Detartraj dentar profesional

Informatii generale

O dantură sănătoasă începe întotdeauna cu grija la periajul corect al dinților. Prin periaj sunt îndepărtate bacteriile și depunerile de mâncare, însă adesea, chiar și în ciuda unui ritual de curățare corect, pot apărea depunerile de tartru. Tartrul, adică placa bacteriană mineralizată, nu poate fi îndepărtat prin simpla periere a dinților, fiind necesar în acest caz un detartraj profesional. 

Prin detartraj profesional se îndepărtează tartrul sedimentat în timp și care oferă un mediu propice bacteriilor să se dezvolte. Dinții afectați de tartru sunt mai greu de curățat prin periere, iar zonele afectate sunt predispuse apariției cariilor și implicit afecțiunilor gingivale.

Ce este tartrul?

În timp ce placa bacteriană și colorațiile pot fi îndepărtate printr-un periaj corect efectuat, tartrul (care reprezintă placa bacteriană mineralizată) nu poate fi îndepărtat decât prin mijloace profesionale. Odată depus pe suprafața dentară, tartrul reprezintă mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor ce sunt responsabile pentru apariția bolilor gingivale. Mai mult decât atât, dinții acoperiți de tartru nu mai pot fi curățați corespunzător și devin astfel predispuși la carii. Tartrul se depune atât pe dinții naturali, cât și pe obturații (plombe), punți dentare, proteze sau aparate ortodontice, inflamează gingiile și poate produce gingivite și parodontite (în urma cărora ți-ai putea chiar pierde dinții).

Detartraj dentar: ce este?

Detartrajul profesional reprezintă procedura profesională prin care tartrul este îndepărtat de pe suprafața dinților, prin mijloace mecanice. Curățarea suprafeței dinților cu ajutorul aparatelor ultrasonice și sonice poate îndepărta chiar și cele mai dure depuneri. 

Aparatele folosite pentru detartraj cu ultrasunete nu au vârful ascuțit, ci bont, astfel încât să fie afectate gingiile și nici smalțul dinților. Procedura este așadar lipsită de riscuri, iar rezultatele sunt cu adevărat uimitoare.

Cand este necesar detartrajul dentar?

Detartrajul profesional dentar se recomandă a fi realizat o dată la fiecare șase luni, pentru a fi siguri că depunerile și placa bacteriană sunt eliminate, iar dinții sunt protejați de afecțiuni gingivale. 

Este indicat detartrajul acasa?

Există mai multe metode prin care poți încerca să elimini tartrul acasă. Poți folosi diferite produse precum apa oxigenată, bicarbonat, oțet și sare, însă este important să știi că efectele detartrajului făcut acasă sunt mai puțin eficiente decât detartrajul realizat în cabinetul stomatologic.

În plus, detartrajul făcut acasă, cu produse din comerț, poate slăbi rezistența dinților, în vreme ce în cabinetul stomatologic sunt folosite concentrațiile corecte din substanțele folosite pentru curățare.

Astfel, detartrajul cu ultrasunete în cabinetul stomatologic este mai sigur decât orice procedură de curățare a dinților improvizată acasă.

Ce presupune air flow dentar?

Folosirea procedeului de periaj profesional air flow este o tehnică din ce în ce mai comună în cabinetele stomatologice, iar rezultatele obținute sunt spectaculoase.

Periajul air flow folosește un instrument profesional special care poate curăța chiar și cele mai dificile spații, în care periajul uzual nu poate ajunge. Procedura nu doar că asigură curățarea suprafeței dinților, ci contribuie și la îmbunătățirea aspectului danturii prin eliminarea petelor și a tartrului. 

Ce este periajul dentar profesional: cum se realizeaza?

Periajul dentar este o etapă a curățării profesionale a dinților care presupune perierea și lustruirea suprafeței dinților. Periajul dentar nu doare și nici nu afectează suprafața dinților, din contră, el având rol în uniformizarea micilor imperfecțiuni. 

Detartrajul, periajul profesional si air flow-ul sunt incluse in acelasi tratament?

Detartrajul, periajul profesional și air flow-ul sunt procese separate de curățare și igienizare a dinților, însă ele pot fi incluse în același tratament în anumite situații. 

Primul pas al tratamentului de curățare al dinților este detartrajul, pentru eliminarea plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru. În acest sens este folosit aparatul cu ultrasunete, asistat de jeturi de apă care au ca scop curățarea și prevenirea încălzirii dinților din cauza frecării. 

Pasul următor este folosirea procedeului de air-flow mai ales în situațiile în care tartrul este greu de eliminat. Ulterior este realizat periajul dentar, care curăță și lustruiește dinții, oferind o senzație deosebită de prospețime. 

Tipuri de detartraj dentar profesional

Detartrajul profesional ajută la curățarea tartrului și previne apariția cariilor. Detartrajul poate fi de mai multe tipuri, după cum urmează.

Detartraj manual

Detartrajul manual presupune îndepărtarea manuală a tartrului, folosind instrumente profesionale numite chiurete. În general chiuretajul manual al tartrului vine în completarea detartrajului cu ultrasunete, mai exact în zonele pe care acesta din urmă nu le poate curăța.

Detartrajul manual se folosește cu precădere pentru curățarea zonelor subgingivale, acolo unde detartrajul cu ultrasunete nu poate lucra la fel de ușor.

Detartraj cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete este utilizat în special pentru zonele expuse ale dinților, atunci când aceștia sunt afectați de pete și de depozite multiple de tartru. Detartrajul cu ultrasunete este foarte bine tolerat de către pacienți, nefiind dureros și având rezultate deosebite. 

Detartraj sonic

Detartrajul sonic folosește pentru curățarea dinților un jet de aer comprimat, fiind un procedeu de curățare a tartrului de pe dinți similar detartrajului cu ultrasunete. 

Detartrajul: avantaje și dezavantaje

Detartrajul este o procedură care te poate ajuta să îți protejezi dantura, iar pe lângă acest avantaj te mai poți bucura și de:

  • reducerea riscului apariției cariilor, ca urmare a îndepărtării plăcii bacteriene;
  • reducerea riscului de apariție a bolilor parodontale;
  • o respirație mai proaspătă și dinți mai curați:
  • senzația de dinți mai albi, ca urmare a îndepărtării petelor;
  • prelungirea duratei de viață a danturii- o dantură sănătoasă are efect asupra întregului organism.

Nu există dezavantaje majore ale detartrajului, pentru că cea mai defavorabilă situație este cea în care detartrajul scoate în evidență retracția gingivală existentă. Chiar și în acest caz însă, există soluții potrivite pentru remedierea acestei afecțiuni.

Este aceasta manopera dureroasa?

Majoritatea pacienților consideră că detartrajul nu este dureros absolut deloc, iar senzațiile de vibrație, presiune și jetul de apă nu creează niciun fel de disconfort. În plus, mulți pacienți susțin că le place această experiență datorită senzației de dinți curați de la sfârșitul tratamentului. În plus, dacă vei veni periodic la igienizări și având mereu grijă la tehnica de periaj utilizată acasă, vei vedea că nu se mai acumulează un strat la fel de mare de tartru

Cu toate acestea, există câteva situații în care detartrajul poate fi neplăcut:

  • dacă ai o gingie inflamată;
  • dacă ai retracții gingivale cu expunerea dentinei și a cementului;
  • hipersensibilitate dentinară.

Dacă experimentezi sensibilitate sau disconfort în timpul detartrajului, spune-i igienistului dentar și acesta îți poate prezenta câteva variante prin care această experiență poate deveni mai plăcută.

Un exemplu foarte bun îl reprezintă inhalosedarea cu protoxid de azot, care poate ajuta pacientul să se relaxeze, iar gelurile anestezice topice pot scădea sensibilitatea gingivală. În cazurile extreme de disconfort, se poate realiza și anestezia locală, care va amorți complet zona asupra căreia se lucrează și există sensibilitate, astfel încât nu vei mai simți niciun fel de durere sau disconfort.

Cat costa un detartraj dentar?

În clinicile noastre vei găsi două tehnici de detartraj, ambele minim-invazive, cu ajutorul ultrasunetelor. Poți afla prețul unui detartraj profesional AICI.

Recomandari dupa detartrajul profesional

După realizarea detartrajului trebuie să ai în vedere igiena riguroasă a dinților, prin periaj și stabilirea unei rutine de curățare, dar și reducerea consumului de alimente care pot provoca depunerea de tartru și apariția petelor (cafea, fumat, cola etc.)

Cat de des este recomandat detartrajul profesional

Se recomandă ca detartrajul profesional să fie realizat o dată la 6 luni, pentru a împiedica formarea tartrului și pentru a monitoriza starea de sănătate a dinților. 

Intrebari frecvente

  1. De ce dinții devin mai sensibili după detartraj?

    Dinții nu devin neapărat mai sensibili după detartraj, deoarece detartrajul nu folosește substanțe care să sensibilizeze suprafața. Totuși, un ușor disconfort poate fi resimțit în urma procedurii mai ales dacă pacientul suferă de inflamări ale gingiilor sau dacă se efectuează detartrajul subgingival.

    Dacă pacientul suferă de sensibilitate la nivelul dinților, este recomandat să discute acest aspect cu medicul, pentru a alege cea mai bună soluție de curățare a tartrului. 

  2. Ce nu ai voie să mănânci după detartraj?

    Detartrajul este o procedură care nu implică o grijă sporită la alimentele consumate. Curățarea plăcii bacteriene expune dintele, însă consumul de alimente nu va avea efect negativ asupra danturii după detartraj. 

    Se impune însă o igienă riguroasă la nivelul cavității bucale, pentru a preveni reapariția plăcii bacteriene și grijă la alimentele care pot afecta smalțul dinților (cafea, cola, oțet etc.)

    Dacă pacientul suferă de sensibilitate la nivelul dinților, este recomandat să discute acest aspect cu medicul, pentru a alege cea mai bună soluție de curățare a tartrului. 

  3. Este permis fumatul după detartraj?

    Fumatul este un obicei nociv pentru sănătate, iar la nivelul dinților predispune pacientul la apariția a numeroase probleme. Poți fuma după detartraj însă recomandarea medicală este să reduci numărul de țigări în primele ore după procedură. 

    Se impune însă o igienă riguroasă la nivelul cavității bucale, pentru a preveni reapariția plăcii bacteriene și grijă la alimentele care pot afecta smalțul dinților (cafea, cola, oțet etc.)

    Dacă pacientul suferă de sensibilitate la nivelul dinților, este recomandat să discute acest aspect cu medicul, pentru a alege cea mai bună soluție de curățare a tartrului. 

  4. Este permis consumul de cafea după detartraj?

    Cafeaua este una dintre băuturile care pătează cel mai profund smalțul dinților. Deși nu există contraindicații de consum după detartraj, poți evita cafeaua în primele ore după procedură. 

    Se impune însă o igienă riguroasă la nivelul cavității bucale, pentru a preveni reapariția plăcii bacteriene și grijă la alimentele care pot afecta smalțul dinților (cafea, cola, oțet etc.)

    Dacă pacientul suferă de sensibilitate la nivelul dinților, este recomandat să discute acest aspect cu medicul, pentru a alege cea mai bună soluție de curățare a tartrului. 

  5. Detartrajul este dureros?

    Detartrajul nu este o procedură dureroasă, dar poate exista un ușor disconfort, în funcție de tipul procedurii. Nici cantitatea de apă folosită în timpul procedurii nu este o problemă, aceasta fiind aspirată în timpul procesului. 

  6. Este posibil detartrajul în timpul alăptării?

    Pentru că detartrajul este o procedură neinvazivă, nu există nicio problemă în realizarea detartrajului în timpul alăptării. Nu sunt folosite substanțe dăunătoare, iar din acest motiv procedura este cât se poate de sigură.

  7. Detartrajul poate afecta gingiile?

    În cazul detartrajului manual poate fi resimțit un ușor disconfort la nivelul gingiilor, însă cu un tratament adecvat și cu grijă în timpul procedurii, problemele pot fi evitate. În cele mai multe dintre cazuri gingiile nu sunt afectate în mod negativ de detartraj.

  8. Se poate face detartraj dacă ai carii?

    Da, detartrajul poate fi făcut în cazul în care cariile sunt prezente, deoarece o dată îndepărtată placa bacteriană poate fi văzută situația reală a dinților.

  9. Este necesară anestezia pentru detartraj?

    În general nu este necesară anestezia locală în vederea realizării detartrajului, însă dacă pacientul este sensibil poate fi luată în calcul și această variantă. Majoritatea cazurilor de detartraj se realizează însă fără anestezie.