Tot ce trebuie să știi despre anestezie și alăptare
Există multe mămici care după ce au născut își fac numeroase probleme cu privire la procedurile stomatologice efectuate pe perioada alăptării. O mare parte dintre acestea aleg să amâne vizitele la dentist destul de mult timp, în ciuda faptului că disconfortul sau durerea persistă, uneori fiind chiar insuportabile.
Este important să știi că se poate alăpta după tratamentele dentare obișnuite, pentru care a fost nevoie de administrarea anesteziei locale. Nu este nevoie să amâni alăptarea și nici să arunci primul lapte extras deoarece majoritatea medicamentelor utilizate în stomatologie ajung în lapte într-o cantitate infimă.
De ce nu ar trebui să îți faci griji în privința alăptării?
- Anestezia locală acționează doar la nivel local (în cazul vizitei la stomatolog acționează doar în zona acelui dinte cu probleme/asupra căruia urmează să fie efectuat tratamentul). Astfel, vorbim doar despre niveluri nesemnificative în sangele mamei și, implicit, în lapte.
- Timpul de acționare al anestezicelor locale este unul foarte scăzut, iar atunci când vei ajunge acasă la copil, cel mai probabil substanța activă este deja metabolizată (parțial sau chiar în totalitate).
- Substanțele anestezice din stomatologie sunt aceleași care se folosesc și în cazul operației de cezariană sau în cazul anesteziei cu epidurală (chiar în canități mult mai mari în aceste cazuri), iar alăptarea se recomandă chiar imediat după naștere.
Referitor la radiografiile dentare (care sunt necesare pentru evaluarea și tratarea eventualelor afecțiuni), nici acestea nu sunt dăunătoare alăptării, la fel cum nici inhalosedarea nu are niciun efect negativ. Protoxidul de azot utilizat în timpul inhalosedării este considerat sigur pentru copii, adulți, dar și pentru femeile care alăptează, fiind practic insolubil în fluxul sangvin, ceea ce înseamnă că se deplasează de la creier la plămâni și apoi în aerul exterior imediat după ce nu mai este să inhalat. Recuperarea rapidă după încetarea inhalării (după doar câteva minute) face ca ingestia prin laptele matern foarte puțin probabilă.
Având în vedere faptul că aproape toate procedurile stomatologice și metodele de anestezie sunt dovedite ca fiind sigure pentru mămicile care alăptează, te sfătuim să nu amâni vizita la stomatolog. Trebuie doar să-i spui medicului tău stomatolog că îți dorești să alăptezi în continuare și vei primi cele mai bune sfaturi si recomandări astfel încât sănătatea ta & a copilului tău să nu fie puse în pericol!
PS: La clinicile noastre poți beneficia chiar de o anestezie fără durere datorită injecției computerizate care va doza cantitatea de anestezic astfel încât senzația de disconfort să fie cât mai scăzută.
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite