Recomandări de vară pentru sănătatea dentară a întregii familii

in Blog, Sfaturi Pacienti iulie 22, 2020

Fie că așteptați cu nerăbdare să mergeți la plajă, fie că vreți doar să leneviți câteva ore la piscină, este important să rețineți că igiena orală nu ia vacanță. Așa că v-am pregătit în acest articol câteva sfaturi pentru ca întreaga familie să aibă grijă de sănătatea dinților, în lunile de vară.

Chiar dacă pentru cei mici vacanța de vară este ocazia perfectă pentru relaxare și pentru a uita de teme și de anumite reguli din anul școlar încheiat, este esențial să le arătați celor mici – mai ales că părinții sunt cele mai bune modele – să nu își neglijeze dințișorii și gingiile. Iată, așadar câteva ponturi și recomandări care vă vor reaminti zi de zi să vă îngrijiți dinții, îndeosebi în concediu:

Rutina legată de igiena orală trebuie respectată în continuare

În lunile de vară, când copiii nu mai merg la școală, există riscul ca rutina de îngrijire a dințișorilor să intre pe un făgaș nedorit – de exemplu, cei mici își spală dințișorii mai rar sau deloc, se prefac că au uitat, sunt acaparați de joacă. În acest punct, părinții trebuie să intervină și să nu lase lucrurile așa. Indiferent de perioada din an în care ne aflăm , periajul dinților se va face de două sau trei ori pe zi, iar folosirea aței dentare se va face în mod regulat. Acestea sunt doar câteva reguli simple, benefice pentru îngrijirea dinților și a gingiilor. De aceea, este esențial să discutați cu cei mici și să deveniți chiar voi, părinții, modele de urmat pentru ei, indiferent de vârstă, spălându-vă pe dinți și având o bună igienă orală. Iar cei mici trebuie să vadă aceste lucruri.

Dulciurile se mănâncă cu măsură

Această regulă se aplică, în general, pentru tot ce conține zahăr. Este ușor să facem excese atunci când ne relaxăm în concediu, în lunile de vară. Și deseori mâncăm multe dulciuri, bomboane și chiar pătrățele de ciocolată, chiar fără să ne dăm seama de rapiditatea gestului. Regula de bază este să mâncați dulciurile cu măsură. Este responsabilitatea fiecărui membru al familiei să își mențină dinții sănătoși în timpul verii – și în restul anului, desigur. Această lecție este bine să fie transmisă mai departe mai ales celor mici din familie. Încercați să le explicați că prin consumarea unei cantități mari de dulciuri, se poate ajunge la carii dentare într-un timp foarte scurt. Iar o carie dentară înseamnă că va trebui să mergeți la dentist.

Periajul dinților după consumul de dulciuri

Dacă nu vă doriți să vă petreceți o parte a concediului cu cei mici sau cu partenerul de viață la cabinetul medicului dentist, este bine să țineți cont de o regulă de aur: este esențial să vă periați dinții după ce ați mâncat dulciuri. Totodată, încercați să limitați consumul de dulciuri, adică să nu le mâncați pe tot parcursul zilei, ci să aveți un singur episod de răsfăț cu un desert, cel mult două astfel de episoade într-o zi. Motivul este simplu: zahărul este inamicul numărul unu al sănătății dentare, pentru că el permite ca bacteriile să se înmulțească în cavitatea bucală, favorizând astfel un mediu propice pentru dezvoltarea lor. Așadar, spălați-vă pe dinți după ce ați consumat un desert și nu mâncați dulciuri pe tot parcursul zilei.

Nu folosiți dinții pentru a rupe sau desface lucruri

Chiar dacă pare ceva aparent banal, rețineți că de cele mai multe ori vedem în cabinetele noastre fracturi dentare ori dinți ciobiți sau rupți, deoarece pacienții au decis să își folosească gura pentru a deschide sticle, pungi, pentru a rupe anumite obiecte din plastic etc. Deși poate părea o soluție la rapidă să folosiți dinții, nu uitați că există riscul să provocați un mic incident și, din această cauză, să ajungeți la cabinetul medicului dentist. Dinții sunt pentru mestecarea alimentelor, nu pentru a rupe etichetele de pe noul costum de baie pe care l-ați cumpărat, așa că cel mai indicat ar fi să folosiți mâinile sau o forfecuță.

Fără gustări și băuturi îndulcite cu zahăr

Pe măsură ce temperaturile din termometre cresc, este normal ca cei mici să dorească o limonadă rece sau o gustare în timpul unui eveniment în aer liber ori atunci când mergeți la curte, la bunici, de exemplu. Sfatul medicilor noștri dentiști pentru părinți este să fiți atenți la consumul de limonadă, sucuri de fructe sau sucuri îmbuteliate al celor mici. Desigur, nu trebuie să le interziceți aceste băuturi răcoritoare. Cei mici se pot bucura de ele din când în când, însă nu este în regulă să le consume prea des, mai ales dacă sunt îndulcite cu zahăr. Cu ce le puteți înlocui? Le puteți oferi celor mici apă pentru a potoli setea într-o zi caniculară de vară sau le puteți oferi un pahar cu lapte la una dintre mese ori atunci când este necesar.

Pont pentru cei cu dinții sensibili

O gustare alcătuită dintr-o înghețată este o metodă excelentă pentru a vă răcori într-o zi caniculară de vară, însă dacă aveți dinții sensibili, până și o cupă mică de înghețată poate fi o experiență extrem de dureroasă la nivel dentar. Sfatul specialiștilor noștri este că ar trebui să optați pentru o pastă de dinți special concepută pentru dinții sensibili, care poate limita sau reduce durerea. Totodată, dacă știți că aveți dinții sensibili, poate că ar trebui să înlocuiți cornetul de înghețată cu câteva alternative sănătoase: fructe și legume proaspete, de sezon, tăiate după preferință. Atenție, însă: nu le consumați de la frigider, pentru că dinții sensibili pot avea de suferit.


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite