Cum puteți preveni boala parodontală în lunile de vară

in Blog, Sfaturi Pacienti iulie 5, 2021

Pentru mulți dintre noi, lunile de vară reprezintă o perioadă dedicată distracțiilor, concediilor în țară sau peste hotare, la munte sau la mare, și dedicată practicării unor activități sau sporturi estivale. Din păcate, vara este și un anotimp în care menținerea sănătății orale este ultimul aspect de pe o listă lungă de preocupări.

Din fericire, există câteva măsuri pe care le puteți adopta pentru a vă menține dinții sănătoși chiar și în timpul verii, îndeosebi dacă aveți în plan să plecați în concediu. Pentru a vă menține o igienă orală corespunzătoare, pentru a evita respirația neplăcut mirositoare și pentru a preveni debutul bolii parodontale – nu doar acum, ci și după lunile de vară – urmați aceste măsuri simple și eficiente. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră dentist.

Spălați-vă pe dinți des și efectuați periajul în mod corect

Regula de aur este să achiziționați și să folosiți o periuță nouă de dinți la fiecare trei luni. Indicat ar fi să folosiți una cu perii moi, pentru a vă proteja smalțul dinților și gingiile. De asemenea, recomandarea medicilor dentiști este să folosiți și ață dentară și un dispozitiv pentru curățarea suprafeței limbii – în acest fel, vă asigurați că întreaga gură se menține curată și, în același timp, aveți o respirație împrospătată.

Atunci când vă spălați pe dinți, nu uitați să periați din direcția liniei gingiilor – periați dinții de pe arcada superioară cu mișcări spre partea de jos a gurii, iar dinții de pe arcada inferioară trebuie periați cu mișcări spre martea de sus a gurii. După ce v-ați periat dinții, folosiți un dispozitiv de curățare a limbii, folosind mișcări blânde.

Indicat ar fi să vă spălați pe dinți de două ori pe zi – dacă nu chiar mai des – în mod clar dimineața, după micul dejun, și noaptea, înainte de a merge la culcare. Alocați cel puțin două minute pentru fiecare sesiune de periaj dentar, pentru a fi sigur că dinții dumneavoastră sunt curați.

Evitați băuturile îndulcite cu zahăr și cocktailurile bogate în zaharuri

Poate vă gândiți că un pahar cu limonadă rece sau unul cu suc carbogazos poate fi o modalitate bună de a vă răcori într-o zi călduroasă de vară, dar rețineți că bacteriile din gură se hrănesc cu zahăr, în special cu zahărul de pe suprafața dinților și a gingiilor dumneavoastră. Nu mai este un aspect care ar trebui să ne mire faptul că zahărul și băuturile pe bază de zahăr pot duce la apariția cariilor dentare și poagte contribui la depunerile de placă bacteriană.

Așa că atunci când sunteți în concediu, la mare sau la piscină, pe drumuri de munte ori la pensiunea dumneavoastră preferată, faceți acest mic exercițiu și protejați-vă gura și restul corpului: beți ceai cu gheață neîndulcit și sucuri cu zero zahăr sau sucuri cu îndulcitori artificiali.

Beți cât mai multă apă în zilele caniculare și nu numai 

Să vă mențineți corpul hidratat în lunile de vară este nu doar esențial pentru întregul organism, dar îndeosebi pentru sănătatea orală. Sindromul de gură uscată (cunoscut și sub numele de xerostomie) sau o producție scăzută de salivă vă va crește riscul de a dezvolta carii dentare și vă va face gingiile mai susceptibile în fața bacteriilor care populează cavitatea bucală (gura).

Vă puteți menține gura sănătoasă și vă puteți reumple rezervele de lichide ale corpului pe parcursul zilei dacă veți bea opt pahare cu apă pe zi sau, mai simplu spus, cel puțin doi litri de apă pe durata zilei.

Fiți atent la ceea ce mâncați în vacanță și nu numai 

În schimbul unor alimente tipice pentru perioada verii, mai ales dacă participați la evenimente în familie la care sunt încinse grătarele – alimente prăjite, cărnuri făcute pe grătar, pe foc, cârnați sau hotdog, înghețată etc – încercați să optați pentru versiuni mai sănătoase: alegeți alimente sănătoase, delicioase și proaspete, cum ar fi fructe și legume de sezon, de la producători locali.

Fructele și legumele nu doar că vă vor hrăni organismul cu nutrienți și vitamine, dar în același timp vă vor ajuta să vă mențineți dinții și gingiile într-o stare bună de sănătate.

Mergeți la medicul dumneavoastră dentist la intervale regulate de timp

Controalele efectuate în mod regulat și curățarea profesională a dinților făcută la intervalul recomandat de dentist reprezintă o parte importantă a menținerii sănătății dinților în lunile de vară. Nu amânați vizita la cabinetul medicului dentist doar pentru că este vară sau pentru că urmează să plecați în concediu. Orice moment al anului este, de fapt, momentul potrivit pentru a vă face o programare la mediul dentist.

Dacă știți că urmează să plecați din oraș în concediu, la munte sau la mare, sau anumite activități din familie necesită mult timp, cel mai bine ar fi să sunați la cabinetul medicului dentist și să vă programați la un control, astfel încât această programare să își găsească un loc în programul dumneavoastră extrem de încărcat.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite