Endodontie

O dantură sănătoasă are nevoie de îngrijire periodică, nu numai din partea medicilor stomatologi, ci și din partea pacientului. Un control și o igienizare profesională periodică te pot scuti de multe probleme ale dinților, de la descoperirea unor carii din timp și până la tratarea unor probleme mai avansate.

Ce este endodonția?

Endodonția reprezintă acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentele de la nivelul rădăcinii dintelui și a ceea ce se află în interiorul fiecărei rădăcini: nervii dintelui. Atunci când nervul suferă și doare, medicul endodont specialist intervine pentru a trata aceste probleme, fie prin tratament de canal clasic, fie prin tratament endodontic modern, cu ajutorul microscopului, despre care poți citi mai multe aici.

Pentru a înțelege mai bine ce este și ce presupune tratamentul endodontic (tratamentul de canal), trebuie să știm câteva noțiuni de bază despre anatomia dintelui.

Dintele este alcătuit din mai multe straturi. Dinspre exterior către interior, aceste straturi sunt:

  • smalț;
  • dentină;
  • pulpa dintelui.

Pulpa dintelui (nervul) este un țesut conjunctiv bogat în vase sangvine și terminații nervoase care sunt responsabile de formarea dintelui în cursul erupției sale pe arcadă.

Odată cu încheierea formării dintelui, țesutul pulpar și-a încheiat rolul parțial. Ea mai intervine atunci când apare o carie și stimulează celulele pentru a crea o barieră ce va încerca să oprească evoluția procesului carios către nerv. Dar acest lucru nu înseamnă că, la nevoie, pulpa dentară nu poate fi eliminată fără ca dintele să fie afectat.

Această operațiune poartă denumirea de tratament endodontic și poate fi realizată numai cu ajutorul microscopului și, uneori, a laserului stomatologic – ce îmbunătățește terapia prin sterilizarea canalelor.

Tratamentul de canal – Ce scop are?

Endodonția este o ramură importantă a medicinei dentare ce stă la baza restaurărilor dentare atât simple, cât și complexe. Prin endodonție înțelegem realizarea unui tratament de canal în diferite situații, cu următoarele scopuri precum:

  • Pentru a opri evoluția unui proces carios (a unei carii) ce a ajuns la nivelul pulpei dentare (nervului) și dintele începe să doară.
  • Pentru a reface un tratament de canal necorespunzător care a dus la afectarea țesutului din jurul vârfului rădăcinii (apexului) urmat de disconfort sau durere. Această afectare a țesutului de la vârful rădăcinii se poate manifesta prin apariția unei umflături la nivelul gingiei din dreptul dintelui în cauză și a unei fistule prin care infecția încearcă să se dreneze spre exterior.
  • Pentru faza preprotetică a unui tratament protetic în care este ideal ca dinții pe care se vor aplica viitoarele coroane protetice să nu dezvolte afecțiuni ale spațiului endodontic în viitor. De aceea, în unele cazuri, când prin șlefuirea dinților pentru aplicarea coroanelor protetice poate fi deschisă camera pulpară sau se ajunge foarte aproape de nerv și apare sensibilitate, dinții cu pulpa dentară integră sunt devitalizați. De asemenea, tratamente de canal mai vechi sunt refăcute atunci când se observă infiltrarea acestora cu salivă sau dacă există un risc de infectare a canalului radicular sau a țesutului periapical.

Diferența dintre endodont și medic dentist

Un medic endodont specialist este un medic care s-a supraspecializat în tratamentele afecțiunilor endodontice, iar pentru acest lucru a avut nevoie de 3 ani de studiu în plus. Astfel, medicul endodont specialist a terminat un rezidențiat de endodonție după terminarea facultății și se ocupă strict de restaurările dinților și de tratamentele de canal.

Când ai nevoie de tratament de canal?

Tratamentul de canal este necesar frecvent în situațiile în care pacientul are o carie extrem de profundă, care a reușit să distrugă smalțul și dentina și a ajuns la nerv. Astfel, nervul este invadat de bacteriile din carie și se inflamează, pentru a semnala că este în suferință. Acest fenomen se numește pulpită (inflamația nervului). Pulpita poate fi de două feluri:

  • acută – unde durerile sunt foarte ascuțite, de intensitate mare, iar dacă este în fază purulentă, durerea se va manifesta sub formă de pulsații;
  • cronică – se simte o jenă în timpul masticației și la presiune.

Totodată, tratamentul de canal poate fi uneori necesar și în cazurile în care dintele deja a fost tratat dar, din cauza neeliminării complete a bacteriilor din canalele radiculare, dintele a dezvoltat o infecție (granulom sau parodontită apicală) la vârful rădăcinilor. Retratamentul endodontic este prima opțiune în încercarea de a trata dintele.

Uneori, când în planul de tratament se prevede o lucrare protetică complexă, se preferă devitalizarea dinților pentru un prognostic bun pe termen lung al lucrării.

Tipuri de endodonție

Endodonția este o specialitate care se poate face prin mai multe metode, în special când vine vorba despre aparatura modernă. Două dintre echipamentele care determină un rezultat favorabil și predictibil pe termen lung sunt microscopul și tehnologia laser. Ele sunt folosite pentru numeroasele beneficii pe care le aduc tratamentului de canal.

Endodonția la microscop – Ce presupune?

Endodonția realizată cu ajutorul microscopului presupune accesarea tuturor canalelor, în timp ce medicul endodont le observă la microscop. Acest lucru ajută medicul să vizualizeze mai bine varietatea sistemului de canale, cu o șansă mai mare de a le trata pe toate.

Una dintre erorile cel mai des întâlnite în practica endodontică este ratarea unuia sau mai multor canale, lucru care rezultă în păstrarea bacteriilor în dintele respectiv. Acest lucru poate duce, pe termen lung, la necesitatea reintervenției, pentru a trata corect toate canalele și a îndepărta sursa bacteriilor. Poți citi mai multe despre endodonția făcută cu ajutorul microscopului aici.

Endodonția laser – Ce presupune?

Partea minunată a stomatologiei și, implicit, a endodonției moderne este utilizarea unor principii pe care le are tehnologia laser în dotare pentru obținerea unor rezultate extraordinare. În endodonție sunt folosite lasere cu două tipuri de lungimi de undă care au ca scop atât decontaminarea canalelor radiculare după îndepărtarea nervului infectat, cât și curățarea pereților canalelor în profunzime.

Avantajul acestei tehnologii este că lumina laser pătrunde în profunzime, dezinfectând canalele și pereții acestora la un nivel la care orice instrument mecanic nu poate ajunge sau, dacă ajunge, subțiază prea mult rădăcinile, făcând dintele vulnerabil și afectându-i rezistența pe termen lung. Poți arunca o privire chiar aici, pentru a vedea în ce constă tehnologia laser.

Tratament de canal - Preț

Tratamentul de canal diferă de la pacient, la pacient și va avea preț diferit în funcție de:

  • Numărul de rădăcini pe care le are dintele:
    • monoradiculari – cu o singură rădăcină, adică incisivii, caninii și premolarii;
    • pluriradiculari – mai multe rădăcini și, de cele mai multe ori, cu mai multe canale într-o singură rădăcină (molarii).
  • Gradul de distrucție al dintelui.
  • Utilizarea microscopiei optice.
  • Utilizarea tehnologiei laser.

Despre prețuri și alte detalii ale tuturor tratamentelor, găsești mai multe la categoria de tarife.

Tratament de canal - Etape

Tratamentul de canal se face, de cele mai multe ori, în urma stabilirii unui plan de tratament, realizat de o echipă interdisciplinară, care cuprinde medici endodonți, proteticieni, parodontologi și chirurgi. Planul de tratament se realizează pe baza unei consultații și a unei investigații imagistice, de cele mai multe ori radiografie panoramică, dar uneori sunt necesare și radiografiile retroalveolare, pentru a vizualiza mai bine un dinte în particular.

Tratamentul endodontic cuprinde următoarele etape:

  • anestezia locală, pentru a elimina orice disconfort;
  • plasarea unei folii de digă (latex), pentru a izola dintele de cavitatea orală cu scopul de a evita contaminarea canalelor cu salivă;
  • pregătirea microscopului pentru o vizualizare mai bună;
  • crearea accesului către nerv, curățând caria profundă sau prin restaurarea anterioară, în cazul unui retratament;
  • reperarea canalelor radiculare, curățarea de țesuturile infectate și dezinfectarea lor atât cu soluții antiseptice, cât și cu laserul. Curățarea canalelor se va face cu ajutorul instrumentarului rotativ;
  • obturația de canal, cu gutapercă, un material inert, care ține locul țesutului conjunctiv din canal;
  • restaurarea dintelui cu ajutorul unei obturații sau coroane, în funcție de indicație.

Este dureros tratamentul de canal?

Deși toată lumea a auzit despre „scoaterea nervului pe viu”, care se lasă cu urmări adânci în memoria pacientului, care îl vor împiedica o bună perioadă de timp să se mai întoarcă la stomatolog, medicina dentară actuală nu mai are aceleași principii. Inclusiv la pacienții cei mai vulnerabili se poate face anestezie locală, aceasta fiind studiată mult timp pe toate categoriile de oameni, cu diverse afecțiuni. Așadar, dacă durerea este cea care te împiedică să ajungi la medicul stomatolog, amintește-ți că vii la Gentle Dentist, unde vei găsi doar medici blânzi și empatici, care vor avea grijă să nu simți nici cel mai mic disconfort.

Tratament de canal la copii

Tratamentele de canal în rândul copiilor sunt extrem de populare, deoarece cariile pe dinții de lapte avansează foarte repede, fără ca cel mic să simtă o durere sfâșietoare precum un adult cu o carie profundă. Diferența dintre tratamentul de canal la adulți și cel la copii este dată de obturația de canal. Dacă la adulți este necesar un material de obturație care să dureze și să rămână acolo pe termen cât mai lung, la copii este fix opusul. Materialul trebuie să fie unul care să se resoarbă din canal odată cu resorbția rădăcinilor, pentru a nu împiedica procesul firesc al dintelui de lapte să înceapă să se miște și să cadă, atunci când dintele definitiv este pregătit să erupă.

Tratamentele de canal la copii sunt o soluție mult mai bună decât extracția, deoarece cel mai bun menținător de spațiu pentru dinții permanenți o reprezintă chiar dinții de lapte. Ele pot fi făcute atunci când până la erupția dinților definitivi mai este mai mult de 1 an, iar rădăcinile sunt netopite. Poți afla mai multe despre cum tratăm copiii și ce opțiuni le oferim, dând un click chiar aici.

Complicații ale tratamentului endodontic

Din această categorie fac parte complicații ce survin din cauza folosirii instrumentarului endodontic, a medicamentelor și a substanțelor utilizate atât în cursul, cât și după finalizarea tratamentului, sedării, injecțiilor și anesteziei locale.

În urma acestor complicații pot avea următoarele manifestări clinice:

  • Sensibilitate;
  • Umflare;
  • Durere;
  • Sângerare;
  • Infecție;
  • Afectare nervoasă ce se poate manifesta prin furnicături, dureri sau amorțeală temporară sau, în cazuri extrem de rare, definitivă a buzei, obrazului, limbii și/sau gingiei;
  • Reacții alergice la anestezice sau alte substanțe folosite în cursul tratamentului, modificări ale ocluziei (mușcăturii);
  • Crampe și spasme musculare ale feței;
  • Probleme la închiderea/deschiderea gurii datorate articulației temporo-mandibulare;
  • Mobilizări ale dinților;
  • Dureri asociate (iradiate) ale urechii, gâtului și capului; senzație de greață și/sau amețeală;
  • Vindecări greoaie (întarziate);
  • Perforații sinusale;
  • Eșec al tratamentului endodontic.

Toate aceste complicații pot fi cu ușurință evitate dacă:

  • vei merge periodic la medicul stomatolog pentru a descoperi din timp afecțiunile dinților;
  • vei face o radiografie înainte de tratament, pentru ca medicul să știe la ce să se aștepte;
  • vei alege un medic specialist endodont, cu experiență;
  • vei alege o clinică dotată cu tehnologie modernă, de tip instrumentarului rotativ, laserului și microscopului.

Tratament de canal incorect - Ce e de făcut?

Un tratament de canal incorect efectuat poate apărea din următoarele cauze:

  • unul sau mai multe dintre canalele radiculare nu au fost tratate;
  • nu s-a realizat dezinfecția completă;
  • obturația de canal este incompletă;
  • restaurarea dintelui nu a fost făcută corect, astfel încât să prevină infiltrarea salivei și a bacteriilor către canalele radiculare.

În această situație, chiar dacă pacientul simte ceva neobișnuit cu dintele sau descoperă întâmplător o leziune la nivelul vârfului rădăcinilor, este bine să apeleze la un medic endodont specialist, pentru a preveni răspândirea infecției la nivelul osului sau celorlalți dinți.

Întrebări frecvente și informații generale

  1. Cum trebuie să mă pregătesc înainte de procedură?

    Tratamentul de canal este o procedură obișnuită pentru un medic endodont, așa că nu te gândi că este o intervenție complicată. Se recomandă însă consumul redus de cafea înaintea procedurii pentru ca anestezia să își facă efectul și să te înarmezi cu răbdare, deoarece o lucrare de înaltă calitate nu se face rapid.

  2. Este nevoie de anestezie pentru tratamentul endodontic?

    Depinde de situație. Spre exemplu, dacă pacientul vine cu dureri puternice în cazul unei pulpite acute, atunci anestezia este obligatorie. Pentru situațiile în care nervul este mort (se descoperă acest lucru în urma radiografiei și a testelor de vitalitate), nu este nevoie de anestezie, deoarece filetele nervoase nu mai au cum să transmită sensibilitatea mai departe.

  3. Este normală sensibilitatea dentară după tratament?

    Sigur că da, în special dacă pacientul s-a prezentat cu o durere acută sau dacă nervul a fost infectat. Chiar și așa, această sensibilitate cedează la antialgice obișnuite. Acest disconfort poate dura chiar și câteva zile, însă dacă durerea este severă, cel mai bine este să revii la un control.

  4. Cât durează un tratament de canal?

    În funcție de dintele tratat, procedura poate dura între 1 și 2 ore. Se ia în calcul dacă dintele are una sau mai multe rădăcini, complexitatea sistemului endodontic al dintelui și distrucția coronară. Toate acestea influențează perioada de tratament, însă medicul îți va comunica toate aceste detalii.

  5. Ce nu este indicat după tratamentul de canal?

    Fumatul nu este indicat după un tratament de canal, deoarece există studii care arată că fumătorii au nevoie de 2 ori mai multe tratamente de canal și reintervenții, decât nefumătorii.

    Totodată, este bine să nu mănânci imediat după procedură, deoarece, cel mai probabil, încă vei fi amorțit după anestezie și sunt șanse să îți muști obrazul sau limba.