Incrustații dentare

Ce sunt incrustațiile?

Incrustațiile dentare reprezintă una dintre cele mai bune și rezistente variante atunci când vine vorba despre restaurarea unui dinte. Acestea sunt un fel de plombe (au același rol), însă sunt realizate în laboratorul dentar de către un tehnician, nu de către medicul stomatolog.

Incrustațiile sunt recomandate atunci când suprafața de ocluzie a suferit daune, iar o plombă obișnuită nu fi cea mai bună soluție. Astfel, cu ajutorul incrustațiilor există posibilitatea de a rezolva cazurile mai dificile.

Clasificarea incrustațiilor dentare

Atunci când vorbim despre incrustații, acestea sunt de 2 feluri: inlay & onlay, fiecare dintre ele având o anumită indicație.

Inlay-ul este o piesă de reconstrucție ce poate fi utilizat pentru refacerea a 1 sau 2 pereți ai unui dinte, unul lateral interdentar (între dinți) și unul ocluzal (cel pe care calcă dintele de pe arcada opusă). Acesta este fabricat în laborator din materiale care pot să asigure aceeași rezistență precum cea a țesutului dentar, aceeași dilatație termică, nuanță și aspect al dintelui pe care se aplică.
Comparativ cu o plombă, acesta are dimensiuni puțin mai mari (și poate fi adâncă), însă nu este la fel de mare ca o coroană dentară (care are rolul de a reconstrui întreaga coroană a dintelui). Iar la fel ca o coroană dentară, inlay-ul se cimentează în cavitatea orală de către medicul stomatolog cu ajutorul unui adeziv special.

Onlay-ul, spre deosebire de inlay, are rolul de a reface un perete lateral al uni dinte și poate acoperi 2, 3 sau chiar 4 dintre cei 5 pereți ai dintelui (este de suprafață). Față de inlay, un onlay are dimensiuni mai mari, acoperind o suprafață mai mare din dinte, însă este mai mic decât o coroană totală, care acoperă integral.

Ce rol au incrustațiile?

Incrustațiile au rolul de a reface și de a păstra punctele de contact ale dintelui cu dinții aflați în vecinătate, dar și de a proteja papila interdentară de presiunile masticatorii.

Atunci când dintele afectat mai are suficientă suprafață și medicul stomatolog nu recomandă efectuarea unei coroane dentare (care presupune șlefuirea dintelui), o incrustație reprezintă cea mai bună variantă de păstrare a unui dinte natural cât mai multă vreme pe arcadă. Practic, atunci când dinții au suferit leziuni prin carie sau fractură, iar dauna produsă nu este totuși una suficient de mare pentru o coroană, medicul stomatolog îți poate recomanda una dintre aceste variante, în funcție de necesitate.

Care sunt avantajele unei incrustații?

De cele mai multe ori (atunci când situația o cere) incrustațiile reprezintă o alternativă mai bună și mai durabilă decât obturațiile din compozit. Principalele sale avantaje sunt:

 • O adaptare perfectă pe suprafața dintelui;
 • Se obține refacerea perfectă a formei anatomice a dintelui prin modelarea în laborator, dar și a punctelor de contact interdentare;
 • Nu colorează dintele;
 • Au o rezistență în timp superioară oricărui timp de obturație (plombă);
 • Au un aspect natural;
 • Nu necesită timp de adaptare;
 • Nu creează niciun fel de disconfort;
 • Culoarea se menține în timp;
 • Asigură protecția țesuturilor dentare sănătoase rămase în urma îndepărtării cariei;
 • Contribuie la întreținerea sănătății gingiei;
 • Previn pierderea dinților;
 • Scad considerabil riscul de carie secundară datorită închiderii marginale optime;
 • Permit evitarea unor tratamente extinse de restaurare dentară (precum coroane, punți sau implanturi)

Care sunt pașii?

Spre deosebire de obturații (plombe), incrustațiile dentare presupun, de obicei, 2 ședinte:

 • În prima ședință în care se îndepărtează caria și se realizează amprenta dintelui afectat, alături de cei adiacenți, iar dintele poate primi o plombă temporară până când este gata.
 • În cea de-a doua ședință se îndepărtează plomba provizorie și se curăță dintele, astfel încât să poată fi poziționată incrustația preparată în laborator. Este posibil să fie nevoie de ajustări pe care medicul le va realiza pentru a se asigura că noua restaurare se integrează corespunzător și natural în ansamblul dentar, fără să cauzeze probleme precum o ocluzie greșită.

Întrebări frecvente:

 1. De unde știu dacă este nevoie de o plombă, incrustație sau coroană?

Alegerea se face împreună cu medicul stomatolog, care, în funcție de situația fiecărui pacient, va veni cu cea mai bună soluție de conservare a dintelui pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

 1. Cât de vizibile sunt incrustațiile dentare?

Dacă acestea sunt realizate corespunzător, cu nuanța și adaptarea corectă, nu vei putea sesiza prezența acestora pe dinte.

 1. Sunt mai scumpe decât obturațiile (plombele)?

Da, acestea au un cost puțin mai ridicat deoarece implică utilizarea unor alte materiale, mai scumpe, dar și realizarea acestora de către un tehnician. Cu toate acestea, sunt mai accesibile decât o coroană dentară și au o rezistență crescută în timp.

 1. Dacă am carii între dinți pot opta pentru incrustații?

Desigur, odată ce cariile au fost curățate, incrustațiile pot fi realizate și pentru situațiile în care există distrucții interdentare.