Cancerul bucal (oral): simptome, diagnostic și informații esențiale

in Afectiuni, Blog octombrie 6, 2022

Cancerul bucal sau oral este un termen folosit pentru toate tipurile de tumori maligne care apar la nivelul cavității bucale. Acest tip de cancer se dezvoltă pe suprafața limbii, la nivelul gingiilor, pe cerul gurii, în interiorul obrajilor, dar se poate forma și în partea de mijloc a gâtului, afecțiune cunoscută sub denumirea de cancer orofaringian.

Conform statisticilor, cazurile de cancer oral din România cresc de la an la an, iar doi factori de risc importanți sunt fumatul și infecția cu virusul Papilloma uman (HPV). Mai exact, în circa 70% din cazuri, fumatul este cauza directă a apariției cancerului oral. 

Unde poate apărea cancerul bucal

Cancerul bucal se dezvoltă în diferite zone ale gurii, cum ar fi limba, mucoasa bucală, buzele, gingiile sau în partea din spate a gâtului. În general, un risc mai mare de a dezvolta cancer oral în timpul vieții îl au bărbații.

Limba

Cancerul care apare la nivelul limbii se poate dezvolta în partea din spate, la baza limbii sau în treimea inferioară. Printre principalele semne care indică prezența acestei afecțiuni se numără petele roșii sau leziuni pe limbă care nu se vindecă, însoțite de dureri, sângerări sau senzație de amorțeală. Toate acestea vor duce la dificultăți la înghițire, masticație și mișcarea limbii.

Buze

Unul dintre cele mai comune tipuri de cancer bucal este cel care apare la nivelul buzelor și este frecvent în rândul bărbaților care au peste 50 de ani. De regulă, cancerul bucal care apare la nivelul buzelor poate fi confundat cu herpesul, deoarece se manifestă tot sub forma unor leziuni, însă diferența în acest caz o reprezintă durata de vindecare. Astfel, dacă de regulă herpesul va dispărea după 10 zile, leziunile provocate de cancerul bucal la nivelul buzelor vor continua să fie prezente. 

Persoanele care suferă de această afecțiune au o speranță de viață mai mare, ca urmare a faptului că diagnosticul poate fi făcut în stadiile incipiente. 

Maxilar

Un tip rar de cancer oral este cel care apare la nivelul maxilarului, zonă în care se pot forma tumori și chisturi cunoscute sub denumirea de odontogenice. În ceea ce privește tumorile maligne, acestea apar, mai ales, în partea din spate a gurii, în apropierea molarilor de pe mandibulă, iar unele afectează maxilarul superior. Tratamentul depinde de tipul de tumoră, însă intervenția chirurgicală este de obicei prima opțiune. 

Cavitatea bucală (gingii, cerul gurii, interiorul obrajilor, zona de sub limbă) 

În restul gurii – gingii, cerul gurii, interiorul obrajilor, zona de sub limba – pot apărea răni care produc durere și care nu se vindecă, pete albe, sensibilitate sau leziuni la nivelul gâtului. 

Care sunt simptomele cancerului bucal

Simptomele cancerului bucal sunt diverse și pot fi ușor de confundat cu alte probleme care pot apărea la nivelul cavității bucale. Acestea includ:

 • ulcere bucale dureroase, care nu se vindecă în termen de câteva săptămâni;
 • umflături inexplicabile, persistente în gură sau la nivelul gâtului;
 • pete albe sau roșii în gură;
 • pete aspre sau cruste pe buze, gingii, obraz sau în alte zone din interiorul gurii;
 • răni sau leziuni pe buze care sângerează și nu se vindecă;
 • amorțeală persistentă sau o senzație ciudată pe buză sau pe limbă;
 • dificultăți la mestecat, înghițit, vorbit sau la mișcarea maxilarului și a limbii;
 •  umflarea maxilarului;
 • durere de urechi sau dinți.

În cazul în care te confrunți cu unele dintre aceste simptome și observi că nu dispar în termen de până la trei săptămâni este indicat să contactezi imediat medicul dentist sau medicul de familie. Acest lucru este recomandat, cu precădere, în cazul persoanelor care fumează sau consumă alcool în mod regulat.

 Cum se poate depista cancerul bucal

Diagnosticul precoce poate îmbunătăți speranța de viață de la 50% cu până la 90%. Este important ca pacientul să se prezinte în mod regulat la cabinetul stomatologului, deoarece în cadrul vizitelor pot fi identificate din timp eventualele semne de cancer bucal.

Examinarea orala (Screening)

În cadrul consultului stomatologic se va realiza o inspecție a cavității bucale și se vor fi identificate orice răni, țesut decolorat, noduli sau modificări de la nivelul gâtului și a cavității bucale. De asemenea, prin palpare vor fi examinați inclusiv ganglionii limfatici din zona gâtului. Este recomandat să mergi la consult anual, începând cu vârsta de 18 ani sau mai devreme, dacă începi să fumezi.

Biopsia

Cu ajutorul unei perii mici sau spatule se va răzui ușor zona afectată pentru a obține celule care să fie examinate. De asemenea, biopsia poate fi incizională.

Analizele de sânge

Analizele de sânge nu sunt o metodă precisă de a identifica cancerul oral, însă pot oferi o privire mai clară asupra stării generale de sănătate a pacientului, inclusiv a numărului de celule sangvine.

Testele imagistice

Cele mai frecvent utilizate modalități pentru depistarea cancerului oral includ RMN-ul, tomografia computerizată (CT) și radiografiile clasice.

Sfaturi pentru autoexaminare

O autoexaminare poate fi făcută acasă de fiecare dintre noi și durează mai puțin de un minut:

 • Începe prin a te asigura că ai o lumină bună, iar cu ajutorul unei oglinzi privește buzele și partea din față a gingiilor.
 • Înclină capul pe spate și examinează cerul gurii.
 • Continuă să palpezi și să verifici interiorul obrajilor și gingiile din spatele gurii.
 • Scoate limba și examinează suprafața, părțile laterale, dar și sub limbă.
 • Nu uita să verifici și gâtul. 

Este recomandat să te obișnuiești să faci o astfel de verificare în fiecare lună, pentru a identifica semnele timpurii ale cancerului oral, mai ales în perioada dintre vizitele la stomatolog.

Câte tipuri de cancer oral există

Cancerul oral cel mai des întâlnit este carcinomul, dar se poate dezvolta și sub alte forme precum adenocarcinom, sarcom, melanom sau limfom

Carcinomul

Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai des întâlnit tip de cancer bucal, reprezentând 9 din 10 cazuri întâlnite. Simptomele includ un aspectul anormal, roșiatic al cavității bucale.

Adenocarcinomul

Este un tip rar de tumoră care se poate dezvolta, mai ales, în glandele care acoperă zona gurii, a buzelor și a gâtului.  

Sarcomul

Crește din anomalii ale oaselor, cartilajului, mușchilor sau ale altor țesuturi. Este un tip de tumoră care apare, mai ales, în rândul vârstnicilor. 

Melanomul

Este un tip rar de cancer oral care apare din cauza modificărilor maligne ale celulelor care produc pigmentul sau culoarea pielii – melanocite. 

Limfomul

Se dezvoltă din celulele găsite, de obicei, în glandele limfatice, dar poate apărea și la baza limbii sau în zona amigdalelor.

Stadii cancer bucal

Pentru cancerul oral există 5 stadii – stadiul 0 urmat de etapele 1 până la 4. În general, cu cât numărul stadiului este mai mare, cu atât cancerul s-a răspândit mai mult în organism.

Stadiul 1

Stadiul I – în această etapă cancerul este în stadiu incipient, cu cele mai mari șanse de vindecare. Tumora este mai mică de 2 centimetri.

Stadiul 2

Stadiul II descrie o tumoare care este mai mare de 2 centimetri, dar nu trece de 4 centimetri. 

Stadiul 3

Cancerul bucal în stadiul III descrie cancerul care, fie este mai mare de 4 centimetri, fie s-a răspândit la un ganglion limfatic din zona gâtului. 

Stadiul 4

Stadiul IV este cel mai avansat stadiu al cancerului bucal, în care cancerul ajunge și la țesuturile învecinate, la ganglionii limfatici sau la alte organe ale corpului.

Cancerul oral – tratament

Tratamentul depinde de zona în care se formează, dar și de stagiul cancerului. Un pacient care se prezintă la medic încă de la primele simptome și are o stare de sănătate bună are mai multe șanse de vindecare. 

Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală este adesea prima opțiune de tratament pentru aceste tipuri de cancer. Este adesea recomandată în cazul tumorilor de dimensiuni mici, care nu au ajuns să afecteze și teșuturile din apropiere.

În funcție de localizarea tumorii, se poate face o mică incizie în gât sau maxilar pentru o îndepărtare mai ușoară. După ce tumora este îndepărtată, se poate face o intervenție chirurgicală reconstructivă pentru a ajuta la restabilirea aspectului și a funcțiilor zonelor afectate de cancer.

Radioterapia

Radioterapia este folosită cel mai adesea după o intervenție chirurgicală pentru a distruge celulele canceroase care pot rămâne în cavitatea bucală. În prezent, radioterapia poate trata țesuturile canceroase ale gurii cu mai multă acuratețe, folosind echipamente concepute pentru a proteja țesutul sănătos și pentru a scurta durata procedurii. Efectele secundare ale radioterapiei pot include uscăciunea gurii sau  apariția cariilor dentare.

Chimioterapia

Este o metodă de tratament folosită adesea în combinație cu radioterapia pentru a distruge celulele canceroase din tot corpul. Chimioterapia se bazează pe administrarea de medicamente care să atace celulele canceroase în diferite stadii ale ciclurilor lor de creștere.

Cine poate fi afectat de cancerul bucal

Mai mult de 2 din 3 cazuri de cancer bucal se dezvoltă la adulții cu vârsta peste 55 de ani, iar bărbații au un risc mai mare decât femeile de a dezvolta cancer oral. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că, în medie, bărbații tind să bea mai mult alcool decât femeile.

Cancerul bucal se poate dezvolta, însă, și la tineri, caz în care infecția cu HPV poate crește riscul de apariție a cancerului bucal.

Cauzele apariției cancerului bucal

Până la 90% din toate cazurile de cancer bucal sunt asociate cu stilul de viață, motivul pentru care obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool sau o dietă neechilibrată pot crește șansele de a dezvolta cancer bucal.

Fumatul

Unele dintre substanțele chimice conținute în fumul de țigară provoacă, inițiază sau duce la dezvoltarea cancerului. Aceste substanțe chimice provoacă modificări genetice în celulele cavității bucale care pot duce la dezvoltarea cancerului oral.

Consumul de băuturi alcoolice

Atât tutunul, cât și alcoolul sunt cancerigene, ceea ce înseamnă că au în componență substanțe chimice care pot deteriora ADN-ul și pot duce la cancer. Dacă bei alcool în mod regulat sau fumezi, acest lucru crește riscul de cancer bucal.

Dieta

O dietă săracă în fructe și legume și o deficiență de vitamina A pot crește riscul de cancer bucal și orofaringian. 

Expunerea excesiva la soare 

Expunerea prelungită la soare, fără utilizarea de protecție solară, este asociată cu un risc mai mare de cancer în zona buzelor.

Virusul HPV

Cancerele orale și orofaringiene cauzate de virusul HPV sunt mai greu de descoperit decât cele cauzate de consumul de tutun deoarece simptomele nu sunt întotdeauna evidente. În aceste cazuri este indicat ca pacientul să se prezinte la un consult dacă observă orice simptom care persistă timp de două sau mai multe săptămâni. 

Cum poți preveni cancerul bucal

Cele mai eficiente trei modalități pentru a preveni apariția cancerului bucal sunt:

 • renunțarea la fumat;
 • evitarea unui consum exagerat de băuturi alcoolice sau chiar deloc;
 • evitarea expunerii excesive a buzelor și a pielii la soare;
 • adoptarea unei diete echilibrate, care include legume proaspete (în special roșii), citrice, ulei de măsline și pește;
 • consultul stomatologic periodic.

În cazul în care cancerul bucal este diagnosticat la timp, acesta poate fi vindecat complet, doar prin intervenție chirurgicală. Progresele în chirurgie, radioterapie și chimioterapie au crescut, de asemenea, speranța de viață. Astfel, 90% dintre pacienți supraviețuiesc cel puțin cinci ani după diagnostic. Cu toate acestea, o contribuție importantă în acest proces de vindecare o are pacientul, care trebuie să prevină și să depisteze orice simptom precoce de cancer oral.

Referințe:

 • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21933-lip-cancer
 • https://www.cancercenter.com/cancer-types/oral-cancer/types
 • https://www.nhs.uk/conditions/mouth-cancer/
 • https://www.mouthcancerfoundation.org/self-examination/#:~:text=Gently%20press%20your%20finger%20along,any%20lumps%2C%20swellings%20or%20ulcers.&text=Tilt%20back%20your%20head%20and,in%20texture%20with%20your%20finger.
 • https://untobaccocontrol.org/
 • https://www.worldlifeexpectancy.com/romania-oral-cancer#:~:text=Romania%3A%20Oral%20Cancer&text=According%20to%20the%20latest%20WHO,Romania%20%2320%20in%20the%20world.
 • https://www.mskcc.org/cancer-care/types/mouth/mouth-cancer-diagnosis/mouth-cancer-stages
 • https://www.cancercenter.com/cancer-types/oral-cancer/types
 • https://www.canada.ca/en/health-canada/services/health-concerns/tobacco/legislation/tobacco-product-labelling/smoking-oral-cancer.html
 • https://www.cancer.net/cancer-types/oral-and-oropharyngeal-cancer/risk-factors-and-prevention
 • https://oralcancerfoundation.org/understanding/hpv/hpv-oral-cancer-facts/

Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite