Pivot dentar- ce este, cât costă și când este necesar

Informații generale

Când pacienții se confruntă cu carii extrem de profunde care, pe lângă faptul că au afectat nervul, coroana a fost în totalitate distrusă, se apelează la un pivot dentar. Acesta oferă rezistență dintelui și viitoarei lucrări protetice, pentru a-l salva de la o extracție. El este folosit de foarte multă vreme, de atunci de când pivotul și coroana erau un singur element (pivotul era integrat pe fața interioară a coroanei), însă era foarte dificil de schimbat coroana, dacă aceasta se fractura sau din motive estetice. Acum, pivotul se face separat de coroană, astfel încât dacă se dorește înlocuirea acestuia, coroana se poate îndepărta cu ușurință, fără a compromite rezistența dintelui. 

Ce este un pivot dentar?

Pivotul dentar reprezintă o componentă protetică, ce ajută la reconstruirea unui dinte cu o distrucție coronară foarte mare, în condițiile în care rădăcinile acestuia sunt sănătoase și rezistente. De cele mai multe ori, se aplică la dinții care au avut tratament de canal, dar care nu prezintă chisturi atașate de vârfurile rădăcinilor. El va ajuta la reconstrucția parțială a dintelui (bont protetic) pe care, ulterior, va fi cimentată o coroană.

Componentele unui pivot dentar

Pivotul dentar poate fi realizat din diverse materiale și este alcătuit din două componente:

  • Partea radiculară, care intră în canalul radicular și întărește structura radiculară. El ocupa aproximativ două treimi din lungimea întregului canal și se aplică numai după ce dintele a fost tratat corect endodontic.
  • Partea coronară, care vine în prelungirea părții radiculare și are forma unui dinte șlefuit, de unde și numele de bont protetic artificial. Această componentă înlocuiește structura coronară care a fost pierdută în urma unor carii foarte adânci sau traumatisme.

Când este necesar un astfel de pivot dentar

Pivotul dentar poate reprezenta o rețetă de succes în prelungirea vieții unui dinte a cărui coroană a fost distrusă prin procese carioase extinse sau fracturi coronare de mari dimensiuni. Dacă rădăcina dintelui este sănătoasă și puternică, atunci un pivot reface parțial rezistența dintelui, pentru ca mai apoi, dintele să fie complet restaurat cu ajutorul unei coroane. Deși coroanele disponibile în stomatologia modernă sunt extrem de rezistente, ele nu își pot îndeplini rolul dacă dinții pe care sunt aplicate au un grad foarte mare de distrucție și nu le pot susține.

Când NU este necesar un pivot dentar

Dacă dintele este sănătos și poate fi refăcut în mod tradițional, cu ajutorul unei coroane sau chiar al unei obturații, atunci nu se recomandă un pivot dentar, pentru că rezistența naturală a dintelui va fi compromisă. Totodată, pivoții sunt contraindicați când dintele este fracturat, iar linia de fractură coboară sub gingie, iar dintele este mobil.

Dinții cu boală parodontală neținută sub control, cu abcese parodontale sau pungi cu infecții la nivelul gingiei nu vor supraviețui pe arcadă, în cazul în care nu sunt tratate întâi parodontopatiile.

Durata de viață a unui pivot dentar

La fel ca în orice domeniu, succesul fiecărei manopere depinde foarte mult de mai multe aspecte. Spre exemplu, decizia corectă a medicului de a restaura un dinte cu ajutorul unui pivot și a unei lucrări protetice și modul de execuție al procedurilor contribuie la stabilitatea pivotului pe termen lung. Contează foarte mult ca medicul să știe cât de mult să prepare acel dinte, pentru a nu subția excesiv pereții radicular care, ulterior, să fie supuși riscului de fractură.

De asemenea, rutina de igienă a pacientului influențează sănătatea întregii cavități orale, inclusiv a lucrărilor protetice. O igienă consecventă, corectă, în care se respectă toți pașii de igienizare atât a dinților, cât și a țesuturilor moi (obraji, limbă, gingii) va crește durata de viață a dinților sănătoși, dar și a celor care au necesitat tratamente stomatologice complexe, precum tratament de canal și pivot dentar. 

Tipuri de pivot dentar

Pivot dentar turnat

Pivotul dentar turnat va fi realizat de către tehnicianul dentar, în urma datelor oferite de medicul dentist. Medicul va lua o amprentă (mulaj) al dintelui respectiv, care va imita perfect grosimea canalelor. Totodată, tehnicianului îi vor fi transmise informații despre materialul din care va fi realizat pivotul, având la dispoziție mai multe opțiuni:

  • crom-nichel;
  • aur sau titan;
  • zirconiu

Pivot dentar metalic

Pivotul dentar metalic este realizat din diverse aliaje metalice și poate fi realizat în două moduri: fie de către tehnician (pivot turnat), fie este prefabricat. Aliajele metalice din care se realizează pivoții turnați sunt reprezentate de:

  • aliaje nenobile – crom-cobalt, crom-nichel – însă partea estetică nu primează în aceste cazuri;
  • aliaje nobile – aur sau titan – mai puțin folosite în ziua de astăzi, cu alte opțiuni la dispoziție.

Pivot dentar zirconiu

Se știe despre zirconiu ca este un material incredibil de rezistent, cu proprietăți estetice excelente. Avantajul acestuia constă în faptul că, având o culoare asemănătoare dinților naturali, el nu se va mai vedea prin transparența coroanei, eliminând aspectul inestetic și artificial. Pentru acest tip de pivot este necesară o aparatură specială și anume sistemul CAD/CAM. Se preferă ca peste pivotul din zirconiu să se aleagă o coroană din același material.

