Herpes bucal/oral: Ce este & cum scapi de el?
Cu siguranță, măcar o dată în viață, te-ai confruntat cu herpes la nivelul buzei și știi cât de neplăcut poate fi. Pe lângă faptul că este inestetic, deseori este și dureros și cauzează disconfort. Herpesul este prezent la 20-40% dintre adulți și are tendința de a reveni periodic, în special atunci când apar condiții de stres sau de imunitate scăzută pentru organism.
Ce este herpesul bucal (oral)?
Herpesul bucal apare în urma infecției cu virusul Herpes Simplex de un anumit tip, deoarece familia acestui virus este numeroasă și poate provoca diverse afecțiuni. În mai mult de 90% dintre cazuri, primul contact cu acest virus are loc în timpul copilăriei, mai exact în primii 20 ani, iar de atunci apar așa numitele infecții recurente.
Câte tipuri de herpes există?
Așa cum am menționat mai sus, familia virusului Herpes (Herpeviridae) este numeroasă, iar printre membri acesteia se regăsesc:
- Herpes Simplex tip 1, care se manifestă la nivel oral, însă poate afecta și ochii, cauzând keratită herpetică;
- Herpes Simplex tip 2, având transmiterea pe cale sexuală și afectează organele genitale
- Virusul varicelo-zosterian, ce produce varicela la copii și afecțiunea Zona Zoster la adulți;
- Citomegalovirus, afectând femeile în perioada reproductivă, iar infecția se poate transmite și la copil;
- Virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoza infecțioasă;
- Virusul Herpetic Uman tipurile 6, 7 și 8, asociate cu infertilitatea.
Cauze – De ce iese herpes la gură/buze?
După infecția primară (în copilărie) cu Virusul herpetic de tip 1, acesta rămâne adormit în unul dintre cei mai importanți ganglioni din regiunea feței, acesta fiind ganglionul trigeminal. Virusul herpetic afectează mucoasele și tegumentele vulnerabile, acestea fiind reprezentate de roșul buzelor și limita dintre buze și mucoasa orală.
Simptome – Cum se manifestă herpesul?
De multe ori, apariția infecției herpetice este precedată și, totodată, anunțată de mâncărime, senzație de arsură sau pierderea sensibilității fie în zona buzelor, fie sub nas. Zona se va înroși, iar apoi vor apărea vezicule pline cu lichid, care se vor sparge rapid, lăsând în urmă o ulcerație, care ulterior se va cicatriza. La pacienții cu imunitate compromisă, leziunile se pot extinde către cavitatea orală sau către restul feței, vindecarea durând mai mult.
Cum se transmite herpesul la gură?
Herpesul labial se transmite prin intrarea în contact cu lichidul din veziculele care se formează în zonele menționate mai sus. Concentrația virusului Herpes Simplex de tip 1 din interiorul lichidului atinge un maximum la aproximativ 24h după formarea veziculelor, iar ulterior scade treptat, odată cu apariția ulcerațiilor și formarea crustelor. Infectarea se poate face prin sărut sau atingerea directă a zonelor cu vezicule.
Herpes oral – Factori de risc
După ce s-a făcut primul contact cu virusul Herpes Simplex, acesta rămâne latent la nivelul ganglionilor trigeminali. Recidiva infecției herpetice apare ca urmare a acțiunii unor factori de risc ce presupun:
- expunerea prelungită la soare (raze ultraviolete);
- stresul psihologic și oboseală;
- perioada menstruației;
- pe fondul febrei din alte afecțiuni.
Când trebuie să te prezinți la medic?
Deși rareori pacienții se prezintă la medic atunci când au herpes, dacă leziunile persistă mai mult de 7-10 zile și se asociază cu simptome care afectează starea generală de sănătate, este necesară o consultație. Medicul poate prescrie antivirale și antipiretice sau analgezice, dacă este cazul și în funcție de simptomele pe care le are pacientul.
Herpes bucal – Diagnostic
În mod uzual, diagnosticul herpesului labial se face pe baza istoricului pacientului (dacă acesta își amintește să fi avut această infecție și în copilărie), dar și pe baza simptomelor și a aspectului leziunilor. În cazul pacienților cu imunitate compromisă (din cauza unor boli generale), poate fi necesară confirmarea diagnosticului prin teste de laborator.
Tratament herpes bucal/oral (la gură/buze)
Rareori este necesar tratamentul pentru herpesul de la nivelul buzelor, deoarece este o boală autolimitantă (trece de la sine), iar pacienții nu prezintă un disconfort major încât să se prezinte la medic, cu excepția aspectului leziunilor, fiind într-o zonă extrem de vizibilă.
Tratament cu medicamente pentru herpes bucal
Pentru a grăbi vindecarea, medicamentele recomandate pentru infecția herpetică sunt reprezentate de antivirale. Fie că sunt topice, fie că sunt pastile, acestea reduc concentrația virală rapid și ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor. Aciclovir, spre exemplu, se găsește și sub formă de cremă, și sub formă de comprimate. Pacienții preferă însă, varianta comprimatelor, deoarece tratamentul este de scurtă durată și mai eficient, spre deosebire de cremă, care trebuie aplicată de minim 5-6 ori pe zi. În cazul febrei, medicul poate prescrie medicamente antipiretice, care să ajute la scăderea temperaturii corpului.
Tratament cu laser pentru herpes bucal
În cabinetele stomatologice moderne, laserul diodă este nelipsit nu numai pentru tratarea bolii parodontale sau gingivectomii, dar și pentru tratamentul aftelor bucale și al herpesului. Laserul folosit ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor, episoadele recurente sunt mai rare și la intervale mai mari de timp și reducerea concentrației virale din lichidul veziculelor. Cel mai mare avantaj al tehnologiei laser este că se renunță la administrarea medicamentelor, dispărând astfel riscul apariției unor interacțiuni medicamentoase nedorite, în special în cazul pacienților imunocompromiși. Tratamentul cu laser nu are efecte adverse, durează doar câteva minute, nu este dureros și sunt necesare aproximativ 3 ședințe.
Tratament herpes oral în sarcină
Deși aciclovirul și valaciclovirul traversează bariera placentară, este recomandat în tratarea infecției herpetice labiale în sarcină. S-a constatat că bebelușii nu au fost afectați de tratamentul antiviral din timpul sarcinii și este considerat a fi sigur de către FDA, deoarece nu au fost găsite concentrații din aceste substanțe la făt. De asemenea, pentru femeile gravide există și opțiunea tratamentului laser, care nu are contraindicații, nu prezintă efecte adverse și este sigur pentru tratarea infecției herpetice.
Herpes la gură – Tratament acasă
De obicei, herpesul de la nivelul gurii nu necesită tratament, el vindecându-se de la sine în 7-10 zile. Cremele topice antivirale sunt recomandate pentru a grăbi vindecarea. De asemenea, există și plasturi pentru a combate efectele estetice neplăcute ale herpesului labial, care contribuie la o vindecare mai rapidă. Dacă pacienții se confruntă însă, cu semne și simptome precum febra și starea generală alterată, se recomandă consultul unui medic pentru a vedea despre ce este vorba și a primi un tratament adecvat.
Sunt remediile naturiste o soluție pentru herpes?
Remediile naturiste și suplimentele alimentare ajută mai mult la prevenția reapariției herpesului și la reducerea episoadelor de recurență. Astfel, suplimentele pe bază de lizină, adenozină, zinc și vitamina C pot fi de ajutor. De asemenea, pot fi luate în calcul și cremele sau soluțiile ce conțin vitamina E sau zinc care, aplicate de 8-10 ori pe zi, au dus la o vindecare mai rapidă, în 3-6 zile. Rezultatele studiilor pentru remediile naturiste nu sunt deocamdată concludente, deoarece au nevoie de mai mult timp și loturi mai mari de persoane pe care să se facă testele, pentru a putea ajunge la concluziile finale.
Herpes bucal la copii – Cum se procedează?
Prima infecție cu herpes la copii poate trece neobservată sau poate avea chiar o evoluție care amenință viața copilului. În cazul nou-născuților, infecția herpetică se poate manifesta astfel:
- la nivelul pielii, ochilor, cavității orale;
- encefal (creier);
- diseminat la nivelul multiplelor organe.
În general, la copiii mici, infecția herpetică se manifestă sub formă de gingivostomatită herpetică. Această formă presupune apariția veziculelor pe mucoasele din cavitatea orală și anume pe interiorul obrajilor, cerul gurii, dar și pe gingii. Se poate însoți destul de frecvent de febră și stare generală alterată. Cel mai bine, în aceste cazuri, este să se apeleze la medicul pediatru, care să prescrie cele mai bune medicamente, pentru o vindecare rapidă și îmbunătățirea stării copilului.
Metode de prevenție pentru herpes oral
Având în vedere care sunt factorii declanșatori (stres, febră, oboseală, expunere la soare, menstruație), herpesul oral se poate preveni prin atenția oferită stilului de viață. Printre lucrurile pe care le putem îmbunătăți constant sunt:
- dieta – o dietă echilibrată, fără excese din vreo categorie alimentară anume;
- somnul calitativ – evitarea ecranelor și luminii albastre, în special înainte de culcare;
- timp limitat la soare, alături de utilizarea produselor cu factor de protecție solară, evitarea intervalelor de soare puternic, folosirea mijloacelor adiționale de protecție precum umbrelă, pălărie, etc.
Sunt unele studii care au ajuns la concluzia că utilizarea zilnică a unei creme cu protecție solară minerală (bazată pe oxid de zinc), previne frecvența episoadelor recurente de herpes oral.
Întrebări frecvente
Poți lua herpes din cabinetul dentar?
Nu, strictețea igienei suprafețelor din cabinet și sterilizării tuturor instrumentelor nu permit infectarea cu virusul herpetic. După încheierea unei programări, asistenta se asigură că dezinfectează fotoliul dentar și toate suprafețele din jurul acestuia.
În cât timp trece un herpes bucal?
Timpul normal de vindecare al herpesului labial este de aproximativ 7-10 zile, dar poate fi influențat de imunitatea pacientului. La cei cu un sistem imunitar compromis și vulnerabil, vindecarea poate dura mai mult, în special dacă nu se apelează la un tratament adecvat.
Virusul herpes simplex rămâne în corp dacă erupția a trecut?
Da, virusul herpes simplex de tip 1 rămâne latent în ganglionul trigeminal (cel mai important ganglion de la nivelul feței) și, în condiții de stres, oboseală, imunitate scăzută, se reactivează.
Surse:
- Review of antiviral therapy for herpes labialis, genital herpes and herpes zoster. Michelle D Moomaw, Paul Cornea, R Chris Rathbun and Karen A Wendel
- Laser treatment of recurrent herpes labialis:a literature review. Carlos de Paula Eduardo, Ana Cecilia Corrêa Aranha,Alyne Simões, Marina Stella Bello-Silva, Karen Muller, Ramalho, Marcella Esteves-Oliveira, Patrícia Moreira de Freitas, Juliana Marotti,Jan Tunér
- Cytomegalovirus Infection. Erin J. Plosa, Jennifer C. Esbenshade, M. Paige Fuller and Jörn-Hendrik Weitkamp
- Natural Remedies for Herpes simplex. Alan R. Gaby
- Herpes labialis. Graham Worrall
- Update on Herpes Virus Infections of the Nervous System. Israel Steiner & Felix Benninger
- Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Anthony Cunninghama, Paul Griffiths, Peter Leonec, Adrian Mindel, Rajul Patel, Lawrence Stanberry, Richard Whitleyg
- Herpes simplex virus in children. Richard J. Whitley
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite