu vine de una singură, ci se asociază cu diverse manopere ajutătoare, pentru a crește șansele de succes.

Spre exemplu, procedura de sinus lift este indicată după pierderea dinților din maxilarul superior, în special în zona molarilor, deoarece osul care îi susținea poate începe să se resoarbă sau să se subțieze. De asemenea, sinusurile maxilare (situate deasupra molarilor și premolarilor superiori) se pot extinde odată cu înaintarea în vârstă sau după pierderea dinților, lăsând o cantitate insuficientă de os pentru implanturile dentare. Sinus lift-ul adaugă os în această zonă, oferind astfel o fundație solidă pentru implanturi. Poți afla mai multe despre ce presupune această intervenție aici.

Pe de altă parte, adiția osoasă, cunoscută și sub numele de augmentare osoasă sau grefă osoasă, este o procedură chirurgicală frecventă în implantologia dentară pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea osului în maxilar, necesară pentru susținerea implanturilor dentare. Adiția este adesea necesară în cazurile în care pacienții au suferit pierderea osului din diverse motive, cum ar fi extracții dentare, boli parodontale sau  traumatisme. Dacă dai click aici, vei putea citi despre tipurile de adiție osoasă, pașii acesteia și ce presupune recuperarea după o astfel de intervenție.

Reabilitare orală cu aparat dentar

Reabilitarea orală cu aparat dentar este o componentă esențială a ortodonției, care vizează corectarea malocluziilor (adică a poziției incorecte a dinților atunci când gura este închisă), îmbunătățirea funcționalității mușcăturii și, în același timp, oferirea unei estetici dentare îmbunătățite. Această formă de tratament poate fi necesară atât pentru copii, cât și pentru adulți, și implică utilizarea de aparate fixe sau mobile, în funcție de complexitatea cazului și de obiectivele specifice de tratament.

Tipurile de aparate dentare care se recomandă cel mai frecvent sunt:

 • Aparatele fixe sunt cele care presupun fixarea lor pe dinți, unde vor sta montate până la finalizarea tratamentului ortodontic. Cel mai comun tip de aparat dentar fix este cel cu brackeții tradiționali, care pot fi metalici sau din materiale estetice, cum ar fi ceramică sau safir. Există și sisteme mai noi, cum ar fi brackeții linguali (fixați pe partea internă a dinților), despre care poți afla mai multe citind aici.
 • Aparatele mobile sunt cele care pot fi scoase din cavitatea orală de către pacienți, cu mențiunea că ele trebuie purtate un anumit număr de ore pe zi. Poți afla mai multe despre ele, accesând acest link. Ele includ alignerele transparente (de exemplu, Invisalign), care sunt aproape invizibile și pot fi îndepărtate pentru mâncare și igienă orală.

Durata tratamentului cu aparat dentar variază în funcție de complexitatea cazului, de obiectivele specifice și de rata de răspuns la tratament a fiecărui pacient. În medie, tratamentul poate dura de la 1 la 3 ani.

Reabilitare orală cu proteză dentară

Reabilitarea orală cu proteze dentare este un proces destinat persoanelor care au pierdut unul sau mai mulți dinți sau care suferă de probleme semnificative ale dinților, gingiilor și oaselor maxilare. Protezele dentare sunt dispozitive care pot înlocui dinții lipsă și sunt concepute pentru a restabili funcționalitatea masticatorie, estetica zâmbetului și sănătatea orală generală. Există două tipuri principale de proteze dentare: protezele mobile și protezele fixe.

Protezele dentare mobile reprezintă o soluție care nu implică intervenții chirurgicale sau șlefuirea dinților sănătoși și pot fi parțiale, fiind folosite când pacientul încă mai are unul sau mai mulți dinți naturali. Ele se atașează de dinții naturali rămași prin intermediul unor sisteme de prindere.
Protezele totale, pe de altă parte, sunt utilizate când toți dinții de pe o arcadă lipsesc. Se bazează pe succiune pentru a rămâne fixate pe loc sau pot fi susținute de implanturi dentare pentru o mai bună stabilitate.

Protezele dentare fixe se refera la punțile dentare și se sprijină pe dinții naturali rămași. Deși nu mai necesită inserarea unor implanturi, punțile dentare presupun șlefuirea dinților restanți, așadar, sacrificarea de țesut dentar sănătos.

Reabilitare orală cu coroane

Coroanele dentare sunt soluția ideală de a restaura dinți cu distrucții masive, care nu mai pot fi refăcuți doar cu ajutorul plombelor sau incrustațiilor. De asemenea, se poate recurge la o reabilitare orală complexă cu ajutorul coroanelor, atunci când în cavitatea orală a pacientului există deja câteva coroane, dar care nu sunt bine adaptate și creează diverse probleme. Avantajul coroanelor dentare constă în varietatea materialelor din care acestea pot fi realizate, în funcție de bugetul, preferințele și  exigențele estetice ale pacienților. Materialele moderne pot fi extrem de rezistente, dar și fizionomice în același timp, redând aspectul natural al zâmbetului. Dacă ești interesat de un tratament cu coroane, poți afla mai multe aici.

Reabilitare orală cu fațete

Fațetele dentare au devenit foarte populare în ultima decadă și reprezintă o opțiune minim invazivă de a transforma complet un zâmbet. Ele reprezintă niște elemente protetice care acoperă doar fața externă a dintelui, astfel încât se sacrifică un minim de substanță dură dentară, sunt extrem de subțiri și rezistente, fiind astfel durabile multă vreme. Vei găsi toate informațiile necesare despre fațete chiar aici, incluzând și sfaturi pentru menținerea lor intactă. De obicei, reabilitarea orală cu fațete este combinată cu tratamentul cu coroane dentare sau chiar și implanturi.

Când este nevoie de reabilitare orală complexă

Așa cum am menționat mai sus, reabilitarea orală complexă se recomandă în cazurile în care dinții au avut de suferit din cauza unor carii de mari dimensiuni sau complicate, extracții sau boală parodontală. Este un tratament multidisciplinar, care poate fi de lungă durată în funcție de complexitate, la care se apelează atunci când este nevoie de expertiza mai multor specialiști.

Beneficiile reabilitării orale complexe

Reabilitarea orală complexă oferă multiple beneficii, având potențialul de a transforma nu doar sănătatea orală a pacienților, dar și calitatea generală a vieții lor. Acest tip de tratament este destinat persoanelor cu probleme dentare multiple și complexe, incluzând deteriorarea extensivă a dinților, pierderea dinților, probleme de ocluzie, afecțiuni parodontale și estetică dentară compromisă. Iată principalele avantaje ale reabilitării orale complexe:

 • Restaurarea funcției masticatorii: reabilitarea orală complexă reface capacitatea de a mesteca eficient, ceea ce îmbunătățește digestia și nutriția. De asemenea, corectează problemele de vorbire care pot apărea din cauza pierderii dinților sau a altor probleme dentare.
 • Îmbunătățirea esteticii: tratamentul vizează îmbunătățirea aspectului zâmbetului, corectând dinții sparți, decolorați, inegali sau lipsa acestora. Rezultatul este reprezentat de un zâmbet mai frumos și sănătos, care poate crește încrederea și stima de sine.
 • Prevenirea problemelor de sănătate orală și generală pe termen lung: prin abordarea și corectarea problemelor dentare existente, reabilitarea orală complexă reduce riscul de afecțiuni viitoare, cum ar fi cariile, infecțiile dentare și chiar pierderea suplimentară a dinților. De asemenea, sănătatea orală bună este legată de sănătatea generală, reducând riscul de boli cardiace, diabet și alte afecțiuni.
 • Îmbunătățirea calității vieții: durerea și disconfortul cauzate de problemele dentare pot fi semnificativ reduse sau eliminate, îmbunătățind calitatea vieții. Pacienții se pot bucura din nou de alimente care înainte erau dificil de mestecat.
 • Soluții durabile și de lungă durată: reabilitarea orală complexă folosește materiale și tehnici avansate pentru a oferi soluții care să dureze mulți ani, dacă nu chiar o viață, cu o îngrijirea adecvată.
 • Personalizarea tratamentului: planul de tratament este complet personalizat pentru a satisface nevoile și obiectivele specifice ale fiecărui pacient, ținând cont de aspectele funcționale și estetice, dar și de sănătate orală.

Întrebări frecvente despre reabilitarea orală complexă:

Cât durează tratamentul de reabilitare dentară complexă?

Fiecare caz este diferit și se ține cont de mai multe aspecte: numărul de dinți pierduți, timpul trecut de la extracțiile respective, dinții restanți pe arcadă și posibilitatea de a fi restaurați. La toate acestea se adaugă și boala parodontală, care trebuie ținută sub control, indiferent de situație și se pune problema felului în care pacientul mușcă, deoarece tratamentul protetic depinde foarte mult de latura ortodontică.

Cât durează recuperarea după un tratament de reabilitare orală complexă ?

Recuperarea este lucrul care trebuie să te sperie cel mai puțin, deoarece, în cadrul reabilitărilor complexe, tratamentul va fi etapizat și nu va pune presiune pe pacient. Partea chirurgicală poate fi mai dificil de gestionat dar, în funcție de dificultatea procedurilor, recuperarea va dura aproximativ 7-10 zile.

Ce costuri poate avea un astfel de tratament?

Toate datele despre un astfel de tratament etapizat, de o durată mai mare, care implică o multitudine de proceduri, sunt diferite de la pacient, la pacient. Fiecare caz în parte este diferit, cu nevoi și cerințe care nu pot fi identice între ele. Astfel, dacă ești de părere că ai nevoie de un astfel de tratament, te așteptăm la o consultație unde, pe baza unor investigații imagistice, se va face un plan de tratament împreună cu specialiștii noștri.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite