Dintii de lapte: eruptie, schimbare, ingrijire

Primii ani de viață - ce facem cu dinții?

În general, primul set de dinți (cei temporari) apare complet până la vârsta de 3 ani. În cazul copiilor, sănătatea dinților temporari este foarte importantă din mai multe puncte de vedere: pentru a avea o alimentație normală, pentru starea lui generală, dar și din punct de vedere estetic. Pentru a ne asigura de acest lucru, părinții trebuie să instituie un program temeinic de igienă orală încă de la apariția primului dințisor de lapte.

Cum curățăm corect dinții?

Se recomandă curățarea dinților de lapte în special seara, înainte de culcare, astfel încât resturile alimentare sau laptele să nu rămână pe suprafața lor. Acest lucru se realizează fie cu o compresă sterilă de tifon înfășurată pe deget, fie cu ajutorul unui degetar de silicon. Pe masură ce copilul crește, mama poate să înceapă să folosească și periuțe de dinți adecvate vârstei, atât ca marime, cât și ca formă.

Când pot să apară primele probleme?

Primele probleme ar putea apărea în jurul vârstei de 1 an – cariile de biberon. Acestea au ca principală cauză curățarea insuficientă și ineficientă a dinților de lapte, dar și alimentația necorespunzătoare. Specialiștii în stomatologie pentru copii interzic îndulcirea laptelui sau a ceaiului. De asemenea, trebuie să ai mare grijă cu alimentația, deoarece există formule de lapte praf care conțin zahăr.

Ce este caria de biberon?

În cazul în care nu sunt respectate regulile de igienă sau sunt ignorate, suprafața dinților frontali superiori de lapte începe să se păteze. În același timp, sunt afectați și primii molari superiori de lapte. Inițial, petele sunt gălbui, după care devin maron-negre. Dacă la început apar doar ca niște pete colorate, cu timpul devin leziuni din ce în ce mai adânci, ducând la distrucția totală a coroanei dintelui de lapte. Din cauza infecțiilor apar abcese pe gingie – urgență pedodontică.

În acest caz, tratamentul constă în drenarea infecțiilor și tratarea rădăcinilor restante în cazul în care acest lucru este posibil. Alternativa este extracția acestora, astfel încât să le asiguram dinților definitivi din grosimea osului maxilar o dezvoltare într-un mediu sănătos.

În concluzie, trebuie să încercăm să prevenim aceste afecțiuni care, pe lânga disconfortul dat de durere și de incapacitatea alimentării corespunzătoare, duc și la probleme estetice grave.

Cum menținem sănătatea orală a celor mici?

Până la înlocuirea dinților de lapte cu cei definitivi, echipa formată din părinți, medicul stomatolog și pediatru au un rol esențial în menținerea unei sănătăți orale corespunzătoare a copilului.