Aparat dentar mobil

Informații generale

Terapia ortodontică cea mai eficientă este cea precoce – vârsta de 7-8 ani este momentul ideal pentru a aplica un aparat dentar, care la organismul în creștere are rezultate remarcabile și relativ rapide.

În primul rând este important de reținut faptul că acest tip de aparat ortodontic se numește „mobil“, deoarece pacientul poate scoate acest aparat din gură și îl poate pune la loc. Acest lucru nu se aplică în cazul aparatelor fixe, care odată fixate nu se pot da jos până la finalizarea tratamentului.

Care este structura unui aparat mobil

Aparatele ortodontice mobile sunt confecționate dintr-o bază acrilică de care sunt atașate sârme de oțel. Părțile superioare și inferioare ale unui aparat ortodontic mobil acționează activ asupra dinților. Cu ajutorul sârmelor de oțel, clemelor și șuruburilor, acestea pot, de exemplu să mărească arcada dentară sau să rotească dinții, astfel încât să direcționeze  creșterea corectă a acestora.

În clinica noastră, aparatele mobile se confecționează la cele mai înalte standarde calitative, pentru un tratament cât mai eficient și pentru a asigura confortul micului pacient.

În plus, ele se realizează într-o multitudine de culori, se pot face o mulțime de combinații extrem de atractive, se poate aplica sclipici sau mici figurine înglobate în acrilatul ortodontic, totul pentru a satisface exigențele oricărui copil. Este foarte important ca aspectul aparatului să fie cât mai atrăgător, iar cel mic să-l poarte cu placere.

Sfaturi pentru părinți:

  1. Explicați-le copiilor că aparatul nu este o jucărie, în ciuda aspectului deosebit, ci un dispozitiv medical de care trebuie să aibă grijă și, mai ales, pe care este necesar să-l poarte minimum 16 ore pe zi pentru a fi eficient!
  2. Încurajați copiii să poarte aparatul chiar și după ce entuziasmul acestora s-a mai domolit. Nimic nu este mai important decât susținerea părinților și a familiei pentru ca micul pacient să urmeze în mod corect terapia ortodontică. El trebuie să fie asigurat că tratamentul este benefic și nu trebuie privit ca o corvoadă!
  3. Respectați programările la controlul ortodontic! Medicul specialist va dori să vă vadă la 4, maximum 6 săptămâni, pentru a ajusta elementele aparatului și, foarte important, pentru a supraveghea evoluția tratamentului.
  4. Orice accident – fracturare a aparatului sau a unui element de sârmă, nepotrivirea aparatului în gura copilului (de obicei, după ce acesta nu a purtat aparatul câteva zile) trebuie semnalate medicului de îndată, pentru a se putea interveni cât mai repede.
  5. Nu scufundați aparatul în alcool sau în apă de gură, deoarece acrilatul își va pierde strălucirea.
  6. Spălați aparatul cu săpun lichid, frecându-l cu o periuță de dinți destinată exclusiv aparatului. Pasta de dinți este abrazivă și poate, de asemenea, să mătuiască aparatul.
  7. Respectați cu strictețe indicațiile medicului cu referitoare la activarea aparatului – va trebui să activați aparatul, la un anumit interval pe care îl decide specialistul, în așa fel încât arcadele dentare ale copilului să fie stimulate să crească. Acest lucru se realizează foarte ușor de către părinte, acasă.
  8. Veți primi o cutiuță specială în care aparatul trebuie pus atunci când, din anumite motive, nu este purtat. Nu îl lăsați înfășurat în șervețel la masă deoarece riscați să-l aruncați la gunoi (se întamplă mai des decât v-ați închipui)!

Exemple de aparate mobile aplicate în clinica noastră: