Gingivectomie

Informații generale

Cu toții ne dorim un zâmbet perfect, de care să fim mândri zi de zi. De multe ori, un zâmbet gingival ne poate strica înfățișarea. Din cauza acestor gingii crescute excesiv pe dinți, dinții par mult mai mici decât sunt și au un aspect neplăcut.

Ce este gingivectomia?

Gingivectomia reprezintă procedura prin care se îndepărtează surplusul de gingie și se mai numește rezecție gingivală, ablație gingivală sau alungire coronară. Această procedură se indică atunci când:

  • pacientul are cerințe estetice mai mari și își dorește un zâmbet armonios;
  • există carii subgingivale, la care nu se poate ajunge decât prin îndepărtarea gingiei;
  • dintele s-a fracturat și necesită refacere sau chiar extracție.

Cine are nevoie de gingivectomie?

Una dintre cauzele creșterii anormale de gingie este purtarea aparatului dentar sau lipsa unei igiene corespunzătoare. Se cunoaște faptul că, în special adolescenții sau copiii, au o igienă mai precară, iar purtarea unui aparat ortodontic face și mai dificilă rutina de igienă. Pentru a-ți putea peria corect dinții, dar și pentru a se desfășura corect tratamentul ortodontic, este necesară gingivectomia – prin intermediul ei se va elimina excesul de gingie, iar zâmbetul tău va arăta mult mai bine.

Totodată, în anumite afecțiuni sau la administrarea anumitor medicamente, gingia reacționează prin creștere excesivă, denumindu-se hiperplazie gingivală.

Gingivectomia poate reprezenta tratamentul propriu-zis sau doar o etapă dintr-un plan de tratament complex, menit să reducă simptomatologia din mai multe unghiuri.

Cum se realizează gingivectomia? Etape:

Procedura clasică de îndepărtare a surplusului de gingie se realizează cu bisturiul și poate fi destul de neplăcută pentru tine, însă cu ajutorul laserului acest lucru este posibil într-un mod rapid, eficient și confortabil. Tehnica tradițională implică necesitatea unei anestezii locale, o sângerare mai mare și un timp de vindecare mult mai lung decât prin acțiunea laserului.

Gingivectomia realizată cu laserul nu implică niciun fel de sângerare, durează câteva minute, iar de multe ori este necesară fie utilizarea unei cantități mici de anestezic, fie chiar deloc. Așadar, în cadrul unei singure vizite în cabinet se poate realiza această procedură pe mai mulți dinți, iar tu îți poți relua activitatea imediat ce ai plecat din cabinet.

Gingivectomie cu laser: Procedură & avantaje

Gingivectomia cu laser presupune utilizarea unei tehnologii moderne, prin intermediul unor dispozitive laser cu diferite lungimi de undă. Cel mai adesea sunt folosite laserele cu lungime de undă joase, care au următoarele avantaje:

  • acționează prin principiul efectului biostimulării sau biomodulării, ceea ce înseamnă că iradiația la o anumită lungime de undă poate modifica comportamentul celular;
  • prin aceste principii, celulele sunt stimulate, promovează sinteza de colagen, fibroblaste și keratinocite, astfel încât vindecarea apare rapid;
  • sângerarea este minimă sau chiar absentă;
  • pentru pacienții anxioși, este o metodă excelentă de tratament, nefiind necesară anestezia sau putând fi realizată doar cu anestezie topică (gel sau spray).

Cauze creștere excesivă a gingiilor

Gingiile și, în general, mucoasa orală, sunt foarte sensibile la modificările din organism. Așadar, ele reacționează repede la orice schimbare, în special dacă se introduce un anumit medicament care are ca efecte secundare modificările de volum ale gingiilor.

Hiperplazia gingivală

De cele mai multe ori, gingivita hiperplazică apare ca urmare a unor schimbări produse în organism asociate cu un periaj ineficient, insuficient sau inconstant. Din cauza unor deficite, precum cel de vitamina C sau în cadrul unor boli, cum ar fi leucemia, gingia își modifică volumul și aspectul. Spre exemplu, în cadrul leucemiei, pot apărea:

  • sângerări gingivale;
  • pete violete la nivelul gingiilor și mucoasei bucale;
  • ulcerații (iritații), prezente pe gingie, mucoasa obrazului și la nivelul cerului gurii;
  • aceste ulcerații se suprainfectează, din cauza bacteriilor prezente în cavitatea orală;
  • gingiile pot crește atât de mult încât pot acoperi în totalitate dinții.

De asemenea, gingiile pot suferi modificări de volum și în timpul unor tratamente pentru epilepsie,  sau pentru boli cardio-vasculare. La acești pacienți, chiar dacă igiena este satisfăcătoare, riscul de a dezvolta hiperplazie gingivală încă există. Gingiile sunt de o culoare roșie intensă până la roșu violet, sunt mai umflate la nivelul papilelor interdentare și creșterea lor este influențată de durata tratamentului.

Pungi parodontale

În cadrul bolii parodontale, deși gingiile pot apărea crescute în volum, mai mari decât sunt în mod obișnuit ele de fapt sunt inflamate, din cauza unei acumulări excesive de bacterii parodontale, care nu se manifestă doar la nivelul gingiilor (unde este vizibil efectul), ci și sub acestea, până la nivelul osului în care stă dintele. Acest lucru se datorează fie unei rutine de igienă incorecte, fie din cauza unor lucrări protetice necorespunzătoare (coroane, punți, proteze), care nu permit o curățare eficientă.

Infecții gingivale

Uneori, există posibilitatea ca gingia să fie extrem de mare în dreptul unui singur dinte, fiind vorba în acest caz de un abces parodontal, care necesită un altfel de tratament, față de gingivitele hiperplazice.

În afară de cauzele cele mai comune prin care gingiile pot fi mărite, există situații în care modificările hormonale produse de o sarcină sau ciclul menstrual, se manifestă și în cavitatea orală. O concentrație mai mare de estrogeni poate duce la mărirea în volum a gingiilor, la care se adaugă și o senzație de tensiune, sângerare gingivală și dinții capătă o mobilitate mai mare decât în aceste perioade.

Așteptări înainte & după gingivectomie

Gummy smile sau zâmbetul gingival reprezintă una dintre cele mai comune indicații pentru gingivectomie, atunci când pacienții își doresc un zâmbet în care dinții să fie cei care ies în evidență, și nu gingiile. Înainte de a lua o decizie cu privire la ce tratament se potrivește mai bine, pacientul va avea o discuție cu medicul stomatolog pentru a stabili clar care sunt așteptările și ce se poate face. De cele mai multe ori, medicul va recomanda proceduri minim-invazive, care să implice proceduri ce vor conserva cât mai mult substanța dură dentară. Deși unii pacienți cu gummy smile își doresc fațete, este posibil ca gingivectomia să fie soluția ideală prin care dinții vor fi mai expuși, iar zâmbetul să fie pe placul lor, fără a sacrifica smalțul sănătos.

Te invităm să arunci o privire și să vezi rezultatele noastre:

Recuperare & vindecare după gingivectomie

Vindecarea după o astfel de procedură este ușoară, disconfortul se traduce, de obicei printr-o senzație minimă de iritație a gingiilor, iar recuperarea este extrem de rapidă. Te asigurăm că te poți întoarce cu încredere la activitățile tale obișnuite imediat după procedură.

La câteva ore după intervenție:

Vei putea pleca acasă imediat după finalizarea intervenției deoarece se va utiliza doar anestezie locală, în funcție de necesitate. Este posibil ca, datorită anesteziei să nu simți absolut nimic, însă odată ce începe să dispară amorțeala poți simți un mic disconfort sau durere, însă nimic îngrijorător ce nu ar putea fi diminuat cu ajutorul unui medicament pentru durere ce se eliberează fără prescripție medicală.

În următoarele zile:

În funcție de cât de mulți dinți au fost tratați, este posibil să se recomande consumul alimentelor moi, astfel încât să poți împiedica apariția unor iritații ale gingiei pe parcursul procesului de vindecare. Evită mâncărurile picante și orice băutură acidulată.

Orice urmă de durere sau disconfort ar trebui să dispară în maximum o săptămână, iar apoi îți poți relua obiceiurile obișnuite de alimentație. Nu uita de igiena dentară – periajul de 2 ori pe zi, alături de folosirea aței dentare, a dușului bucal și al gelului pe care ți-l recomandă medicul stomatolog, pentru a diminua disconfortul.

Pentru a vedea cât de ușor se realizează această procedură poți urmări filmulețul de mai jos:

Gingivectomia la copii

Gingivectomia la copii se recomandă atunci când erupe un dinte permanent, fie că este molar (măsea) sau dinte frontal. Uneori, procesul de erupție este mult mai rapid decât reușește gingia să se retragă și să facă loc noului dinte, așa că va rămâne o bucată de gingie pe suprafața dintelui. Acest lucru se întâmplă cel mai frecvent la molarii de 6 ani și de 12 ani. Acest surplus de gingie poate să nu afecteze în vreun fel sau poate deranja copilul în timp ce mestecă, mușcând constant pe acea mucoasă. Prin traumatizarea constantă a acestei mucoase, poate apărea sângerare în timpul mestecării alimentelor, ulcerații și poate deveni foarte dureroasă. Tratamentul cel mai simplu constă în îndepărtarea acelui exces de gingie cu ajutorul laserului diodă, prin care, în câteva minute și cu anestezie topică, cel mic va scăpa de disconfort. Poți citi mai multe despre partea de pedodonție aici.

Contraindicații pentru gingivoplastie / gingivectomie

Ca orice procedură, chiar și gingivectomia sau gingivoplastia au contraindicațiile lor, care se referă fie la starea de sănătate a pacientului, fie la situația din cavitatea orală:

  • dacă distanța până la joncțiunea smalț-cement este mai mică de 3mm, deoarece rădăcina va fi expusă;
  • dacă nu sunt defecte osoase în dreptul dinților la care urmează să fie realizată procedura;
  • când cantitatea de țesut keratinizat este prea mică;
  • la pacienții cu boli cardio-vasculare recente, la care se recomandă ca în primele 6 luni de la o intervenție să nu fie realizate decât urgențele stomatologice.

Gingivectomie vs. gingivoplastie - Care este diferența?

Plastia oricărui țesut reprezintă modelarea acestuia, prin diferite metode, precum repoziționarea acesteia sau chiar adăugarea de țesut dacă este necesar. Este o procedură chirurgicală care se folosește pentru a repara defectele gingiilor apărute în urma bolii parodontale, când apar retracții gingivale extrem de vizibile. Cu ajutorul unei grefe gingivale recoltate din alt loc din cavitatea orală, se reface gingia de la acel nivel, care poate fi la un dintre sau la un grup de dinți. Gingivoplastia se poate face și de una singură sau poate fi însoțită de gingivectomie, dacă este necesară îndepărtarea țesutului în exces.