Dinți pătați și decolorați – Tratament și prevenție

in Blog, Cele mai citite iulie 15, 2020

Decolorarea dinților și pătarea lor sunt probleme frecvente, însă din fericire ele pot fi tratate și prevenite. Există în acest sens multe produse și multe proceduri care vă pot albi dinții și care pot elimina sau reduce aspectul petelor de pe dinți.

Cel mai indicat ar fi, înainte de a apela la orice fel de metodă, să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră dentist. De ce este recomandată discuția cu medicul? Pentru că el vă poate asogura că este o procedură sigură în situația dumneavoastră. Unele produse de albire a dinților pot cauza sensibilitate dentară sau pot irita gingiile, așa că din acest motiv este bine să vă sfătuiască medicul ce opțiune vi s-ar potrivi, dacă aveți dinții decolorați sau pătați.

Cum poate fi prevenită decolorarea dinților

Există câteva măsuri de care trebuie să țineți cont, pentru a evita problemele precum decolorarea dinților:

  1. Îngrijirea dinților după ce ați mâncat alimente foarte colorate – Dacă aveți în plan să consumați alimente sau băuturi cu un pigment foarte puternic, este recomandat să vă periați dinții și să curățați spațiile interdentare cu ață dentară de îndată ce ați terminat de mâncat sau de băut. Dacă, însă, situația nu vă permite să vă periați dinții, atunci încercați să beți apă sau să faceți gargară cu apă, pentru că această măsură vă poate ajuta să îndepărtați o parte din acele particule care pot păta dinții.
  2. O bună igienă orală – Este recomandat să vă periați dinții de cel puțin trei ori pe zi, să folosiți ața dentară zilnic și să folosiți, totodată, și o apă de gură. În plus, un alt aliat în precenirea decolorării dinților este pasta de dinți pentru albirea lor sau o apă de gură cu efect de albire a dinților.

Ca mesaj de luat acasă, rețineți că apa de gură și irigatorul bucal sunt opțiuni excelente pentru a reduce la minimum efectele petelor care apar în spațiile dintre dinți și care sunt dificil de eliminat.

  1. Obiceiuri sănătoase – Dacă fumați, este bine să vă adresați medicului dumneavoastră, pentru că și el vă poate ajuta, în sensul că vă poate recomanda un program ca să renunțați la fumat. Totodată, este esențial să adoptați unele obiceiuri sănătoase, să reduceți cantitatea de alimente și de băuturi care vă pot păta dinții. Dacă vă este dificil să renunțați la ele, o altă măsură utilă ar fi să aveți o periuță de dinți la îndemână și o pastă de dinți, pentru a vă menține dinții curați și nepătați. De pildă, în pauza de prânz de la birou, vă puteți peria dinții, pentru a evita decolorarea lor din cauza alimentelor consumate la masa de prânz.

Ce puteți face pentru a scăpa de petele de pe dinți

Din fericire, există multe produse și proceduri/tratamente care vă pot albi dinții într-o oarecare măsură și care pot elimina sau pot reduce aspectul petelor de pe dinți. În general, este bine să discutați cu medicul dentist. Opțiunile de albire a dinților sunt clasificate în trei categorii mari, care sunt:

Tratamentul în cabinetul dentar – În această situație, medicul dentist va folosi de regulă o concentrație mai mare de peroxid de hidrogen (cunoscut și sub denumirea de apă oxigenată) pentru albirea dinților, în comparație cu produsele care se folosesc acasă. Tratamentele de albire realizate în cabinetul medicului dentist funcționează rapid, iar efectele sunt de lungă durată, în comparație cu alte metode. Chiar și așa, ele nu sunt recomandate tuturor persoanelor.

Produsele care se pot cumpăra din comerț sau de la farmacie (fără prescripție medicală) – Există paste de dinți cu efect de albire și benzi de albire a dinților (pe care nu le recomandăm întotdeauna). Aceste produse pot diminua petele de pe suprafața dinților, însă nu sunt eficiente în cazul petelor care sunt localizate în interiorul dinților și nu pe suprafața lor.

Vizita la cabinetul medicului dentist

Dacă vi se întâmplă să observați o modificare a culorii dinților, iar aceasta nu se ameliorează cu un produs de albire, ar fi cazul să discutați cu medicul dentist și să vă facă un control. Dacă petele par să fie unele de adâncime și nicio soluție de alvire din comerț sau de la farmacie nu poate să vă scape de acele pete, ar putea fi vorba de ceva mai grav, cum ar fi o carie sau demineralizarea smalțului dentar.

Pe de altă parte, dacă un singur dinte este decolorat, acest lucru s-ar putea datora unei carii sau unei leziuni din interiorul acelui dinte. Cu cât medicul dentist tratează aceste probleme și le identifică, cu atât mai bun va fi rezultatul în viitor.

Pentru o sănătate optimă a cavității orale, mergeți la medicul dentist de două ori pe an, pentru controale de rutină. De cele mai multe ori, la aceste controale sunt descoperite micile probleme dentare, cum ar fi petele sau decolorarea dinților. Iar când tratamentul este efectuat precoce, el va ajuta la prevenirea agravării problemei respective.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite