Durerea de măsea: cauze, tratamente și prevenție
Durerea de măsea poate apărea brusc, imediat după ce am băut ceva fierbinte sau un pahar cu apă rece, precum și la sfârșitul unei zile lungi, atunci când așteptăm momentul să ne putem ghemui în pat și să ne bucurăm de un somn odihnitor.
Este una dintre cele mai neplăcute și greu de suportat tipuri de durere care se poate manifesta, atât ca durere ascuțită și pulsantă care dipare după câteva secunde, dar și sub formă de durere constantă care poate interfera cu programul de somn sau cu activitățile zilnice.
Tipuri de durere de măsea/dinți
Durerea de măsea poate fi resimțită în grade diferite de intensitate. Dacă în prezent te confrunți cu dureri de măsea și nu ești sigur care ar putea fi cauza, poți analiza tipul de durere dentară în funcție de nivelul de severitate:
- sensibilitate dentară – poate apărea brusc sau poate fi o problemă cronică;
- durere „surdă”;
- durere ascuțită;
- durere pulsantă;
- dureri dentare extreme sau debilitante.
Durerea de măsea reversibilă
Așa cum anunță și denumirea, în cazul celor care suferă de durere de măsea reversibilă, inflamația și disconfortul dispar atunci când sursa problemei este rezolvată. Spre exemplu, acest tip de durere poate fi un indicator al cariilor dentare netratate.
Simptomele includ:
- sensibilitate la alimente sau băuturi dulci;
- sensibilitate la rece sau cald care durează câteva secunde;
- durere ascuțită.
Durerea de măsea ireversibilă
Poate fi descrisă ca durerea în formă agravată, care apare atunci când pulpa dintelui nu mai poate fi salvată.
Simptomele includ:
- durere intensă;
- durere bruscă;
- sensibilitate la rece care durează mai mult de 30 de secunde;
- umflarea gingiei;
- febră;
- respirație urât mirositoare;
- dificultăți în a identifica dintele sau măseaua care provoacă durerea.
Durere cronică
Atunci când te confrunți cu o durere de măsea care nu dispare orice ai face, îți este mult mai greu să continui activitățile de zi cu zi în ritmul obișnuit. Durerile dentare cronice pot fi de slabă intensitate, dar se pot întinde pe o perioadă lungă de timp. Indicat este ca în cazul unei dureri de măsea care persistă mai mult de șase luni, pacientul să urmeze un tratament.
Durere acută
Dacă durerea de măsea este intensă și apare doar sporadic, poate fi considerată durere acută. Uneori poate fi însoțită de alte simptome, precum respirație urât mirositoare și febră.
Cauze care pot determina durerea de măsea
Majoritatea persoanelor care iau medicamente pentru durerea de măsea obțin un efect de calmare de scurtă durată. Atunci cand sursa problemei nu este tratată, durerea își va face din nou apariția, uneori chiar mai intensă.
Durerile de măsea pot fi cauzate de:
- Carii dentare: lăsate netratate, acestea afectează straturile profunde ale dinților și pot duce la durere severă, infecție și chiar pierderea dinților.
- Abces: infecție bacteriană care produce puroi și cauzează durere și umflare.
- Fractură dentară: o măsea crăpată, ruptă sau spartă este frecventă la copii și la persoanele în vârstă și poate provoca dureri în timpul masticației.
- Retragerea gingiilor: spălatul pe dinți prea energic sau dur poate uza linia gingiilor care protejează dinții și crește riscul de sensibilitate dentară.
- Mișcări repetitive: cum ar fi mestecatul gumei.
- Bruxismul sau scrâșnirea dinților: fenomen care poate uza dinții și duce la dureri de măsele sau de maxilar.
- Parodontoză: numită și boala gingiilor, este o infecție gravă care deteriorează țesutul moale și, fără tratament, poate distruge osul care susține dinții.
- Consumul de alimente cu mult acid, cum ar fi sucul, uzează smalțul dinților.
- Blocaj la creștere: mai ales în cazul molarilor de minte, cauzează durere atunci când măseaua este blocată și nu are spațiu să crească.
Cauze indirecte ale durerilor de măsea/dinți
Atunci când durerea dentară este dificil de identificat, pot fi luate în considerare alte afecțiuni:
- Aparatul dentar – acesta poate provoaca durere, mai ales dacă ai fost recent la o activare. Când se întâmplă acest lucru, poate apărea o ușoară umflare sau durere la nivelul gingiilor, maxilarului sau dinților, însă această durere/presiune este una normală.
- Migrene – pot provoca dureri intense în una sau mai multe părți ale capului, inclusiv dureri în ureche și de maxilar. Astfel, unele persoane pot experimenta un atac de migrenă care se simte ca o durere de dinți. Termenul medical pentru această afecțiune este durerea neurovasculară orofacială.
- Sinuzita bacteriană – atunci când inflamația din pasajele sinusurilor pune o presiune suplimentară asupra maxilarului și a dinților, nu este neobișnuit să ai dureri de dinți minore până la moderate în regiunea maxilarului superior.
- Ulcer aftos;
- Tulburări ale articulației temporo-mandibulare;
- Probleme cardiace – atunci când este însoțită de alte simptome, durerea dentară poate fi uneori un indicator al problemelor cardiace.
- Malocluzie – mușcătură anormală care provoacă disconfort atunci când mănânci sau vorbești.
- Deficiență de vitamine – lipsa vitaminei B12 este asociată cu durerea de dinți.
- Anomalii neurologice – afecțiunile nervoase, cum ar fi nevralgia de trigemen, pot fi asociate cu dureri ascuțite și persistente la nivelul cavității bucale.
Când este indicat să mergi la medicul stomatolog?
Deși majoritatea persoanelor amână pe cât posibil vizita la stomatolog, dacă te confrunți cu dureri constante de măsea sau dacă ai un dinte rupt este indicat să programezi o consultație. Astfel, sursa durerii poate fi identificată în mod corect și disconfortul poate fi tratat.
Se recomandă consultul stomatologic când:
- durerea persistă mai mult de două zile;
- apare inflamație sau roșeață la nivelul gingiilor;
- ai febră, durere de urechi sau când deschizi gura larg;
- durerea este asociată cu umflarea gingiilor sau a feței;
- ai avut traume recente la nivelul gurii sau feței.
Diagnostic
Pentru a evalua sursa durerii dentare se va lua în considerare, mai întâi, istoricul medical al pacientului. În continuare, va fi examinată zona umflată unde pacientul acuză dureri. Astfel, se vor căuta semne de inflamație la nivelul gingiilor, de posibile carii dentare, precum și de infecții. În continuarea acestui examen, poate fi propusă efectuarea unei radiografii, care poate evidenția orice alte probleme ascunse ale măselei care provoacă durere.
Tratamentele recomandate pentru durerea de măsea
Tratamentul durerii de măsea depinde de cauză. Dacă o carie provoacă durerea, medicul dentist va umple cavitatea, va efectua un tratament de canal sau, eventual, va extrage măseaua, dacă este necesar. De asemenea, pot fi prescrise antibiotice dacă durerea este însoțită de febră sau umflarea maxilarului.
Tratamentul endodontic/de canal în cazul cariilor profunde
Tratamentul de canal este necesar atunci când radiografiile dentare arată că pulpa dentară a fost deteriorată de o infecție bacteriană. Acest tip de tratament nu este dureros și poate salva un dinte care, altfel, ar trebui îndepărtat complet. Înainte de a începe procedura se va administra un anestezic local. După ce bacteriile au fost îndepărtate, canalul radicular este umplut și dintele sigilat cu o plombă sau îmbrăcat cu o coroană dentară.
Tratamentul parodontal
Include atât tehnici chirurgicale, cât și nechirurgicale pentru a restabili sănătatea țesuturilor care susțin dinții. Tratamenul parodontal cu laser se bazează pe utilizarea tehnologiei laser pentru a îndepărta țesutul gingival inflamat. Următoarea fază a tratamentului implică îndepărtarea plăcii și a depunerilor de tartru de pe linia gingiei. Tratamentul cu laser elimină cea mai mare parte a țesutului bolnav.
Există mai multe avantaje în utilizarea terapiei parodontale cu laser, atât înainte, cât și după terapie:
- mai puțin disconfort;
- timp de recuperare mai scurt;
- mai puține restricții alimentare;
- tratamentul dentar cu laser este sigur pentru toată lumea;
- rezultate durabile.
Tratamentul pentru abces dentar
În funcție de localizarea abcesului și de cât de gravă este infecția, posibilele tratamente includ:
- tratamentul de canal;
- îndepărtarea dintelui afectat;
- incizie și drenaj.
Tratamentul de restaurare a leziunilor
Este o metodă de tratament care are ca scop reconstrucția dentară prin care se efectuează plombarea cavității lipsă de la nivelul dintelui sau a măselei. Acest lucru poate ajuta la atenuarea durerii și protejarea zonei.
Tratamentul medicamentos pentru calmare
Pentru ameliorarea durerii de măsea, pot fi recomandate medicamente antiinflamatorii, precum analgezice – paracetamol sau antiinflamator nesteroidian, dar și calmante puternice pe baza de ibuprofen, însă aceste metode de tratament nu sunt întotdeauna eficiente.
În cazul în care durerea nu dispare după ce am luat medicamente este indicat să nu mărim doza zilnică recomandă. De asemenea, tratamentul medicamentos nu se ia fără prescripția medicului.
Se poate ajunge la tratament chirurgical? În ce situații?
O intervenție chirurgicală poate fi aplicată în momentul în care măseaua nu mai poate fi reparată prin alte terapii, precum plombe dentare, dar și în cazul molarilor de minte care pot crește într-o poziție care modifică alinierea dinților. De asemenea, se apelează la tratament chirugical atunci când măselele de minte sunt acoperite de gingii și nu pot crește. Tratamentul chirurgical este o opțiune și pentru persoanele care, fie în urma unui traumatism, fie din cauza înaintării în vârstă au dinți fracturați.
Sunt recomandate remediile naturiste pentru durerea de măsea?
Atunci când cauți un remediu la îndemână care să te scape de durerea de măsea poți apela la câteva metode precum: clătirea gurii cu apă cu sare; comprese cu apă rece sau pliculețe de ceai de mentă, însă acestea nu sunt dovedite a fi cu adevărat eficiente, iar în multe situații pot agrava o afecțiune.
Este indicat tratamentul durerii de măsea acasă?
Remediile la domiciliu pot fi eficiente pentru a ameliora durerea de măsea, dar nu sunt un înlocuitor pentru o vizită la dentist. Trebuie precizat că aceste remedii nu reprezintă o soluție pe termen lung și nu pot ajuta la tratarea afecțiunilor mai grave precum cariile, infecțiile sau fracturile dentare. Pentru toate acestea, se recomandă tratamentul stomatologic de specialitate.
Durerile de măsea/dinți: prevenție
Deoarece majoritatea durerilor de dinți sunt rezultatul cariilor dentare, bunele practici de igienă orală pot preveni durerile de dinți. Se recomandă:
- periajul regulat de două ori pe zi;
- folosirea aței dentare;
- controlul stomatologic de două ori pe an;
- evitarea consumului de alimente și băuturi cu mult zahăr sau coloranți;
- evitarea fumatului;
- schimbarea periuței de dinți la fiecare 3-4 luni.
Ce complicații pot apărea în cazul durerilor de măsea?
O durere de măsea, pe cont propriu, nu poate duce la alte complicații. Însă, în cele mai multe cazuri, durerea de măsea indică alte afecțiuni care trebuie tratate. Spre exemplu, în cazul în care pacientul prezintă abces dentar este important ca puroiul să fie drenat înainte să se extindă la os sau la alte zone de la nivelul capului sau gâtului. Tot atunci când vorbim de durere de măsea ca simptom al altor afecțiuni precum cele cardiace, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la probleme mai grave de sănătate.
Deși de cele mai multe ori, vizita la stomatolog este amânată, fie din cauza fricii, fie din cauza programului aglomerat de la locul de muncă, o carie netratată sau o sensibilitate dentară nu va dispărea fără tratament, motiv pentru care, cu cât acționăm din timp, cu atât putem evita tratamente mai complexe precum o extracție dentară în loc de o simplă obturație.
Referințe:
- https://www.dentalchoice.ca/common-causes-for-a-toothache/
- https://www.gentlecaredentistry.org/blog/acute-vs-chronic-toothache-when-to-see-your-dentist/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10957-toothache
- https://www.nhs.uk/conditions/toothache/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21628-fractured-tooth-cracked-tooth#:~:text=You%20might%20notice%20pain%2C%20sensitivity%2C%20swelling%2C%20or%20signs%20of,and%20prevent%20further%20dental%20problems.
- https://www.rutgers.edu/news/when-toothache-really-migraine
- https://healthinfo.healthengine.com.au/when-should-you-see-a-dentist-about-a-toothache
- https://www.nhs.uk/conditions/root-canal-treatment/#:~:text=Root%20canal%20treatment%20(endodontics)%20is,have%20to%20be%20removed%20completely.
- https://periodontalhealthcenter.com/blog/benefits-of-gum-treatments-periodontal-laser-therapy/#:~:text=During%20periodontal%20laser%20treatment%2C%20your,buildup%20from%20the%20gum%20line.
- https://www.nhs.uk/conditions/dental-abscess/
- https://www.medicoverhospitals.in/symptoms/tooth-ache
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite