Alimente benefice pentru dinți sănătoși, pe care să le mănânci în pandemie

in Blog, Sfaturi Pacienti octombrie 8, 2020

Dacă ești atent la alimentele pe care le mănânci în pandemie și știi ce fel de alimente ar trebui să eviți, îți poți proteja dinții astfel încât să nu ajungi pe scaunul medicului dentist.

Experții în sănătatea dentară spun că este bine să evităm alimentele bogate în zahăr, alimentele procesate, alimentele acide, precum și alimentele bogate în carbohidrați răi care nu au o valoare nutrițională semnificativă. În schimb, în pandemie ar trebui să ne axăm lista de cumpărături pe alimente care sunt bogate în fibre alimentare și care conțin nutrienți importanți, de care dinții și gingiile noastre au nevoie. Cele mai bune exemple sunt alimentele care conțin calciu, magneziu și fosfor.

Salate și legume frunzoase

Specialiștii spun că salatele și legumele frunzoase vor susține microbiomul din cavitatea orală, ajutându-te să ai bacterii bune în preajmă. Cele mai bune pentru dinți sunt acele legume cu frunze de un verde închis. Acestea sunt și foarte bogate în minerale, de care dinții noștri au nevoie în timpul remineralizării pentru a-și întări structura.

Câteva exemple bune de salate și frunzoase: varza kale, spanacul, rucola, sfecla elvețiană (numită și mangold).

Produse lactate

Produsele lactate obținute din laptele animalelor hrănite exclusiv cu iarbă, ca de exemplu brânza și untul, sunt extrem de bogate în conținutul de vitamina K2, un nutrient vital pentru dinți sănătoși. Alte produse bogate în vitamina K2 sunt: carnea de vită, pateul din ficat de gâscă și ficatul de pui. În plus, multe dintre aceste alimente sunt bogate și în fosfor, un nutrient de care dinții noștri au nevoie pentru a fi puternici.

Așadar, nu uita să pui în coșul de cumpărături atunci când mergi la supermarket, și brânză, o cutie de lapte, iaurt simplu ori alte produse lactate. Calciul din brânză, pe de o parte, și calciul și fosforul din lapte și alte produse lactate, pe de altă parte, ajută dinții să recapete acele minerale pe care le-au pierdut. Aceste alimente ajută, în același timp, și la reconstruirea smalțului dinților.

Pește gras

Să nu uităm că peștele gras, care face parte din multe diete sănătoase, este foarte bogat în vitamina D. Această vitamină este necesară pentru aproape fiecare sistem din corpul nostru, însă unul dintre beneficiile mai puțin știute ale vitaminei D este faptul că poate să reducă riscul de carii dentare. În plus, vitamina D lucrează împreună cu vitaminele A și K2 pentru a transporta calciul către dinții noștri, întărind smalțul dinților de la interior.

Pe de altă parte, peștele gras este bogat în acizi grași esențiali Omega-3. Aceste grăsimi Omega-3 contribuie la sănătatea gingiilor și pot chiar să prevină și să reducă simptomele bolii parodontale – așa cum mai este numită parodontita.

Așadar, dacă gingiile tale sângerează atunci când te speli pe dinți ori când folosești ața dentară, nu uita să crești consumul de pește gras, bogat în Omega-3, pentru a reduce inflamația și sângerările gingivale.

Grepfrut și portocale

Deși alimentele acide pot avea un impact negativ asupra dinților noștri, experții arată că grepfrutul, portocalele și alte fructe citrice pot, de fapt, să aibă beneficii pentru sănătatea cavității bucale atunci când le consumăm cu moderație. Atât feliile de grepfrut, cât și portocalele conțin cantități mari de vitamina C, care întăresc vasele de sânge și țesuturile conjunctive din interiorul gurii. Vitamina C, totodată, încetinește progresia inflamației gingiilor, care ar putea duce, în timp, la boală parodontală.

Există chiar și studii care dovedesc beneficiile vitamine C la nivelul gingiilor. De exemplu, o cercetare din 2005 a arătat că după doar două săptămâni de consum zilnic de grepfrut, persoanele care au participat la acest studiu și-au îmbunătățit aportul de vitamina C și au redus episoadele de sângerări gingivale.

Penițe de cacao

Un studiu din 2009 a arătat că polifenolii din cacao, la fel ca polifenolii care se găsesc în cafea și în ceai verde, distrug bacteriile care cauzează apariția cariilor dentare și creează o barieră între dinții noștri și placa bacteriană. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile polifenolilor, medicii nutriționiști spun că ar trebui să te rezumi la penițe de cacao sau la ciocolată neagră (cu un conținut foarte scăzut de zahăr), pentru că adaosul de zahăr nu va face decât să contracareze beneficiile din cacao.

Mesaj de luat acasă

Dacă ai întrebări referitoare la alimentele benefice pentru dinți, nu ezita să întrebi medicul dentist, pentru că acesta îți poate face recomandări optime, ținând cont totodată de problemele dentare pe care le ai sau pe care vrei să le eviți în pandemia de COVID-19.

În plus, atunci când nu ai periuța de dinți la îndemână, poți opta pentru o gumă de mestecat fără zahăr, ce contribuie la producția de salivă, pentru a îndepărta resturile de alimente din gură și de pe dinți.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite