Aparat dentar invizibil

Informații generale

Aparatul dentar, privit adesea ca fiind inestetic de către pacienți, reprezintă o soluție optimă și nedureroasă pentru îndreptarea dinților și obținerea unei ocluzii corecte. Reticența pacienților cu privire la tratamentele ortodontice, pusă pe seama aspectului inestetic al aparatelor dentare fixe, a scăzut semnificativ în ultimii ani, odată cu apariția aparatelor dentare Invisalign. Acestea din urmă nu utilizează brackeți, fiind alcătuite din gutiere transparente. 

Ce este aparatul dentar Invisalign?

Invisalign este o un aparat dentar modern, ce are ca scop îndreptarea dinților, fiind conceput special pentru pacienții care nu sunt dispuși să poarte un aparat clasic cu brackeți. 

Aparatul dentar Invisalign constă într-un set de gutiere ortodontice transparente. Acestea sunt create în mod personalizat pentru fiecare pacient în parte și au rolul de a readuce treptat dinții în poziția lor normală. 

Cine poate beneficia de tratamentul cu aparat dentar Invisalign 

Aparatul dentar Invisalign reprezintă o opțiune de tratament ortodontic pentru majoritatea adulților și adolescenților. Cu toate acestea, anumiți factori, precum vârsta sau severitatea malpoziției dentare (poziția incorectă a dinților), influențează alegerea tipului de aparat dentar. Medicul ortodont va stabili, în funcție de situația fiecărui pacient, care este tratamentul potrivit. 

Aparatul dentar Invisalign este, în general, recomandat în cazurile cu severitate redusă sau medie a malocluziei și malpoziției dentare. 

Din ce material este realizat aparatul dentar Invisalign?

Aparatele dentare Invisalign sunt confecționate dintr-un tip de material termoplastic rezistent, de foarte bună calitate, și sunt considerate de majoritatea pacienților o variantă mult mai comodă decât aparatele ortodontice clasice, cu brackeți. 

Aparat dentar Invisalign: avantaje și dezavantaje

Gutierele Invisalign s-au făcut remarcate și plăcute încă din primele momente în care au fost disponibile pentru pacienți, în special pentru adulții care nu doreau să poarte un aparat dentar clasic sau să renunțe la anumite obiceiuri alimentare. Așadar, principalele avantaje oferite de un aparat dentar Invisalign sunt:

  • aspectul estetic al danturii-aparatul este transparent, nefiind vizibil în timpul vorbitului;
  • aparatul poate fi îndepărtat cu ușurință, nefiind obligatorie purtarea sa permanentă (acest lucru facilitează curățarea eficientă a danturii și, totodată, curățarea aparatului, înainte de reintroducerea sa în gură);
  •  nu impune restricții alimentare-deoarece poate fi îndepărtat cu ușurință de către pacient, aparatul nu va intra în contact cu alimentele consumate. 

Similar altor tratamente ordontontice, aparatul dentar Invisalign prezintă și dezavantaje. Principalele dezavantaje ale unui aparat dentar Invisalign sunt:

  • costurile ridicate, comparativ cu ale aparatelor dentare clasice, fixe;
  • nu poate fi utilizat pentru rezolvarea oricărui tip de problemă ortodontică (în unele situații, precum în cazurile severe sau care impun extracții dentare, purtarea unui aparat dentar fix este singura opțiune de tratament). 

Tipuri de aparat dentar invizibil Invisalign

Aparatul dentar Invisalign poate fi purtat pe o singură arcadă sau pe ambele, durata purtării fiind diferită pentru fiecare pacient. Astfel, în funcție de necesitățile pacientului, tipurile de aparat dentar Invisalign utilizate sunt:

Aparatul dentar Invisalign Full

Invisalign Full este un aparat dentar conceput pentru tratarea problemelor ortodontice complexe, de o severitate medie sau ridicată, precum înghesuirile dentare sau problemele de ocluzie dentară. În timpul purtării aparatului Invisalign Full, pe o perioadă de 6-18 luni (aceasta diferă în funcție de complexitatea cazului), gutierele vor fi modificate (aproximativ 18-30) la intervale de maximum două săptămâni, pentru a ajuta la repoziționarea corectă a dinților. 

Aparatul dentar Invisalign Lite

Invisalign Lite este recomandat pacienților cu probleme ortodontice minore, pentru cazurile ușoare de malocluzie sau pentru a acoperi golurile dintre dinți. În cazul aparatului Invisalign Lite, numărul gutierelor folosite este mai mic, iar tratamentul se desfășoară pe o perioadă de timp mai scurtă, de doar 3-4 luni.  

Invisalign vs. SureSmile

SureSmile și Invisalign sunt două dintre tratamentele ortodontice moderne la care se apelează, în prezent, în cabinetele stomatologice. Efectuate în mod personalizat pentru fiecare pacient, ambele tipuri de aparate dentare sunt concepute pentru tratarea problemelor de aliniere a dinților. De asemenea, ambele aparate sunt transparente și confortabile la purtare. 

Cât costă aparatul dentar Invisalign? Preț:

Întregul tratament ortodontic, ce include consultația inițială, scanarea digitală și planul de tratament, la care se adaugă aparatul dentar Invisalign propriu-zis, are costuri variabile, care depind, în general, de complexitatea cazului și, implicit, de numărul de gutiere necesare.

Etapele tratamentului ortodontic cu aparat dentar Invisalign

Planul de tratament este stabilit de către medicul ortodont împreună cu pacientul, în funcție de preferințele și de stilul de viață al acestuia. Până la primirea și purtarea propriu-zisă a gutierelor este necesară stabilirea, în urma unei consultații inițiale, a faptului că aparatul Invisalign reprezintă cea mai bună opțiune pentru pacient. 

Consultația inițială și amprentarea

Consultația inițială are ca scop principal stabilirea opțiunii optime de tratament. Prin urmare, se va concentra asupra examinării dinților și identificării problemelor. În timpul consultației, medicul va oferi informații cu privire la avantajele și dezavantajele fiecărui tip de aparat dentar care poate fi folosit, în funcție de situația clinică a pacientului. 

În cadrul aceleiași consultații, dacă s-a decis faptul că purtarea gutierelor Invisalign este tratamentul potrivit, se vor efectuata investigații suplimentare (radiografii ale cavității bucale). La final se va realiza un mulaj al dinților. 

Efectuarea și prezentarea planului de tratament pentru aparatul dentar Invisalign

În urma alegerii tipului de aparat dentar Invisalign dorit, medicul ortodont va stabili, împreună cu pacientul, pașii de tratament care trebuie urmați. Ulterior, va trimite mulajele dentare către un laborator specializat pentru crearea setului de gutiere personalizate. 

Montarea aparatului dentar Invisalign și primirea gutierelor

După primirea gutierelor, pacientul va reveni în clinică, pentru începerea tratamentului ortodontic. În funcție de nevoile acestuia, pot fi necesare lucrări suplimentare, precum șlefuirea smalțului anumitor dinți, pentru a putea obține confortul dorit în timpul purtării gutierelor. După plasarea gutierelor, majoritatea pacienților raportează un ușor disconfort, considerat însă normal, care dispare înainte de următoarea vizită la medic. 

Aparatul dentar Invisalign vs aparatele dentare fixe

Diferite din punct de vedere al caracteristicilor, cele două tipuri de aparate dentare sunt considerate cele mai eficiente tratamente ortodontice. Alegerea unui aparat fix sau a unui aparat invizibil cu gutiere depinde de situația medicală a pacientului și de preferințele acestuia. Aparatele se diferențiază prin prețul lor, prin materialele din care sunt confecționate, eficacitatea și durata purtării. În plus, aparatele dentare fixe, comparativ cu aparatul dentar cu gutiere, nu pot fi îndepărtate de către pacient. 

Aparatul dentar Invisalign vs aparatele dentare mobile

Aparatul dentar mobil, o alternativă la aparatul dentar Invisalign, este utilizat în general de către copii și adolescenți pentru a controla alinierea dinților, nefiind foarte eficient în cazul adulților. Comparativ cu aparatul Invisalign, conceput din elemente plastice, aparatele dentare mobile tradiționale sunt confecționate dintr-o bază acrilică, de care sunt atașate sârme de oțel. 

Igiena orală cu aparatul dentar Invisalign

Pe perioada tratamentului cu aparatul dentar Invisalign, rutina de igienă orală nu suferă modificări, periajul realizându-se la fel ca înainte. În timpul periajului dentar, aparatul este îndepărtat, urmând a fi repoziționat după clătirea cu apă.

Întrebări și răspunsuri

Care este durata medie a tratamentului cu aparat dentar Invisalign?

Durata tratamentului ortodontic cu aparat dentar Invisalign diferă de la un pacient la altul și depinde de complexitatea cazului și de tipul aparatului folosit. În medie, cazurile de o complexitate ușoară sau medie se tratează în 6-12 luni, în timp ce, în cazurile severe, tratamentul poate dura până la 18 luni. 

Aparatul dentar Invisalign doare?

Purtarea aparatului dentar Invisalign nu provoacă dureri, însă poate determina un ușor disconfort, care este prezent în primele săptămâni și se ameliorează treptat, pe măsură ce dinții se deplasează în poziția dorită. 

Câte ore pe zi trebuie să port aparatul?

Tratamentul ortodontic poate avea o eficiență ridicată atunci când gutierele Invisalign sunt purtate pentru 20-22 de ore pe zi. Îndepărtarea gutierelor se va face, în general, doar în timpul mesei și al periajului dentar. 

Există restricții alimentare cu aparatul dentar Invisalign?

Comparativ cu aparatele dentare fixe, care nu pot fi îndepărtate și care impun restricții alimentare, aparatul dentar Invisalign nu impune deoarece acesta nu este purtat în timpul meselor. Anumiți pacienți pot raporta însă un ușor disconfort în urma îndepărtării gutierelor, ceea ce poate limita alegerile lor alimentare. 

Când trebuie să vin la control?

Tratamentul ortodontic cu gutierele Invisalign necesită efectuarea unor vizite regulate la specialist, care, în mod normal, se realizează la intervale de 2-3 luni. În ceea ce privește gutierele, pacientul va primi câteva seturi la fiecare vizită, iar acestea vor fi schimbate acasă, în funcție de planul de tratament.

Cum se curăță gutierele aparatului dentar Invisalign?

Deși gutierele unui aparat dentar Invisalign se schimbă la fiecare maximum două săptămâni, curățarea acestora este obligatorie pentru a elimina bacteriile acumulate și pentru a preveni potențiale situații stânjenitoare, precum apariția unui miros neplăcut. Există numeroase modalități de igienizare a unui aparat dentar invizibil Invisalign, cea mai eficientă fiind curățarea prin periaj cu o periuță cu peri moi și o pastă de dinți non-abrazivă sau cu săpun lichid antibacterian. De asemenea, gutierele trebuie clătite cu apă, ori de câte ori sunt îndepărtate din gură. 

Gutierele Invisalign nu se spală cu apă fierbinte și nu se clătesc cu apă de gură, deoarece, în acest mod, poate fi deteriorat sau chiar deformat materialul din care sunt concepute. În plus, aparatul Invisalign nu se păstrează în medii neigienice, ci întotdeauna în cutia de care vine însoțit.