Radiografia dentară: ce este, când este necesară și care sunt pericolele?
Știți acel moment când spunem că facem poză la dinți? Exact asta reprezintă o radiografie. Razele X fac abstracție de țesuturile moi – în cazul radiografiei dentare se va face abstracție de pielea feței, mușchii din această zonă, limbă și gingii – ajungând direct la oase și dinți, reflectându-se, pentru ca mai apoi să se proiecteze pe film, rezultând astfel o fotografie a ceea ce noi nu putem vedea înăuntrul nostru.
Ce sunt razele X?
Razele X sunt o forma de energie radiantă, asemenea luminii de la soare sau undelor radio, cu excepția faptului că ele pot pătrunde în corp (spre deosebire de celalalte menționate). Întotdeauna, în medicină, noi acționăm conform principiului beneficiului care depășește riscul. Nu vom opta vreodată pentru o investigație care nu este necesară și, mai presus de-atât, care poate face rău pacientului.
De câte tipuri este o radiografie dentară?
Deși există mai multe tipuri, cele mai comune radiografii dentare pe care le recomandăm pacienților sunt:
- ortopantomografia (OPG sau radiografie panoramică)
- radiografia retroalveolară
Radiografia panoramică
Radiografia panoramică este solicitată în momentul în care ne dorim să avem o imagine de ansamblu asupra cavității orale. Putem vedea toți dinții, oasele în care ei sunt implantați, chisturile radiculare (care se află în interiorul oaselor), sinusurile și oasele nazale, articulația temporo-mandibulară (pe care o simțim dacă punem degetul în dreptul urechii când închidem sau deschidem gura) și o parte din coloana vertebrală cervicală. Se recomandă o astfel de radiografie ca parte din consultația inițială, de cele mai multe ori. Aceasta servește ca un punct de plecare pentru un viitor plan de tratament.
În urma unei radiografii panoramice, putem aprecia:
- dacă există carii (apar ca niște pete gri închis sau negre pe dinte – radiotransparențe);
- dacă avem de a face cu o boală parodontală (parodontoză);
- cât de aproape este un dinte de anumiți nervi sau de sinus (atunci când ne pregătim pentru o extracție);
- cât de corecte sunt tratamentele stomatologice făcute până la acel moment;
- nivelul de os existent dacă urmărim un tratament implanto-protetic.
Radiografia retroalveolară
Cea de-a doua radiografie des folosită în cabinet este radiografia retroalveolară. Ea ne oferă o imagine foarte detaliată a unui dinte, împreună cu rădăcina lui.
O recomandăm pentru:
- a vedea cât de adâncă este o carie și dacă a ajuns la nerv, pentru a vedea corectitudinea unui tratament de canal;
- a analiza un chist care se află la rădăcina dintelui.
Acest tip de radiografie este esențială pentru a avea toate datele problemei, înainte de a lua decizia de a trata sau de a extrage acel dinte.
Ce surse de radiații avem în jur?
Să recunoaștem, vara este sezonul concediilor, ne place mult să călătorim, să vedem alte plaje și mări, mai ales acum, după pandemie. Dar v-ați gândit vreodată că inclusiv un zbor cu avionul ne expune la o anumită doză de radiații? Sau că, Pământul pe care noi existăm, emite și el niște radiații în mod natural? Sau banana pe care o mâncăm, are și ea un anumit nivel de radiații?
Dozele de radiații le putem măsura fie în milirem – mrem (remul reprezintă doza de radiații ionizante) sau milisievert – mSv (doza de radiații absorbite). Pentru a întelege cât de mult ne iradiem atunci când este necesară o investigație imagistică dentară, vom alege să folosim mSv.
Cât de tare ne iradiem când facem o radiografie?
Haideți să vedem câte radiații emite fiecare în parte și să comparăm cu radiografiile cele mai recomandate de medicii stomatologi. Un zbor cu avionul de aproximativ 3 ore (București – Salonic dus-întors, spre exemplu) ne expune la echivalentul unei radiografii retroalveolare, ceea ce înseamnă 0.0105 mSv. În mod natural, o persoană este expusă de-a lungul unui singur an la o doză de radiații în valoare de 6,2 mSv, care provine din mediul înconjurător, electrocasnice sau din casa în care locuim.
Mediul înconjurător conține, de asemenea, o anumită doză de radiații, care crește odată cu altitudinea. Cu cât locuim la o altitudine mai înaltă, cu atât nivelul de radiații este mai mare și, cu cât locuim mai aproape de nivelul mării, cu atât doza este mai mică.
Radioactivitatea terestră măsoară, anual, 0,21 mSv, mai mult decât o radiografie retroalveolară și decât o radiografie panoramică (0,03 mSv).
Banana – o gustare sănătoasă și sățioasă, conține și ea o doză de radiații. Poate nu ne-am gândit niciodată că unul dintre cele mai îndrăgite alimente și de către copii, dar și de adulți, are o asemenea proprietate. O banană are, în medie, o doză de 0,1 mSv, deci de 10 ori mai mult decât o radiografie retroalveolară și de aproximativ 3 ori mai mult decât una panoramică.
Radiografia dentară nu este atât de periculoasă
Știm că poate fi înfricoșător gândul să supunem copilul unor investigații care ar putea avea impact asupra lor pe termen lung, însă datele și știința ne arată că radiografiile sunt inofensive și extrem de utile, atunci când sunt recomandate de un specialist.
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite