Efectul cariogenic al alimentelor (Partea I)

in Blog, Sfaturi Pacienti iunie 16, 2017

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică în cartea sa, „Sănătatea are gust”, care sunt factorii care contribuie la efectele cariogenice ale alimentelor.

Forma produselor (lichidă, solidă, dizolvabilă în timp)

Forma și consistența alimentelor au un impact semnificativ asupra potențialului cariogenic, durata expunerii și timpul petrecut de mâncare în gură determinând lungimea intervalului în care pH-ul bucat este scăzut.

Astfel, cu cât sunt mai aderente, mai greu de mestecat sau mai mult timp în gură, cu atât produsele sunt susceptibile de a produce carii:

  • Lichidele au aderență scăzută, trec rapid prin gură și nu provoacă carii
  • Alimentele solide (tip pâine, crackers, chips, snacks) se transformă într-o pastă care rămâne lipită de dinți și crește riscul cariogen
  • Produsele crocante (legumele) stimulează masticația și producția de salivă, iar aderența scăzută le permite să fie rapid eliminate de pe dinți.

Fructele bogate în apă (pepene, măr) au o putere cariogenică mai mică față de fructele uscate, foarte dulci și aderente la smalțul dinților (stafide, prune uscate, banane, smochine). Zahărul din ciocolată e mai periculos decât cel din dropsuri pentru că rămâne lipit de dinți mai mult timp.

Compoziția de nutrienți

Compoziția unui aliment determină cât de ușor vor fi „extrase” glucidele necesare fermentației bacteriene din contextul global de lipide, proteine, fibre și carbohidrați:

  • Produsele lactate, deși conțin lactoză (zahărul din lapte) au un potențial cariogenic redus, pentru că fosforul și calciul din compoziția lor neutralizează aciditatea mediului, cresc pH-ul și împiedică acțiunea bacteriilor
  • Brânzeturile fermentate stimulează producția de salivă alcalină și scad numărul coloniilor de bacterii patogene din gură
  • Fructele oleaginoase (nuci, alune) sunt bogate în fibre și grăsimi, de aceea carbohidrații din compoziția lor nu pot fi folosiți drept substrat hrănitor pentru microorganisme.

Puterea cariogenică a glucidelor descrește astfel: pe primul loc este zaharoza, urmată de glucoză și apoi de lactoză și amidon.

Partea II

Fragment preluat din cartea „Sănătatea are gust”
Dr. Mihaela Bilic


Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite