Limba albă/albicioasă (încărcată) – Cauze, tratament & prevenție

in Afectiuni, Blog octombrie 27, 2022

Limba, situată posterior de arcadele dentare, este un organ esențial pentru ființele umane, fiind implicată în masticație, deglutiție și în vorbire. În ciuda rolurilor sale multiple, limba este unul dintre organele cele mai neglijate din corpul uman, patologiile care implică limba fiind adesea diagnosticate tardiv.

Modificările apărute la nivelul limbii, precum îngroșarea sau apariția unor secreții albicioase pe suprafața sa, deși frecvent determinate de o igienă orală deficitară, pot semnala, în cazuri foarte rare, anumite afecțiuni severe, precum cancerul bucal sau sifilis. Din acest motiv, vizita la medicul stomatolog este recomandată la apariția oricăror modificări de aspect a limbii.

Ce este limba alba/încărcată (saburală)?

Limba albă (încărcată cu secreții albicioase) sau limba saburală constituie un simptom comun al afecțiunilor parodontale și se prezintă ca o peliculă albă groasă care acoperă fie o parte din limbă (de regulă în regiunea posterioară), fie întreaga limbă. Pelicula apărută pe suprafața limbii reprezintă, în general, un strat de bacterii, resturi alimentare și celule moarte, care nu au fost eliminate prin periaj dentar.  

Care este culoarea unei limbi sănătoase?

O limbă sănătoasă poate fi recunoscută în general după aspect, culoarea fiind un important indicator al stării sale de sănătate. În general, culoarea normală a limbii este roz, cu diferențe de nuanță de la o persoană la alta. În plus, o limbă sănătoasă are un aspect neted și poate prezenta un strat subțire albicios la suprafață.

De ce am limba albă? – Cauze & factori de risc

Limba albă este, de cele mai multe ori, o problemă temporară, un indiciu al unei igiene orale deficitare. Principalii factori de risc pentru limba încărcată sunt:

 •  lipsa periajului dentar;
 •  periajul inadecvat al cavității bucale, care nu include și curățarea corectă a suprafeței limbii;
 •  utilizarea incorectă sau neutilizarea aței dentare;
 •  deshidratarea (pierderea unei cantități mai mare de lichide decât cele consumate);
 •  respirația pe gură;
 •  iritații la nivelul limbii, cauzate de dinți sparți, ale căror margini zgârie limba sau de instrumente dentare;
 •  consumul de alcool;
 •  fumatul sau mestecatul de tutun.  

Ce boli poate indica limba încărcată?

În anumite situații, în special la persoanele cu o igienă orală bună, care obișnuiesc să-și curețe cu regularitate inclusiv suprafața limbii, apariția unor pete de culoare albă (sau uneori gri) poate semnala anumite afecțiuni, precum:

Leucoplazia & limba albă

Leucoplazia reprezintă o afecțiune orală determinată de creșterea excesivă a celulelor din mucoasa gurii, fără o cauză precisă, care apare mai frecvent la persoanele consumatoare de alcool sau la persoanele fumătoare. Leucoplazia se manifestă prin formarea unor pete albe în regiunea bucală, pe interiorul obrajilor, pe limbă sau pe gingii. Leucoplazia nu este în general o afecțiune severă, însă poate crește semnificativ riscul de cancer oral. 

Candida/candidoza orala & limba albă

Candidoza orală este o infecție a gurii cauzată de  înmulțirea necontrolată a unor fungi existenți în mod normal în cavitatea bucală, care determină pierderea echilibrului normal al bacteriilor benefice și periculoase. Asociată cu igiena orală deficitară, candidoza orală apare mai des la persoanele imunocompromise, cât și la cele cu diabet sau deficit de vitamina B12. Persoanele cu candidoză bucală raportează cel mai frecvent limba albă și usturime locală, simptome însoțite de prezența unui miros neplăcut al gurii.  

Lichenul plan oral (bucal)

Afecțiune inflamatorie cronică cauzată în general de o tulburare a sistemului imunitar, care afectează mucoasele din interiorul cavității bucale. Lichenul plan apare mai frecvent la persoanele de vârstă medie, de sex feminin, uneori în urma utilizării anumitor medicamente (precum antibiotice sau analgezice) sau după vaccinarea împotriva gripei. Afecțiunea nu este transmisibilă, iar persoanele cu lichen plan dezvoltă pete albe dantelate pe suprafața limbii sau a gingiilor.  

Sifilis

Sifilisul este o infecție bacteriană cauzată de bacteria Treponema pallidum transmisă, în general, în urma contactului sexual cu o persoană contaminată. Sifilisul reprezintă o afecțiune severă și complexă, cu numeroase simptome, printre care și limba albă. În lipsa tratamentului, afecțiunea poate avea o evoluție nefavorabilă, existând inclusiv riscul de deces.  

Cancer bucal

În cazuri extrem de rare, limba încărcată poate semnala cancerul bucal, o afecțiune adesea asimptomatică în fazele sale inițiale, cu consecințe potențiale extrem de severe asupra sănătății generale. Limba este zona cel mai adesea afectată de cancerul bucal, iar simptomele sunt, pe lângă petele albe sau roșii, durerile, sângerările sau dificultățile la masticație și durerile apărute în urma mișcării limbii. 

Diagnosticul limbii încărcate

Deoarece limba încărcată este, de regulă, o problemă temporară, situațiile în care este pus un diagnostic sunt unele limitate. Când limba albă este însă însoțită de alte simptome sau depunerile albicioase nu dispar în decurs de câteva săptămâni, diagnosticul limbii încărcate este necesar pentru a obține un tratament eficient. 

Medicul stomatolog este specializat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor orale, astfel că vizita la stomatolog se recomandă pentru a obține un diagnostic al limbii albe. În funcție de cauzele potențiale și de suspiciunile medicului stomatolog, poate fi necesară vizita la un medic generalist.

Tratament pentru limba albă/încărcată

Opțiunile de tratament pentru limba albă depind de cauza formării depunerilor bacteriene pe suprafața limbii. În cazul în care depunerile apar pe fondul unei igiene deficitare, tratamentul presupune simpla îmbunătățire a obiceiurilor de periaj dentar. Însă, atunci când limba albicioasă apare din cauza anumitor afecțiuni, precum sifilis sau candidoză, tratamentul este unul îndreptat împotriva condiției în cauză. 

Tratamentul pentru limba albă poate presupune:

 • periajul suprafeței limbii, în timpul periajului normal al cavității bucale (reprezintă o metodă simplă de curățare pentru limba încărcată);
 • administrarea de medicamente antifungice (folosite în tratamentul candidozei bucale);
 • tratament injectabil cu penicilină (constituie tratamentul de bază al sifilisului);
 • îndepărtarea chirurgicală (cu laserul) a depunerilor albicioase (în situația în care medicul consideră că există un risc ridicat ca depunerile să devină unele canceroase sau dacă există un diagnostic de cancer în fază incipientă). 

Lichenul plan sau leucoplazia nu necesită tratament, iar simptomele tind să se amelioreze în decurs de câteva zile. În cazul în care simptomele de lichen plan sunt unele severe, medicul poate prescrie spray-uri cu steroizi. Pentru a evita eventualele complicații ale leucoplaziei, precum cancerul oral, se recomandă vizitele regulate la medicul stomatolog.   

Limba albă/albicioasă – Tratamentul naturist funcționează?

Tratamentele naturiste, indiferent de tipul lor și de rezultatele promise sau obținute de alte persoane care le-au încercat anterior, trebuie aprobate de către medicul stomatolog, nefiind întotdeauna recomandate sau utile tuturor persoanelor. Opinia medicului stomatolog este necesară înainte de încercarea oricărui tratament naturist pentru limba albă, dintre cele menționate în continuare:

 • probiotice (consumul de probiotice poate fi util pentru sănătatea orală, unele studii remarcând potențialul probioticelor de a combate tulpinile periculoase de bacterii și fungi din cavitatea bucală);
 • bicarbonatul de sodiu (datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, bicarbonatul de sodiu alimentar poate reduce cantitatea de bacterii de pe suprafața limbii).

Complicații limba albă/albicioasă (încărcată)

Neglijarea unor modificări persistente apărute la nivelul limbii, inclusiv a limbii albe, poate duce la anumite complicații severe, inclusiv la forme grave de cancer sau la sifilis în forme avansate. Pierderea vederii, a auzului sau chiar a memoriei, complicații ale sifilisului, pot fi o consecință a întârzierii vizitei la medic în cazul apariției unor depuneri albicioase pe limbă. 

Când e indicat să mergi la medic?

Limba albă care nu este însoțită de alte simptome reprezintă un motiv pentru a vizita medicul stomatolog doar în situația în care nu revine la culoarea sa inițială în decurs de câteva săptămâni. Atunci când apar alte simptome, precum dureri sau mâncărimi, este indicat ca vizita la medic să nu fie întârziată, pentru a evita eventuale complicații.  

Metode de prevenție pentru limba albă

Modalitățile prin care poate fi prevenită problema unei limbi încărcate:

 • consumul unei cantități suficiente de lichide;
 • igienizarea cavității bucale de două ori pe zi, cu o periuță dentară cu textură moale sau medie;
 • curățarea sau răzuirea limbii din spate în față, cu instrumente specifice sau cu partea posterioară a periuței dentare 
 • utilizarea apei de gură cu fluor o dată pe zi, recomandat după periajul dentar realizat înainte de culcare;
 • evitarea produselor cu potențial iritant, precum a alimentelor și băuturilor picante, fierbinți sau acide, cât și a alcoolului (inclusiv a apei de gură cu alcool);
 • vizitarea medicului stomatolog de minimum două ori pe an și de fiecare dată la apariția unor probleme de sănătate orală;
 • renunțarea la tutun sau alcool.  

Limba albă/albicioasă la bebeluși & copii

Limba albă la bebeluși sau la copii reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți și unul dintre motivele principale ale vizitei la medicul pedodont. Limba albă la copii poate fi un semn al infecției cu candida, iar neglijarea unei astfel de condiții în primii ani de viață ai copilului este extrem de periculoasă pentru sănătatea sa. Depunerile albicioase de pe limbă care nu pot fi îndepărtate în urma periajului dentar ar trebui să determine părinții să viziteze medicul pedodont pentru a obține un diagnostic pentru copil. 


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite