Sensibilitate dentară

in Afectiuni, Blog octombrie 27, 2022

Dacă ai experimentat vreodată durere, disconfort sau neplăcere în timp ce consumi înghețată, sucuri sau chiar apă mai rece, înseamnă că te-ai confruntat cu siguranță cu sensibilitate dentară. Aceasta este destul de răspândită, afectând până la 30% dintre oameni.

Cauzele sensibilității dentare

Dinții, în mod natural, prezintă 3 structuri, acestea fiind de la exterior spre interior:

  • smalțul;
  • dentina;
  • nervul.

La nivelul rădăcinii, smalțul este înlocuit de cement. Smalțul și cementul reprezintă învelișul protector al dintelui, iar smalțul este țesutul cu cea mai mare duritate din organism, inclusiv mai mare decât cea a oaselor. Cu toate acestea, fiind expus în mod constant la stimuli externi, smalțul se degradează în timp, iar pe suprafața lui apar niște mici fisuri, care permit stimulilor să ajungă la dentină, de aici apărând și sensibilitatea dentară.

În același timp, pe măsură ce înaintăm în vârstă, smalțul se uzează și este normal, fiind un proces fiziologic. Fenomenele de uzură (atriție și abraziune) subțiază stratul de smalț, stimulii ajungând mai ușor spre interiorul dintelui, de unde apare și disconfortul.

Totodată, sensibilitatea dentară poate apărea frecvent și la baza dinților, în apropierea gingiei – fiind locul unde smalțul este înlocuit de cement. Aceea este o zonă vulnerabilă, deoarece sunt situații în care dentina nu este acoperită de niciuna dintre straturile de exterior (smalț sau cement), ea fiind expusă în mod direct alimentelor și băuturilor care pătrund în cavitatea orală.

Dintre factorii care pot provoca în timp sensibilitate dentară, putem menționa:

  • periaj prea apăsat (dur);
  • folosirea periuțelor de dinți cu peri foarte tari;
  • paste de dinți abrazive (cu particule mari de curățare);
  • consumul exagerat de alimente dure;
  • consumul de băuturi sau alimente acide care, în timp, atacă smalțul.

Cum se manifestă sensibilitatea dentară?

Simptomul principal din sensibilitatea dentară este reprezentat de o durere care apare rapid, fulgerătoare, de scurtă durată. Uneori se întâmplă ca durerea să mai persiste puțin și după îndepărtarea stimulului. Ea poate apărea:

  • în timpul periajului;
  • la stimuli termici (rece sau cald);
  • la stimuli chimici (alimente/băuturi acide sau dulci);
  • în timpul respirației orale (respirație pe gură).

Factori de risc pentru sensibilitatea dentară

Nu toată lumea are sensibilitate dentară, însă poate apărea în anumite condiții, precum bruxismul, după detartraj, șlefuiri dentare sau albire. Spre exemplu, bruxismul duce în timp la tocirea dinților, micșorând stratul de smalț protector și creând microfisuri în timp.

Pe de altă parte, atunci când dinții nu mai pot fi refăcuți prin plombe din cauza distrucției de mari dimensiuni, se recurge la coroane de înveliș, care să refacă forma și funcționalitatea dintelui. Modul prin care un dinte este pregătit pentru coroană se numește șlefuire dentară. Acesta este un proces de îndepărtare a straturilor dentare exterioare pentru a putea adapta o coroană pe dinte. Dacă dintele nu este acoperit imediat după șlefuire și se amână momentul acoperirii, pacientul va resimți o sensibilitate dentară o perioadă de timp.

Albirea dentară presupune îndepărtarea colorațiilor extrinseci de pe dinte (provenite prin acumularea de mici resturi alimentare în microfisurile care se formează în smalț), acestea fiind adesea cauzate de fumat, consum frecvent de vin roșu, cafea, ceai. Albirea în cabinetul stomatologic  se face  cu ajutorul unei substanțe numite peroxid de hidrogen, care înlătură colorațiile și lasă „dezvelite” acele fisuri, prin care stimulii vor ajunge mai ușor la dentină.

Dinții, în mod natural, se pot fractura dacă se face exces de alimente dure, dacă există obiceiul de a roade ceva constant, mai ales între dinții din față sau în urma unui traumatism.

Atunci când există procese carioase extrem de profunde, dar care încă nu au ajuns la nerv, există posibilitatea să apară sensibilitate dentară, din cauza apropierii de nerv. De obicei, se pune un fel de pansament pe fundul cavității, pentru a preveni astfel de consecințe. Însă, dacă se apelează la restaurarea dintelui cu plombe sau coroane metalice, ele cresc riscul ca pacientul să dezvolte în timp o sensibilitate dentară.

Sensibilitate dentară – diagnostic

Sensibilitatea unui dinte poate fi evaluată prin teste de vitalitate ale nervului, deoarece medicul își va dori să excludă afectarea nervului. Testele de vitalitate pot fi:

  • Termice – pentru a testa sensibilitatea la cald sau rece. Pentru sensibilitatea la cald, se apelează la un instrument încălzit, care se pune la baza dintelui și se testează mai mulți dinți, nu doar cel afectat, pentru a vedea și care e răspunsul normal. Dacă durerea este de scurtă durată, nu extrem de accentuată, atunci este vorba despre o hipersensibilitate. Dacă dimpotrivă, durerea persistă, atunci probabil se pune problema afectării nervului. Pentru rece, se folosește un spray special care va răci o bucățică de vată, care se plasează la fel pe dinte.
  • Electrice – se fac cu ajutorul unor aparate speciale cu impulsuri electrice. Se ține cont de aceleași criterii descrise mai sus.

Durere de dinți / sensibilitate dentară – tratament

Tratamentul pentru diminuarea durerilor dentare cauzate de sensibilitate poate varia de la un pacient la altul. Uneori, expectativa este cea mai bună opțiune, sensibilitatea dispărând în timp. Alteori, sunt necesare acțiuni pe care pacienții le pot face acasă, dar și tratament în cabinetul stomatologic.

Fluorizare pentru sensibilitatea dentară

Fluorizarea este procesul prin care medicul stomatolog aplică un gel sau o cremă cu conținut mare de fluor pentru a ajuta la remineralizarea smalțului și la închiderea unor mici tuburi din dentină (contribuie la accentuarea sensibilității), care duce la acoperirea fisurilor formate. Este o procedură simplă, care nu durează mult și nici nu este costisitoare. În funcție de sensibilitatea pacientului, se pot recomanda diferite scheme de tratament. Pentru unele persoane este suficientă aplicarea o dată la fiecare 3 luni, timp de 1 an, pentru altele însă, este necesară aplicarea lunară, timp de 3 luni, apoi la fiecare 3 luni. De obicei, sensibilitatea dentară este redusă după primele 7 zile de la tratament.

Tratament laser pentru dinți sensibili

Utilizarea tratamentului pe bază de laser pentru reducerea sensibilității s-a demonstrat a fi eficientă, în special dacă se folosesc lasere de frecvență înaltă, precum Er,Cr:YSGG. Laserul pe care îl avem în clinică, folosit în tratarea hipersensibilității dentinare oferă efecte pe termen lung, spre deosebire de alte metode de tratament. Totodată, contribuie la întărirea dinților în fața atacului carios, fiind un tratament mai eficient decât fluorizarea. Tratamentul cu laserul Er,Cr:YSSG durează 30 secunde, nu are efecte adverse, rezultatele se observă imediat, iar pacientul este chemat mult mai rar la tratament.

Igiena orală corespunzătoare

O igienă optimă este esențială nu numai pentru reducerea sensibilității dentare, ci pentru sănătatea generală a cavității bucale. Periajul dinților de 2 ori pe zi, dimineața și seara, schimbarea periuței la fiecare 3 luni sau mai des dacă este uzată, folosirea aței dentare în fiecare seară și utilizarea unei paste de dinți adecvate contribuie, desigur, la reducerea sensibilității. Pastele de dinți, în mod ideal, trebuie să conțină fluor sau hidroxiapatită, care să inducă remineralizarea smalțului și pentru a acoperi acele mici tuburi din dentină. Apele de gură, de asemenea, pot conține una dintre aceste substanțe sau chiar alte ingrediente care să ajute la reducerea sensibilității.

Alimentația corespunzătoare

În cazul în care pacienții se confruntă cu sensibilitate dentară, recomandarea noastră este evitarea tuturor alimentelor sau băuturilor care provoacă disconfort. Consumul alimentelor la temperaturi acceptabile poate fi de ajutor, deoarece temperaturile extreme (foarte reci sau fierbinți) pot declanșa disconfort.

Totodată, dacă sensibilitatea se datorează eroziunii smalțului din cauza unui consum prea mare de băuturi carbogazoase, suc de citrice sau citrice ca atare în cantitate mare, se recomandă reducerea sau chiar renunțarea la acestea. Tratarea leziunilor cauzate de aciditatea mare a alimentelor nu va rezolva decât pe termen scurt problema.

Pentru a preveni fisurarea dinților sau fracturarea acestora, este bine ca alimentele dure, cu consistență tare, să fie consumate cu moderație și grijă. Semințele, nucile nu se sparg direct pe dinții din față, pentru a evita ciobirea acestora, ci pe dinții din spate, care sunt obișnuiți cu presiuni mai mari, iar smalțul este mai gros.

Complicații – sensibilitate dentară netratată

Dacă sensibilitatea dentară rezistă pe termen lung, există posibilitatea ca nervul să fie afectat, durerea de scurtă durată transformându-se într-o durere ascuțită, care durează mult și care nu cedează la antialgice. În această fază, singura opțiune este tratamentul de canal, care nu numai că este mai costisitor, dar și sensibilizează dintele, afectându-i rezistența pe termen lung. Cel mai probabil, restaurarea dintelui va trebui realizată cu ajutorul unei coroane de înveliș.

Prevenția și ameliorarea sensibilității dentare

Așa cum am menționat la tratamentul sensibilității, igiena orală este esențială pentru prevenirea tuturor afecțiunilor de la nivelul dinților. Totodată, o alimentație echilibrată, cu un consum moderat de carbohidrați, alimente acre și băuturi carbogazoase pot reduce semnificativ riscul sensibilității dentare, prin minimizarea leziunilor create prin eroziune.

Durere de dinți / dinți sensibili la copii și bebeluși

Dinții nou apăruți pe arcadă, fie că sunt de lapte sau definitivi, nu sunt complet mineralizați. Ei își termină mineralizarea la aproximativ 2 ani după erupție, astfel că este normal ca în această perioadă copiii să resimtă mai puternic variațiile de temperatură ale alimentelor.

Pentru ca mineralizarea dinților să fie completă și de bună calitate, este esențial să aducem în dieta copiilor alimente cât mai variate, bogate în nutrienți, cu conținut redus de carbohidrați (zahăr) și să îi obișnuim să aibă o igienă dentară optimă.

Deși în literatura de specialitate nu se specifică o frecvență mare a Sindromului de Hipomineralizare Molar Incisiv (MIH), în practică este din ce în de mai des întâlnit. MIH afectează dinții permanenți, în special molarii și incisivii, însă în studiile recente pare că poate să afecteze și premolarii. În acest sindrom, smalțul și o parte din dentina dinților menționați sunt slab mineralizate, astfel că sensibilitatea dentară este principalul simptom.

Sensibilitatea dinților în sarcină

Sensibilitatea dinților la femeile însărcinate sau după sarcină este destul de frecventă, în special din cauza modificărilor hormonale majore care au loc în sarcină, care modifică răspunsul pacientelor la diverși stimuli.

Smalțul dinților femeilor gravide poate fi atacat în special în primul trimestru (primele 3 luni), când greața, refluxul și vărsăturile sunt foarte accentuate și dese. Din cauza expunerii mari la acizii din sucurile gastrice, smalțul se macină și se creează leziuni prin eroziune, adică acele fisuri în smalț prin care apa rece, alimentele și lichidele dulci, acre sau fierbinți ajung mai ușor la dentină, provocând dureri.  La toate acestea, se poate adăuga și consumul mai crescut de citrice sau alimente și băuturi acre, pentru a reduce senzația de greață.

De asemenea, sensibilitatea dentară poate fi confundată cu durerile gingivale, deoarece în această perioadă, gingiile sunt cele care reacționează cel mai mult la schimbările hormonale. Astfel, inflamația gingivală poate fi greșit interpretată ca fiind sensibilitate dentară.

Așadar, fluorizările în sarcină sunt chiar indicate, pentru a crește rezistența dinților la carie, neafectând bebelușul. Se recomandă totodată și îmbunătățirea obiceiurilor de igienă dentară, pentru a preveni potențiale procese carioase și pentru a se păstra o cavitate orală sănătoasă pe tot parcursul sarcinii, dar și după.

Procedurile stomatologice pot duce la sensibilitate dentară?

Din păcate, există anumite proceduri care pot sensibiliza dinții, însă majoritatea persistă doar pe termen scurt. Cu ajutorul cunoștințelor avansate și actualizate ale medicului, sensibilitatea dentară poate fi evitată cu succes, iar procedurile stomatologice pot fi realizate în siguranță.

Atunci când dinții sunt pregătiți pentru a fi acoperiți de o coroană, ideal este ca, după șlefuire, să fie aplicată o coroană sau lucrare protetică provizorie, care va acoperi dinții o perioadă, pentru a-i proteja până când lucrarea definitivă este gata. Lucrările protetice provizorii sunt cea mai bună metodă de prevenire a sensibilității, în cazul șlefuirii.

Când o carie este prea adâncă, medicul stomatolog trebuie să îndepărteze toate țesuturile afectate, pentru a reduce riscul recidivei de carie. În acest fel, caria se poate afla foarte aproape de nerv. Se va pune o protecție pe baza cavității, pentru a elimina riscul apariției sensibilității.

În ceea ce privește albirea, este normal să apară o sensibilitate, dar care va dura doar câteva zile și care poate fi prevenită prin respectarea indicațiilor de după procedură ale medicului.

Surse:

  • Non-surgical management of tooth hypersensitivity. Danielle Clark, Liran Levin
  • The Short-term Effects of Diammine Silver Fluoride on Tooth Sensitivity: a Randomized Controlled Trial. J.L. Castillo, S. Rivera, T. Aparicio, R. Lazo, T.-C. Aw, L.L. Mancl, P. Milgrom
  • A Critical Review of Modern Concepts for Teeth Whitening. Matthias Epple, Frederic Meyer, Joachim Enax.
  • Does immediate dentin sealing influence postoperative sensitivity in teeth restored with indirect restorations? A systematic review and meta-analysis. Uros Josic, Maicon Sebold, Rodrigo B. E. Lins, Jelena Savovic, Claudia Mazzitelli, Tatjana Maravic, Annalisa Mazzoni, Lorenzo Breschi
  • Treatment modalities in children with teeth affected by molar-incisor enamel hypomineralisation (MIH): A systematic review. N. A. Lygidakis
  • Discovering new treatments for sensitive teeth: the long path from biology to therapy. K. Markowitz,  D. H. Pashley
  • Symptomatology and clinical features of hypersensitive teeth. N. F. Bissada
  • Clinical evaluation of Er,Cr:YSGG and GaAlAs laser therapy for treating dentine hypersensitivity: A randomized controlled clinical trial. Hasan Guney Yilmaz, Sevcan Kurtulmus-Yilmaz, Esra Cengiz, Hakan Bayindir, Yasar Aykac.

Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite