9 reguli pentru a evita o respirație urât mirositoare

in Blog, Sfaturi Pacienti august 14, 2015

Atunci când simțim un miros neplăcut și conștientizăm faptul că vine din cavitatea noastră orală, putem să ne simțim stânjeniți. De cele mai multe ori vom încerca să nu stăm atât de aproape de alte persoane, însă aceasta nu este o soluție.

Atunci când simțim un miros neplăcut și conștientizăm faptul că vine din cavitatea noastră orală, putem să ne simțim stânjeniți. De cele mai multe ori vom încerca să nu stăm atât de aproape de alte persoane, însă aceasta nu este o soluție.

Sănătatea orală este extrem de importantă, iar noi ne-am gândit să te ajutăm cu 9 reguli care să te țină departe de respirația neplăcută, iar pe ceilalți mai aproape de tine.

Periază-ți dinții mai des

Prima cauză a unei respirații urât mirositoare este placa bacteriană. Pentru a o îndepărta și pentru a preveni acumularea sa, spală-te de cel puțini două ori pe e zi și folosește de fiecare dată ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți. Acestea sunt la fel de importante ca dinții, iar prin omiterea lor putem lăsa multe bacterii în continuare în cavitatea orală.

Este în regulă să folosești atât o periuță manuală, cât și una electrică – important este să te asiguri că ai efectuat un periaj corect și eficient.

Periază și limba

Pe limba noastră se pot adăposti bacterii urât mirositoare, așadar este posibil ca după periajul dentar să ai în continuare senzația că respirația ta nu este plăcut mirositoare. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să uităm să ne curățăm și limba – fie cu un capat special al periuței de dinți electrice, fie cu o racletă.

Evită mâncărurile urât mirositoare

Ceapa și usturoiul sunt alimente care ne produc o respirație grea, în ciuda faptului că sunt sănătoase. Din nefericire, periajul dentar nu ajută la eliminarea mirosurilor acestor alimente, iar cel mai bine ar fi să eviți consumarea acestora înainte de un eveniment special sau când ești preocupat de mirosul respirației tale.

Renunță la fumat

Fumatul este unul dintre motivele unei respirații urât mirositoare. De asemenea, așa cum știm deja, crește și riscul de cancer oral.

Clătește-ți gura cu apă

Clătește-ți gura cu apa dupa fiecare masă – acest lucru te ajută să elimini resturile de mâncare care ar putea rămâne pe dinți și gingii următoarele ore, până când vei efectua periajul dentar.

Guma fără zahar

Mestecă gumă fără zahâr deoarece aceasta stimulează saliva- modul natural în lupta împotriva cariilor și a respirației urât mirositoare.

Pastrează-ți gingiile sănătoase

Boala gingiilor, cunoscuta și sub numele de parodontoză, este o cauză frecventă a respirației urât mirositoare. Aceasta poate fi evitată dacă ai grijă atât de dinții, cât și de gingiile tale, iar la cel mai mic semn precum sângerarea dentară vei merge la medicul stomatolog pentru o evaluare a sănătății orale.

Atenție la gura uscată

Lipsa salivei provoacă atât cariile, cât și respirația urât mirositoare. Bea multă apă și hidratează-te, mai ales în lunile de vară.

Mergi la medic

Daca respirația continuă să te deranjeze în ciuda eforturilor depuse, consultă un medic. Respirația urât mirositoare poate apărea din cauza unor afecțiuni medicale, cum ar fi: infecția sinusurilor, alergii, infecții pulmonare, diabet zaharat, boli hepatice sau renale.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite