Dintii de lapte: eruptie, schimbare, ingrijire

Informații generale

Deși dinții de lapte ocupă un loc pe arcadă pe o perioadă limitată, ei trebuie îngrijiți la fel de bine sau chiar mai mult decât dinții definitivi, deoarece ei nu sunt niște dinți în miniatură, ci au o grămadă de particularități. Te invităm să citești tot ce ai nevoie să știi despre dinții copilului tău, aflând răspunsuri la toate întrebările și curiozitățile pe care le poți avea.

Ce sunt dinții de lapte (temporari)?

Dinții temporari sau dentiția primară reprezintă primul set de dinți din viața unui om, care îl însoțesc încă din perioada diversificării, până în clasa I, aproximativ. Ei se mai numesc și dinți de lapte datorită culorii lor deosebite, asemănătoare laptelui, de altfel o culoare mult mai deschisă față de dinții definitivi. Toți dinții de lapte sunt schimbați cu cei definitivi, excepție o face situația în care există o anodonție (absența mugurelui dintelui permanent), când este posibil ca un dinte de lapte să stea pe arcada dentară mai mult decât este normal.

Când ies dinții de lapte? - Erupția dinților temporari

Nu există date fixe care să stabilească exact vârsta erupției fiecărui dinte în parte, deoarece copiii sunt diferiți, iar erupția este un proces complex, care nu respectă întotdeauna ordinea și timpul. De aceea, datele erupției sunt relative și pur orientative, pentru a ști când să te aștepți la un nou puseu. În general, dinții de lapte își încep erupția în jurul vârstei de 6 luni, însă variază foarte mult.

Unii bebeluși sunt mai grăbiți decât alții, astfel că la 4 sau la 5 luni apare deja primul dinte și nu e nimic în neregulă. De obicei, primul care își face apariția este incisivul central inferior. De asemenea, la unii copii, primul dinte poate erupe abia la 9-12 luni, iar unele studii de specialitate recente, ne arată că erupția poate începe chiar și la 15 luni, fără a fi vreo boală sistemică sau vreo afecțiune la mijloc.

Între 6-12 luni ne așteptăm la erupția incisivilor centrali  și a celor laterali. În jurul vârstei de 12-16 luni, ar trebui ca bebe să aibă 8 dinți.

În următoarea perioadă, ne așteptăm la erupția primilor molari de lapte, care poate începe în jurul vârstei de 13-14 luni, dar la fel de normal este ca ei să își înceapă erupția și în jurul vârstei de 18-19 luni.

Urmează apariția caninilor, care va avea loc între 16-22 luni, iar apoi cel de-al doilea molar de lapte care începe la aproximativ 2 ani și poate continua până la 2 ani și jumătate.

Gingia înainte de erupția dentară

Chiar dacă nu există dinți în cavitatea orală, țesuturile existente trebuie îngrijite, acestea fiind:

 • limbă;
 • obraji;
 • gingii

Gingiile normale au o culoare rozalie, sunt suple și fără leziuni. Un semn premergător erupției dentare este reprezentat de modificarea culorii acesteia într-o culoare roșie intensă, alături de inflamație. Se numește gingivită de erupție și nu ridică probleme mari, nefiind un motiv de îngrijorare.

Gingiile trebuie curățate, chiar dacă dinții nu sunt încă prezenți. Poți apela la comprese sterile sau șervețele cu xilitol, curățând ușor țesuturile amintite, de 2 ori pe zi. Este important să faci asta, pentru a obișnui bebelușul cu aceste senzații, pregătindu-l pentru momentele când va avea dinți. Vei găsi tot ce trebuie despre gingii și afecțiunile acestora aici.

Câți dinți are un copil?

Dentiția de lapte este formată din 20 dinți, spre deosebire de cea definitivă, care are 28 sau 32 dinți (cu tot cu măselele de minte). Spre deosebire de dinții unui adult, un copil are:

 • 4 incisivi centrali – 2 superiori, 2 inferiori;
 • 4 incisivi laterali – 2 superiori, 2 inferiori;
 • 4 canini – 2 superiori, 2 inferiori;
 • 8 măsele de lapte, câte 4 pe fiecare arcadă. Ele țin locul premolarilor, care vor înlocui molarii de lapte. De aceea, în dentiția temporară nu există premolari.

Când cad dinții de lapte? - Erupția dinților permanenți

Dinții de lapte încep să se schimbe cu dinții permanenți, începând cu vârsta de 6-7 ani.  Excepția o fac însă molarii de 6 și 12 ani, care nu schimbă vreun dinte, ci ies în spatele măselelor de lapte. În jurul vârstei de 6-7 ani ne așteptăm la erupția incisivilor centrali inferiori, care se continuă cu cea a centralilor superior, a incisivilor laterali superiori și inferiori, până la aproximativ 9 ani.

Primii premolari, cei care schimbă primele măsele de lapte, ies pe arcadă între 10-12 ani, iar premolarii 2 își fac apariția pe arcadă ceva mai târziu, în jur de 11-12 ani. Caninii variază ca vârstă de erupție, între 9-12 ani, uneori chiar 13 la băieți.

Molarul de 12 ani, după cum îi spune numele, erupe la 12-13 ani, iar molarii de minte erup mai târziu, între 18-25 ani.

Îngrijirea dinților de lapte

Deși dinții temporari sunt schimbați, îngrijirea lor este extrem de importantă, atât pentru dezvoltarea corectă a oaselor maxilare, a limbajului, cât și pentru o masticație corectă. Îngrijirea dinților de lapte trebuie să înceapă încă de la primul dinte apărut, cu ajutorul unei periuțe de dinți și pastei cu fluor.

Se recomandă ca periuța de dinți să fie de mici dimensiuni și soft (moale), pentru a nu răni gingiile și nu sunt indicate degetarele sau periuțele din silicon, deoarece nu curăță corespunzător. Pasta de dinți aleasă pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani trebuie să conțina 1000 ppm Fluor, iar ca alternativă a acestuia, putem alege o pastă cu hidroxiapatită. Cantitatea de pastă folosită va fi cât un bob de orez.

Pentru copiii mai mari de 3 ani, alegem o pastă cu 1000 ppm F sau chiar mai mult, dacă există un risc carios mare și vom folosi o cantitate de dimensiunea unui bob de mazăre.  Totodată, imediat ce dinții de lapte se ating, trebuie folosită ața dentară, înainte de periaj, pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți și apoi urmează periajul, care va curăța acele suprafețe. Peste 6 ani, putem trece la pastele de dinți pentru adulți, cu 1500 ppm F, în aceeași cantitate.

Caria de biberon

Încadrată în caria precoce a copilăriei, caria de biberon afectează copiii încă de dinainte de a împlini 1 an și poate avea efecte devastatoare asupra danturii copilului. Ea se manifestă prin apariția demineralizărilor la nivelul incisivilor de pe arcada superioară și pe fața dinspre limbă a măselelor de pe arcada inferioară. Folosirea prelungită a biberonului face ca laptele să stagneze pe dinți, ducând astfel la demineralizare. În timp, aceasta se transformă în carii adevărate, care vor distruge dinții.

Dinți de lapte măcinați / cariați

O carie nu apare niciodată din cauza acțiunii unui singur factor. Dieta, igiena orală, structura particulară a dinților de lapte și obiceiurile copilului și ale familiei contribuie foarte mult la progresia rapidă a cariilor. Atunci când dinții de lapte se macină (fenomen frecvent la dinții frontali), recomandarea este:

 • descoperirea obiceiurilor care au dus la formarea cariilor severe;
 • modificarea obiceiurilor de dietă și igienă;
 • adoptarea unor măsuri care, în primă fază, opresc evoluția cariilor;
 • tratarea cariilor și restaurarea dinților cu ajutorul obturațiilor (plombelor) sau a coroanelor pedodontice preformate (dacă nu mai există suficienți pereți care să susțină o plombă).

Demineralizare dinți de lapte

Având o structură mai fragilă și un smalț mai subțire, dinții de lapte pot suferi demineralizări, care apar tot din cauza unor obiceiuri nu foarte sănătoase sau pe seama unor defecte de structură ale dintelui. În această situație, se recomandă fluorizări și tratamente preventive, care să ajute la remineralizarea și oprirea evoluției acestora către carii.

Când trebuie să apelezi la medicul pedodont?

Prima vizită la medicul pedodont trebuie făcută atunci când apare primul dinte pe arcadă sau în jurul vârstei de 12 luni. Medicul va povesti părinților cum să perieze dinții copilului, ce pastă de dinți este adecvată și moduri în care se poate face igiena, astfel încât să fie ușor și plăcut atât pentru părinte, cât și pentru copil. Vizitele periodice la copii se fac, de regulă, la fiecare 3 luni, deoarece este apariția unei carii poate fi descoperită în timp util și luate măsurile necesare pentru ca aceasta să nu avanseze. De asemenea, medicul pedodont poate recomanda și proceduri ușoare, de igienizare, pentru ca cei mici să se adapteze atmosferei din cabinet și să se obișnuiască cu sunetul și senzațiile din timpul unei proceduri stomatologice. Poți accesa acest link pentru mai multe informații.

Dinți permanenți crescuți în spatele celor de lapte

De multe ori, părinții vin îngrijorați în cabinet, deoarece copilul are două rânduri de dinți, iar cel mai frecvent, dinții de lapte se mișcă foarte puțin sau chiar deloc. Acest lucru se întâmplă des în cazul incisivilor de pe arcada inferioară. Nu este un motiv de îngrijorare. Dacă dintele definitiv care crește în spatele celui de lapte abia și-a început erupția, copilul este încurajat să se joace cu dintele de lapte, pentru a-l face să se miște până cade. Dacă, dimpotrivă, dintele permanent a crescut destul de mult, iar dintele de lapte nu se mișcă, se recomandă extracția acestuia, pentru a face loc celui definitiv. Dintele definitiv se va repoziționa în locul corect, cu ajutorul mișcărilor naturale ale limbii de împingere către în față, astfel că modificările nu sunt permanente.

Dinți de lapte care nu cad

În anumite cazuri, deși copilul a depășit etapa în care un anumit grup de dinți trebuia schimbat, acest lucru nu se întâmplă. Dinții de lapte nu cad din mai multe motive:

 • erupția dinților de lapte a fost întârziată, cu primul dinte care a ieșit târziu;
 • poziția incorectă în os a dintelui definitiv, care nu poate erupe;
 • absența mugerului dintelui definitiv.

Pentru a observa care dintre aceste cauze este valabilă pentru copil, se va face o radiografie panoramică și astfel, vor fi descoperite problemele existente.

Dinți permanenti care nu mai ies

Chiar dacă dinții de lapte cad la momentul potrivit, uneori dinții definitivi se lasă așteptați. Poate fi vorba, în acest caz, de o gingie groasă în dreptul acelui dinte care trebuie să erupă, astfel că dintelui îi este dificil să spargă mucoasa. O altă cauză este dată de poziția dificilă a dintelui în os, care îi face imposibilă apariția pe arcadă. Și, bineînțeles, atunci când a trecut o perioadă lungă de când dintele de lapte a căzut, se ia în calcul și absența mugurelui dintelui permanent, care poate fi decelată doar prin radiografie dentară.

Întrebări frecvente

 1. În cât timp erupe un dinte la bebeluși?

  Unui dinte de lapte îi ia aproximativ 8 zile să iasă: 4 zile înainte, când și semnele erupției sunt mai accentuate, și 4 zile după, până când i se va vedea marginea la nivelul gingiei.

 2. Când apar dinții la bebeluși?

  Dinții la bebeluși încep să apară de la 6 luni aproximativ, însă această vârstă poate varia de la 4-5 luni sau chiar 9-12 luni.

 3. Până la ce vârstă cad dinții de lapte?

  În jurul vârstei de 12-13 ani, ne așteptăm ca toți dinții de lapte să cadă, ultimii fiind molarii 2 de lapte și caninii. În cazul unor probleme de ordin ortodontic, erupția dinților de lapte poate fi întârziată, iar unii dinți de lapte să persiste mai mult decât în mod normal.

 4. Cum se scot dinții de lapte?

  În funcție de cât de mult se mișcă, medicul pedodont va lua decizia dacă este necesară anestezia locală topică (gel anestezic) sau prin injectare. Anestezia la copii este permisă și chiar indicată, pentru a reduce orice factor care l-ar putea speria pe acesta. După ce medicul se asigură că cel mic nu mai simte vreun disconfort, cu ajutorul unui clește mic, se va începe mobilizarea dintelui și apoi extracția acestuia.

 5. Dinții de lapte au rădăcina și nervi?

  Da, dinții de lapte au propria lor rădăcină și filete nervoase. Chiar dacă rădăcina nu mai este prezentă atunci când un dinte cade, ea a existat, însă a fost „topită” de dintele permanent aflat în erupție (mișcarea de coborâre în os, către gingie). De asemenea, ei au și nerv și, chiar dacă îl scoatem în cazul unei carii profunde care l-a afectat, nervul nu va fi îndepărtat și din dintele definitiv, deoarece fiecare dinte are proprii nervi.

Recomandările Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică:

0 – 6 luni:

 1. Curăță dinții bebelușilor după fiecare masă și înainte de culcare cu un tifon curat.
 2. Cere sfatul pedodontului în ceea ce privește suplimentele cu fluor.
 3. Ai grijă la obiceiurile de mâncare ale bebelușilor (ceaiuri îndulcite, lapte îndulcit).

6 – 12 luni:

 1. În această perioadă ar trebui să apară primii dinți ai copilului.
 2. Consultă pedodontul pentru o examinare și pentru a învăța cum să ai grijă de dinții copilului tau.
 3. Spală dinții copilului după fiecare masă si înainte de culcare cu o periuță mică, moale.
 4. De îndată ce copilul începe să mearga, ai grijă ca acesta să nu se lovească la dinți sau la față.
 5. Scade frecvența alimentației la sân sau biberon și introdu hrana solidă.

12 – 24 luni:

 1. Urmează controalele periodice la pedodont așa cum sunt indicate de acesta.
 2. În mod normal, controalele și curățarea dinților se recomandă la fiecare 6 luni atât pentru copii, cât și pentru adulți.
 3. În masura în care copilul învață să-și clătească gura, iar cei mai mulți dinți temporari „de lapte” au erupt, poți să începi să speli dinții copilului cu o cantitate foarte mică de pastă de dinți cu fluor.