Protezele dentare mobile moderne – Cat costa?

Când o persoană ajunge să aibă nevoie de o proteză dentară, de orice tip, se simte nu doar vulnerabil, ci și îngrijorat, atât în legătură cu modul în care îi va schimba înfățișarea, cât și cu modul în care va putea funcționa, iar aici ne referim în special la vorbire și masticație, dinții având un rol esențial. Dacă vrei să citești mai multe generalități despre protezele dentare, apasă aici, deoarece vei găsi detalii despre tipurile de proteze, când se recomandă fiecare dintre ele, tratamentul etapizat și o comparație extrem de utilă între proteza clasică și cea pe implanturi.

Ce este o proteză dentară mobilă

Proteza dentară mobilă reprezintă un dispozitiv care are ca scop înlocuirea dinților pierduți și nu este fixată definitiv de dinții vecini, ci ea se poate îndepărta de câte ori este necesară curățarea. Proteza dentară mobilă poate înlocui doar câțiva dinți sau chiar toți dinții absenți de pe o arcadă și, totodată, poate restaura și aspectul gingiei pierdute în urma extracțiilor.

Cum și din ce sunt alcătuite protezele dentare mobile moderne

Fiecare proteză mobilă este alcătuită în principal din structura de suport și dinții artificiali, dar mai pot exista și elemente metalice

 • Structura de suport: unul dintre cele mai folosite materiale pentru suportul dinților artificiali este reprezentat de acrilat (materialul acela roz pe care vor sta dinții și care imită perfect gingia). Cu ajutorul unui tehnician dentar bun, proteza poate avea un aspect extrem de apropiat de cel al țesuturilor moi din cavitatea orală, astfel încât proteza nu va fi observată de cei din jur.
 • Dinții artificiali: aceștia pot fi din acrilat sau pot fi realizați din aceleași materiale din care se fac coroanele dentare, cum ar fi ceramică sau zirconiu, pentru un efect estetic superior.
 • Elemente metalice: ele sunt valabile pentru protezele scheletate si sunt elemente de legătură între proteza mobilă și dinții rămași, pentru a spori stabilitatea. Elementele metalice pot fi sub formă de cârlige (croșete) sau bară și sunt acceptate foarte ușor.
 • Totodată, anumite proteze mobile pot fi realizate și pe suport de implant, astfel încât stabilitatea acesteia în timpul funcției să fie îmbunătățită.

Cine are nevoie de proteze dentare mobile

Protezele dentare mobile sunt destinate pacienților care au pierdut mai mulți dinți. Din această cauză, structurile pierdute trebuie înlocuite pentru a asigura funcționalitatea pacientului, legată de masticația alimentelor și vorbirea. De asemenea, protezele mobile sunt recomandate ca fiind o soluție excelentă pentru pacienții cărora le sunt contraindicate intervențiile chirurgicale, din cauza unor afecțiuni generale prezente, care nu ar putea suporta plasarea unor implanturi și adiția de os. Ele reprezintă și o variantă mai acceptabilă din punct de vedere economic pentru pacienți.

Cea mai bună soluție pentru tine o va găsi medicul tău stomatolog, care îți va putea recomanda ce tip de proteză ți se potrivește și care sunt cele mai benefice opțiuni pentru tine. Ești la un click distanță pentru a-ți face o programare la unul dintre medicii noștri.

Cât costă o proteză dentară mobilă - Preț

În general, o proteză dentară mobilă este mai puțin costisitoare decât un plan de tratament complex chirurgical și protetic. Prețul acesteia diferă în funcție de necesitățile pacientului, de câți dinți sunt înlocuiți și ce tip de proteză se alege. Dacă mai sunt păstrați dinții frontali, însă sunt pierdute măselele, se poate alege o proteză scheletată, iar prețul acesteia este mai ridicat. Una dintre cele mai accesibile proteze dentare mobile este reprezentată de cea din acrilat, cu dinți artificiali realizați din același material.

Cât timp se poartă o proteză dentară mobilă pe zi

În general, proteza dentară se poartă pe durata întregii zile, pentru a asigura masticația, vorbirea și aspectul fizic al etajului inferior al feței. Musculatura feței este susținută de dinți, astfel că o proteză poate schimba dramatic înfățișarea unei persoane, în special dacă este o proteză totală. Cu toate acestea, proteza se îndepărtează pe durata nopții, pentru a o curăța. Nu se doarme cu proteza.

Ce presupune tratamentul cu proteză dentară mobilă

În funcție de situație, dacă mai sunt prezenți dinți sau nu, se alege tipul de tratament potrivit pentru pacient. Dacă nu mai sunt dinți prezenți, iar structurile osoase și cele moi sunt sănătoase și bine organizate, pașii pentru a primi o proteză totală sunt:

 1. măsurarea etajului inferior al feței;
 2. calcularea dimensiunilor acestuia pentru a reface dimensiunea lui;
 3. obținerea unui mulaj;
 4. după acest mulaj se va face un suport special pentru materialul de amprentă, pentru a obține o copie cât mai fidelă a arcadei.

În ședințele următoare se vor face câteva probe, iar după ce proteza va fi finalizată, se vor mai face câteva ședințe de acomodare, pentru a reduce orice disconfort.

În cazul în care mai sunt dinți pe arcadă, se vor rezolva întâi problemele acestora pentru a rezista cât mai mult timp și a face față forțelor masticatorii, iar apoi vor urma ședințele pentru realizarea protezei.

Tipuri de proteză dentară mobilă

Așa cum am menționat mai sus, protezele pot fi de mai multe feluri, în funcție de numărul dinților pe care trebuie să îl înlocuiască. Astfel, acestea pot fi totale sau parțiale. Cele parțiale pot fi realizate din acrilat complet sau pot fi scheletate, adică vor avea atașate niște elemente metalice care se vor prinde de dinții din apropiere.

Proteză mobilă totală

Proteza mobilă totală este utilizată atunci când pe una dintre arcade nu mai există niciun dinte. Baza protezei din acrilat se va așeza complet pe osul maxilar sau mandibular, în contact cu gingiile. Pentru o rezistență suplimentară, baza protezei poate fi întărită cu ajutorul unor structuri metalice fine, asemănătoare unor fire, astfel încât proteza să fie suficient de puternică forțelor masticatorii sau chiar și accidentelor (atunci când pacientul scapă proteza).

Trebuie reținut că, în cazul unei protezării arcadei superioare, aceasta se va sprijini nu doar pe gingii, ci și pe cerul gurii. Acest lucru poate produce disconfort, senzație de greață și trebuie învățate noi moduri de masticație: pe ambele părți, concomitent.

Proteză mobilă scheletată

Proteza scheletată este recomandată atunci când încă mai sunt prezenți dinți pe arcadă, care sunt sănătoși, nu au mobilitate (nu se mișcă) și nu suferă de boală parodontală. Elementele metalice de susținere sunt reprezentate de croșete, care pot fi vizibile pe dinții restanți, de o bară metalică situată în spatele dinților frontali restanți sau de capse, care sporesc rezistența, nu se văd, dar sunt mai costisitoare.

Proteză flexibilă din silicon

Proteza flexibilă se realizează dintr-un material plastic moale, extrem de flexibil, dar rezistent, și se recomandă în cazurile în care gingia și osul nu sunt într-o stare bună, există gingie în exces și nu se poate interveni chirurgical pentru a corecta acele defecte. Ea este preferată de pacienți, deoarece la maxilar nu acoperă cerul gurii în cazul protezei parțiale. Este un material biocompatibil, nu irită țesuturile moi ale pacientului și poate fi mai subțire si mai confortabilă pentru pacient.

Avantajele și dezavantajele protezelor dentare mobile

Printre avantajele protezelor dentare mobile se numără:

 • Ușurința tratamentului stomatologic, fără a avea parte de proceduri invazive, dureroase sau care necesită mult timp;
 • lipsa necesității tratamentului chirurgical, precum inserarea implanturilor, adiție osoasă sau sinus lift;
 • igienizarea ușoară a protezei și întreținerea acesteia, cu produse accesibile pacientului;
 • poate fi modificată și adaptată cu ușurință dacă este necesar sau dacă pacientul are disconfort atunci când o poartă;
 • costul redus al acestui dispozitiv protetic, spre deosebire de cea scheletată sau cu suport pe

Dezavantajele protezelor dentare mobile constau în:

 • masticație dificilă din cauza instabilității protezei;
 • acrilatul poate irita gingia, ceea ce va duce la durere și la ulcerații gingivale;
 • respirație neplăcută, din cauza acumulării de colonii bacteriene în masa

Cum se curăță și igienizează protezele dentare mobile

În mod ideal, protezele dentare ar trebui cel puțin clătite după fiecare masă, pentru a evita contactul prelungit al resturilor alimentare cu elementele protezei.

Protezele dentare trebuie îndepărtate la finalul fiecărei zile, pentru a fi igienizată corespunzător. pentru acest lucru, nu se folosește pasta de dinți, deoarece este prea abrazivă și poate crea porozități în acrilat. Se vor folosi tablete efervescente speciale pentru curățarea protezelor, astfel încât proteza va fi pusă într-un pahar cu apă cu o tabletă și lăsată acolo preț de câteva minute, în funcție de recomandarea producătorului. Se curăță apoi cu o periuță moale, cu peri lungi, pentru a curăța eficient toate spațiile protezei. Este important ca pacientul să facă asta seară de seară, pentru a evita contaminarea cu bacterii a protezei.

Pot mânca orice dacă port proteză dentară mobilă?

Deși proteza oferă o funcționalitate aproape normală pacientului, alimentele foarte tari și dure trebuie evitate. Dacă proteza nu se așază perfect, aceasta se va mișca în timpul masticației, ducând la disconfort sau chiar la rănirea gingiilor. Totodată, se recomandă învățarea unui nou tipar de a mesteca, ce implică folosirea ambelor părți ale arcadei dentare concomitent, pentru a echilibra forțele și a nu disloca proteza.