Pivot dentar prefabricat

Avantajul pivoților dentari prefabricați este reprezentat de timpul de așteptare redus, fiind deja disponibil în cabinetul stomatologic, la îndemâna medicului stomatolog, ele fiind adaptate la anatomia canalelor pacientului pe loc.

Pivot metalic

Pivotul metalic prefabricat este realizat, de asemenea, dintr-un aliaj metalic nenobil, venind pe diferite dimensiuni și lungimi. De obicei, ele prezintă un strat auriu la suprafață, aurul având avantajul că nu corodează.

Pivot fibră de sticlă

Pivoții din fibră de sticlă sunt printre cei mai utilizați în zilele noastre. Au o mulțime de părți pozitive, precum:

  • rezistență crescută la forțele masticatorii;
  • sunt transparenți, astfel că nu vor afecta partea estetică;
  • sunt disponibili pe loc, nefiind necesare amprentarea dintelui și așteptarea realizării pivoților de către un tehnician dentar;
  • pot fi modificați în funcție de particularitățile canalelor.

Uneori, distrucția dintelui este atât de mare, încât coboară sub gingie, astfel că refacerea lui devine mai dificilă. Chiar dacă pivotul dentar ajută la refacerea părții coronare, este necesară o gingivectomie, pentru a da la o parte gingia din jurul dintelui, atât pentru a curăța complet, dar și pentru a reface corect, fără a lăsa spații dintele. Gingivectomia este o procedură simplă, mai ales dacă este realizată cu ajutorul laserului, iar această procedură durează câteva minute. Poți citi mai multe despre ea aici.

Avantajele și dezavantajele pivotului dentar

Pivotul dentar reprezintă o ultima soluție de a salva un dinte cu o coroană foarte distrusă și vine cu următoarele avantaje:

  • reface structura de rezistență a dintelui, fiind ancorat atât la nivelul rădăcinii (în interiorul canalului radicular), cât și la nivelul coroanei, pe care o reface parțial;
  • dacă sunt aleși cu atenție, ei vor trece neobservați;
  • în cazul pivoților prefabricați, ei reprezintă o soluție rapidă, care nu necesită manopere suplimentare (amprentarea);
  • pot fi o soluție durabilă de restaurare a unui dinte;
  • se pot aplica atât pe măsele, cât și pe dinții frontali.

Cu toate acestea, pivoții prezintă și câteva dezavantaje:

  • dacă dintele nu este pregătit corespunzător, rezistența rădăcinilor este compromisă;
  • pereții radiculari subțiați sunt predispuși la fracturare.

Chiar dacă implanturile dentare sunt acum o opțiune accesibilă majorității pacienților, această soluție terapeutică trebuie aleasă cu grijă, în special dacă un dinte încă mai are șanse de a fi salvat. Evident că, și în cazul acestora, există anumite părți pozitive, dar și negative. Printre cele pozitive putem enumera:

  • durată de viață mai mare, dacă este îngrijit corespunzător;
  • se integrează în osul pacientului precum un dinte;
  • rezistă mai bine forțelor masticatorii;
  • șanse reduse de fracturare;
  • previn pierderea volumului de os.

Părțile negative ale inserării implanturilor sunt reprezentate de:

  • înlocuirea unui dinte natural de către unul artificial nu este întotdeauna benefică pentru pacient;
  • este mult mai rigid decât un dinte, care are o mobilitate naturală și este mai flexibil;
  • poate fi mai costisitor, în special dacă necesită proceduri adiționale, precum adiția osoasă sau sinus lift.

Cât costă un pivot dentar: Preț:

Medicii din clinica noastră sunt pregătiți să îți ofere toate procedurile necesare pentru a avea o grijă cât mai bună de dinții tăi. Prețurile pot fi diferite în funcție de:

  • statusul inițial al dintelui – dacă vine cu un tratament de canal realizat în prealabil sau nu;
  • necesitatea unei gingivectomii;
  • alegerea pivoților, în funcție de cerințele zonei respective;
  • alegerea materialului din care va fi confecționată coroana.

Poți consulta lista noastră de prețuri chiar aici și te așteptăm la o consultație pentru a afla toate detaliile necesare.

În ce constă tratamentul pivotului dentar

Înainte de începerea oricărui tratament stomatologic, se va face o radiografie dentară (tipul acesteia depinde de nevoi), pentru a vedea particularitățile dinților care necesită tratament. Apoi, medicul (împreună cu pacientul) va discuta planul de tratament și se vor pune de acord în privința opțiunilor pe care acesta le are.

În cazul în care dintele necesită un tratament de canal, se va începe cu acesta și, după tratarea canalelor radiculare, se pune pivotul (de cele mai multe ori din fibră de sticlă), se va reconstrui bontul protetic și se va lua o amprentă pentru viitoarea coroană protetică. Pentru ca bontul să nu rămână dezgolit, medicul va face pe loc o coroană provizorie, care va proteja dintele până la cimentarea coroanei definitive.

Diferența dintre pivot dentar și implant dentar

Pivotul dentar se pune pe un dinte existent pe arcadă, cu rădăcinile intacte și cu tratament de canal făcut în prealabil. Spre deosebire de pivot, implantul dentar înlocuiește complet dintele pierdut în urma extracției, atât prin partea coronară, cât și prin partea radiculară. Astfel, pivotul înlocuiește doar coroana unui dinte cu o distrucție foarte mare, pe când un implant înlocuiește total structurile unui dinte absent. Acesta va îndeplini rolul rădăcinilor prin partea care se inseră în os, bontul protetic care se atașează la aceasta și coroana sau lucrarea protetică, ce va fi atașată deasupra bontului protetic.