Afte bucale: simptome, cauze si metode eficiente de tratament

in Afectiuni, Blog martie 1, 2022

De câte ori nu ai auzit pe cineva plângându-se de o aftă bucală? Ori poate chiar tu ai avut (cel puțin) una și știi cât de enervante sunt. Aftele te împiedică, pentru cel puțin câteva zile, să mănânci firesc și să îți desfășori activitatea așa cum ai face-o în mod normal.

Sunt enervante, știm! Dar dacă vrei să afli de ce apar aftele și cum le poți trata – ai ajuns în locul bun: ți-am pregătit un ghid care să te ajute să înțelegi mai bine aftele bucale. Aftele bucale ridică probleme mai ales în rândul bebelușilor – cei mici fac adesea afte bucale și disconfortul lor e dublu față de al nostru, mai ales că lor le vine imposibil să își exprime durerea. Însă aftele pot fi tratate – important e să mergem la stomatolog cât mai timpuriu, ca în cazul oricărei afecțiuni stomatologice.

Ce este afta bucală și cum arată?

Aftele bucale sunt leziuni pe care le regăsim, cel mai adesea, în cavitatea bucală – pe interiorul buzelor sau chiar pe obraji. Ele sunt cauzate fie de substanțe iritante, fie de boli infecțioase – numite în stomatologie „stomatită aftoasă” și creează uneori un disconfort de neimaginat pe limbă, pe cerul gurii, pe gingii sau buze. Deși inițial pot apărea ca un mic coș, ele se pot transforma în ulcerații dureroase, care pot rezista până la două săptămâni.

Tipuri de afte bucale

Ca multe alte afecțiuni stomatologice, aftele bucale pot fi de mai multe tipuri, în funcție de severitatea lor. În funcție de tipul lor, aftele pot fi mai mult sau mai puțin dureroase și longevive în timp.

Afte bucale minore

Acestea sunt cele mai întâlnite tipuri de afte – sunt niște leziuni minore, de dimensiuni mici, de maximum un centimetru, cu formă ovală. Se vindeca în aproximativ două săptămâni și apar și atunci când ne mușcăm din greșeală limba sau obrazul. Aparatul dentar poate cauza și el afte bucale minore, care afectează majoritatea populației – totuși, ele nu sunt un motiv de îngrijorare, întrucât nu lăsa cicatrici.

Afte bucale majore

Pe de altă parte, aftele bucale majore sunt mult mai adânci și întinse față de cele minore, cauzând un disconfort crescut, adeseori durere. De asemenea, aftele bucale majore lasă și cicatrici, iar timpul lor de vindecare este unul crescut – o aftă majoră poate trece inclusiv într-o luna și jumătate.

Afte herpetiforme

Aftele bucale herpetiforme sunt o formă extrem de rară, care apar mai ales la persoanele vârstnice. Nu sunt provocate de herpes, însă denumirea este aceasta datorită asemănării dintre herpes și aftă – de regulă, apar în grupuri de aproximativ 100 de leziuni, care formează o ulcerație de o dimensiune mare. În cazurile normale, se vindeca în 15 zile, însă sunt extrem de dureroase și inconfortabile. Nu sunt contagioase – de fapt, niciun tip de afta nu e contagios.

Simptomele aftelor bucale

Stomatita aftoasă nu are un panou al simptomelor extrem de vast: în principiu, aftele apar ca niște pete alb-roșiatice, iar simptomele principale sunt:

 • durere
 • usturime
 • disconfort la înghițire / mestecare
 • foarte rar, probleme digestive
 • senzația de mâncărime

Deși simptomele nu par foarte grave, cu toții știm cât de neplăcută este senzația după ce ne mușcăm obrazul, de exemplu – așa sunt și simptomele aftelor: par suportabile la început, însă, cu trecerea orelor, devin din ce în ce mai deranjante. În plus, de cele mai multe ori, apare și disconfortul la masticație sau înghițire, deci întreaga noastră viață este, într-o oarecare măsură, afectată.

Aftele bucale: diagnostic

Din fericire, aftele bucale sunt ușor de identificat – diagnosticul poate fi pus doar de medicul stomatolog în urma unui consult. Dacă totuși specialistul este nesigur ca leziunea dată este sau nu o aftă, se poate efectua inclusiv o biopsie a zonei afectate – de cele mai multe ori, oricum, aftele sunt ușor de identificat de stomatolog, inclusiv în cadrul unui consult de rutină.

Afte bucale: cauze

Aftele bucale nu apar „din senin”, așa cum am crede. De fapt, nicio afecțiune nu apare fără niciun motiv – ea pur și simplu anunța prezența unei bacterii sau un deficit din organismul nostru. Te întrebi „dar de ce am făcut o aftă”? Dacă da, află că sunt multiple cauze ale aftelor bucale:

 • diverse tipuri de bacterii
 • un periaj mult prea agresiv, cu o periuță dură
 • mușcarea accidentală a obrazului / limbii
 • o leziune în urma purtării aparatului dentar
 • o sensibilitate la unele alimente
 • stresul

Exista și o serie de afecțiuni care favorizează apariția aftelor:

 • probleme ale sistemului imunitar
 • boala Crohn
 • virusul HIV / SIDA
 • boala celiaca

Așadar, tocmai din acest motiv este vital să mergem la consultul la stomatolog: o simplă aftă ne poate atenționa cu privire la afecțiuni ce țin de sănătatea întregului organism, și nu doar a cavității orale.

Tratamente eficiente pentru aftele bucale

Chiar dacă aftele bucale ne pot da bătăi de cap, generându-ne un disconfort la nivelul gurii, ele trec, din fericire, de la sine, în aproximativ două săptămâni. Totuși, dacă aftele persistă mai mult de atât și sunt dureroase, se poate apela la un tratament corespunzător, care include medicație prescrisă de stomatolog. Medicul specialist îți va recomanda, dacă este cazul, topice antimicrobiene și corticosteroidice, precum creme, geluri si uleiuri, însă este important să le luăm doar la recomandarea sa.

De asemenea, dacă aftele bucale sunt în continuare încăpățânate și nu vor să treacă nici cu ajutorul substanțelor topice, medicul stomatolog poate chiar să recurgă la tratamentul chirurgical sau cu laser. Ține cont și de faptul că, de cele mai multe ori, la persoanele sensibile, aftele re-apar odată la ceva vreme.

Sunt recomandate remediile naturiste pentru tratarea aftelor?

O soluție naturistă la care poți apela sunt băile cu soluții alcaline sau cu soluții ce conțin glicerină boraxată – totuși, pentru că nu îți poți da seama singur de severitatea aftei, nu îți recomandăm să apelezi la niciun fel de remediu înainte de a fi consultat de un specialist.

Metode de prevenire a aftelor bucale

Cel mai rapid, accesibil și eficient tratament este, fără doar și poate, prevenția – de aceea, ca să previi apariția aftelor bucale, iată ce poți să faci:

 • elimina alimentele extrem de fierbinți sau iuți
 • asigură-te că ai o rutină riguroasă de îngrijire și că folosești o periuță soft
 • scoate-ți proteza pe timpul nopții, dacă este cazul
 • mergi regulat la medicul stomatolog pentru a identifica posibile muchii tăioase din cavitatea orală care te „zgârie” și formează afte.

Aftele bucale la copii și bebeluși

Aftele bucale sunt extrem de întâlnite în rândul copiilor și, mai ales, al bebelușilor. Printre cauzele care duc la formarea aftelor la bebeluși se numără următoarele:

 • un sistem imunitar slăbit
 • alergii netratate la alimente
 • rănirea cavității orale (cu jucării, inclusiv cu suzeta)
 • mușcarea cavității orale
 • infecții bacteriene

Medicul pedodont este cel mai în măsură pentru a-l diagnostica pe cel mic și pentru a formula o schemă corectă de tratament, care să înlăture aftele și disconfortul creat.

Întrebări frecvente:

Aftele bucale sunt dureroase?

Acest lucru diferă de la caz la caz, în funcție de tipul și severitatea aftei: de cele mai multe ori, aftele nu sunt dureroase, însă creează totuși disconfort. Pe de altă parte, aftele majore se recunosc întocmai prin faptul că durerea pe care o cauzează împiedică pacienții să își desfășoare viața normal.

Aftele bucale sunt contagioase?

Din fericire, aftele bucale NU sunt contagioase, deci afta bucală nu „se ia”, cum se spune în popor, prin niciun fel de contact.

Aftele bucale pot evolua în cancer?

Aftele bucale nu evoluează în cancer, însă pot fi unul dintre simptomele cancerului oral – de aceea este indicat să mergem la stomatolog cât mai timpuriu atunci când ne întâlnim cu o astfel de situație.

Care sunt riscurile aftelor bucale netratate?

Lăsate netratate, aftele bucale pot fie să treacă de la sine – în două săptămâni – fie sa devină și mai dureroase și insuportabile. Dacă nu se vindecă de la sine, cel mai probabil avem de-a face cu o aftă majoră, iar vizita la stomatolog este obligatorie pentru diagnostic și tratament (uneori se impune chiar tratamentul chirurgical sau cu laser).

Recomandări privind alimentația în cazul aftelor bucale

Tot ce trebuie să știi legat de alimentația ta atunci când ai afte este faptul că trebuie sa renunți la alimentele foarte picante și foarte fierbinți. De asemenea, oricat de mult îți plac, trebuie să lași deoparte și alimentele crocante, dure, tari: chipsurile, covrigeii și bomboanele nu te vor ajuta. Iar citricele pot accentua disconfortul, deci elimina-le și pe ele până ce trece afta.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite