Produsele de vapare, efecte negative asupra dinților și gingiilor

in Blog, Cele mai citite septembrie 17, 2020

Dispozitivele de vapare au efecte dăunătoare la nivelul dinților și gingiilor și chiar dacă efectele pe termen lung ale țigărilor electronice și ale altor produse de vapare încă nu sunt pe deplin cunoscute, cercetările actuale sugerează că produsele pentru vapare pot să aibă o paletă largă de efecte negative asupra dinților și gingiilor.

Probleme la nivelul cavității bucale cauzate de catre aceste dispozitive:

Uscăciunea gurii

Unele țigări electronice conțin la bază anumite lichide și substanțe chimice cum ar fi propilenglicolul, care poate cauza uscăciunea gurii. Însă e bine să reținem că atunci când uscăciunea gurii este o problemă cronică, ea este asociată cu respirație urât mirositoare, cu afte bucale și leziuni pe mucoasa din gură și carii dentare.

Bacteriile se dezvoltă în exces

Un studiu din 2018, publicat în jurnalul PLOS One*, a arătat faptul că dinții care au fost expuși la aerosolii din țigările electronice au avut pe suprafața lor mai multe bacterii decât dinții persoanelor care nu au folosit țigări electronice. Diferența a fost chiar mai mare în zone precum crăpăturile dinților. Ceea ce se știe deja este că bacteriile care se dezvoltă în exces sunt asociate cu cariile și cu bolile parodontale.

Gingiile devin inflamate

O analiză din anul 2014 a raportat că vaparea poate cauza iritație în mucoasele de la nivelul gurii și iritație în gât. Simptomele de la nivelul țesuturilor gingivale au inclus sensibilitate, umflarea gingiilor și înroșirea gingiilor.

Iritație în gât și în cavitatea bucală

O analiză din anul 2014 a raportat că vaparea poate cauza iritație în mucoasele de la nivelul gurii și iritație în gât. Simptomele de la nivelul țesuturilor gingivale au inclus sensibilitate, umflarea gingiilor și înroșirea gingiilor.

Distrugerea celulelor

Potrivit unei ample analize din 2018, ce a avut la bază studiile efectuate pe celulele vii ale țesuturilor gingivale prelevate de la oameni, cercetătorii au sugerat că aerosolii din produsele pentru vapare pot spori inflamația și pot determina distrugerea ADN-ului. Acest lucru poate duce la alte probleme, cum ar fi faptul că celulele își pierd abilitatea de a se divide și de a crește, iar în schimb, acest lucru poate accelera îmbătrânirea celulară și poate avea ca rezultat moartea celulelor. Mai departe, oamenii de știință au explicat că acest proces poate să aibă un rol în alte probleme ale sănătății orale, cum ar fi: bolile parodontale, căderea dinților, scăderea densității osului alveolar, uscăciunea gurii, respirație urât mirositoare, carii dentare. Pe de altă parte, cercetătorii atrag atenția că rezultatele studiilor in vitro nu pot fi neapărat generalizate în situații din viața reală, pentru că acele celule care au fost studiate au fost, de fapt, scoase din mediul lor natural. Sunt necesare, așadar, mai multe cercetări pe termen lung, în anii următori, pentru a putea înțelege pe deplin modul în care moartea celulelor asociată dispozitivelor de vapare poate afecta în general sănătatea cavității orale.

Alte probleme la nivelul cavității bucale

Iată care sunt efectele adverse care pot să apară drept rezultat al vapingului sau al folosirii unui lichid care conține nicotină: uscăciunea gurii, acumularea de placă bacteriană, inflamația gingiilor.

Totodată, s-a observat că lichidul pentru dispozitivele de vapat care conține nicotină poate cauza și alte probleme ori efecte adverse la nivelul cavității orale: pete pe dinți și decolorarea dinților, gingivită, bruxism (adică scrâșnitul din dinți), parodontită, retracție gingivală etc.

Lichidul cu arome din țigările electronice

Aromele concentrate, sub formă de lichid, se găsesc sub formă de rezerve pentru anumite dispozitive pentru vapat. Au existat câteva studii (puține, totuși), care au comparat efectele diferitelor lichide pentru dispozitivele de vapat asupra sănătății orale. Un studiu a arătat, de exemplu, că lichidele cu arome au redus numărul de celule sănătoase din țesuturile conjunctive din gură. Dintre aromele testate, se pare că cea de mentol s-a dovedit a fi cea mai dăunătoare pentru celulele din cavitatea orală.

Un alt studiu, din 2018, a sugerat că aerosolii aromați din țigările electronice au proprietăți similare cu bomboanele și băuturile cu un conținut ridicat de sucroză și că aceste arome ar putea crește riscul de carii dentare.

Sunt și unele cercetări (puține la număr, totuși) care sugerează că în general, lichidul cu arome pentru dispozitivele de vapat ar putea crește riscul de iritație și inflamație la nivelul gurii. Un alt studiu, din 2016, a arătat că lichidele pentru țigările electronice au fost asociate cu inflamația gingiilor. Mai mult, inflamația țesuturilor gingivale a crescut atunci când rezervele de lichide pentru țigările electronice au fost unele cu arome.

Bibliografie:

*Shin Ae Kim et al. “Cariogenic potential of sweet flavors in electronic-cigarette liquids”; PLOS; 2018; doi.org/10.1371/journal.pone.0203717
**Sundar, Isaac K et al. “E-cigarettes and flavorings induce inflammatory and pro-senescence responses in oral epithelial cells and periodontal fibroblasts.” Oncotarget vol. 7,47 (2016): 77196-77204. doi:10.18632/oncotarget.12857


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite