Granulom dentar: simptome & tratament
Sigur s-a întâmplat să auzi cunoștințe care au spus că au un granulom sau un chist la un dinte și că este nevoie de tratament de canal sau de extracție, în funcție de dimensiunile acestuia. Dar ce reprezintă, de fapt, un granulom și de ce apare? Te invităm să citești în continuare pentru a afla tot ce trebuie să cunoști dacă te confrunți cu un astfel de diagnostic, deoarece este o leziune destul de comună în lumea stomatologiei și endodonției.
Ce este granulomul dentar?
Granulomul dentar sau parodontita apicală cronică reprezintă o formațiune aflată la vârful rădăcinii unui dinte, alcătuită din țesut inflamator aflat într-o continuă creștere în interiorul osului maxilar sau mandibular. Granulomul apare, de obicei, atunci când nervul se infectează, iar apoi evoluează spre gangrenă. Infecția de la nivelul nervului duce la formarea unui țesut cu multe celule inflamatorii, care se dezvoltă la vârful rădăcinii dintelui. Granulomul poate apărea, de asemenea, și în cazul unui dinte tratat endodontic incorect sau incomplet (tratament de canal), în special dacă au rămas bacterii la acel nivel.
Granulom dentar – Simptome
În general, granulomul dentar este asimptomatic, adică nu se manifestă deloc sau simptomele sunt foarte subtile, astfel încât pacienții nu realizează că este ceva în neregulă cu dinții. Așa cum am menționat mai sus, granulomul dentar se mai numește și parodontită apicală cronică, iar aceasta poate fi simptomatică (când redevine acută) sau asimptomatică.
În cazul parodontitei apicale reacutizate, simptomele pot fi foarte brutale pentru pacient:
- față umflată;
- senzație de dinte înalt;
- durere foarte mare;
- dintele devine mobil (se mișcă).
Dacă este vorba despre o parodontită apicală cronică asimptomatică, singurul simptom care poate apărea este o senzație de jenă în timpul masticației. Dacă rămâne netratat și crește foarte mult în dimensiuni, poate fi observată o umflătură în dreptul dintelui respectiv.
Această formațiune apare la un dinte cu o carie voluminoasă netratată, care a ajuns la nerv sau la un dinte care a fost deja tratat, însă nervul s-a degradat în timp.
Tipuri de granulom dentar
Deși există mai multe tipuri de granulom, acestea nu sunt neapărat diferențiate cu ușurință nici clinic, nici radiologic, deoarece sunt extrem de asemănătoare. Ele vor fi deosebite între ele printr-un examen histopatologic, la care se determină natura celulelor din care este format. Această analiză se face însă extrem de rar și doar în cazuri în care există suspiciunea că ar fi vorba despre ceva mai complicat.
Granulom simplu conjunctiv
Granulomul simplu conjunctiv apare ca urmare a infectării nervului. În consecință, apar multe tipuri de celule, în încercarea de a apăra organismul de o potențială infecție. Astfel, celulele vor duce la formarea unui țesut de granulație, cu scopul de a limita răspândirea bacteriilor și creșterea în dimensiune a acestei formațiuni. Cu toate acestea, dacă granulomul nu este tratat, poate ajunge și la dimensiunea unui sâmbure de cireașă.
Granulom epitelial
Așa cum îi spune și numele, granulomul epitelial este alcătuit dintr-o aglomerare de celule epiteliale și, la fel ca toate celelalte tipuri de granuloame, reprezintă o leziune inflamatorie cronică. Toate aceste formațiuni de la vârful rădăcinii au aceeași cauză: contaminarea spațiului respectiv cu bacterii provenite de la nervul dintelui infectat.
Granulom chistic
Granulomul chistic reprezintă evoluția granulomului epitelial și implică transformarea granulomului într-un chist. Acest proces are loc prin formarea unei membrane care delimitează chistul și o cavitate plină cu lichid. Poate atinge dimensiuni impresionante, distrugând progresiv osul în care se află.
Cauze și factori de risc – Granulom dentar
Pe cât de complexă este această afecțiune, pe atât de puține cauze îi pot determina apariția. Cariile dentare simple în primă fază, care devin complicate ulterior (ajung la nerv) și lăsate netratate, contribuie la contaminarea cu bacterii a spațiului periodontal (de la nivelul vârfului rădăcinii). De asemenea, un tratament endodontic (tratamentul de canal) incorect efectuat sau incomplet (rămân porțiuni din canal netratate sau neobturate) poate duce la dezvoltarea unei formațiuni inflamatorii cronice.
Când este necesară vizita la medicul stomatolog?
Fie că este vorba despre granulom sau nu, atunci când există o carie profundă care te-a deranjat de ceva vreme este necesară o vizită la medicul stomatolog. Poate nervul este încă sănătos și nu este necesar un tratament de canal sau granulomul încă nu s-a format. Pe de altă parte, dacă ai experimentat dureri în trecut, jenă la masticație, supurații de la dintele respectiv, atunci vizita este obligatorie. De multe ori, dintele poate fi salvat, iar leziunea granulomatoasă se poate vindeca, osul revenind la starea inițială.
Diagnostic granulom dentar
Diagnosticul granulomului se pune pe baza simptomelor pacientului, a istoricului afecțiunilor și tratamentelor dentare și, cel mai important, pe baza unei radiografii dentare. Pe radiografie se poate vedea cel mai bine poziția granulomului, dimensiunea, extinderea în țesuturile și dinții din vecinătate și dintele cauzal. Granulomul se prezintă pe radiografie ca o radiotransparență (apare cu negru), de formă aproximativ rotundă, în dreptul unui dinte cu carie profundă sau cu tratament de canal incorect realizat.
Dacă pacientul a acuzat că în trecut a avut dureri mari la acel dinte, tratament de canal, senzație de dinte înalt, ușor disconfort la masticație, toate acestea îndreaptă medicul către diagnosticul de granulom sau parodontită apicală cronică.
Tratament granulom dentar
Abordarea medicului stomatolog în ceea ce privește granulomul dentar diferă în funcție de:
- dimensiune;
- localizare;
- afectarea țesuturilor de vecinătate;
- afectarea dinților vecini.
Tratament endodontic pentru granulom dentar
Tratamentul de canal este abordarea conservativă prin care medicul endodont curăță canalele radiculare, le dezinfectează, iar apoi le închide etanș cu un material de obturație de canal. Dacă după prima ședință de tratament canalele nu sunt perfect curățate, medicul endodont poate alege să realizeze tratamentul în mai multe etape, pentru a se asigura că spațiul endodontic a fost complet dezinfectat și eliberat de bacterii. Rezultatul este așteptat să apară în aproximativ 6 luni de la tratament, pentru a-i permite osului să se refacă.
După acest interval de timp, este posibil ca formațiunea să nu fi dispărut complet, ci doar să se fi micșorat, iar acesta nu este un motiv de îngrijorare. Unele leziuni inflamatorii cronice necesită un timp mai îndelungat de vindecare, uneori până la 2-3 ani. Atât timp cât pacientul nu prezintă noi simptome, iar leziunea continuă să își reducă dimensiunile, tratamentul poate fi considerat ca fiind un real succes.
Un tratament endodontic corect implică izolarea cavității orale cu digă (folie de cauciuc care ferește dintele în cauză de restul cavității orale, pentru a nu contamina spațiul endodontic cu salivă), instrumentar rotativ pentru curățarea canalelor și microscop pentru vizualizarea perfectă în interiorul acestora.
Extracția dentară
Atunci când tratamentul de canal eșuează, iar leziunea rămâne la aceeași mărime sau, dimpotrivă, crește după un anumit timp de la tratamentul endodontic, iar osul din jurul leziunii nu mai este capabil să se vindece, se recomandă extracția. Sunt situații în care granulomul poate cuprinde în totalitate rădăcina dintelui, osul fiind resorbit complet din acea zonă.
Rezecția apicală
Rezecția apicală este o cale de mijloc, care îmbină tehnicile chirurgicale cu cele de tratament endodontic. În acest scop, procedura va decurge astfel:
- se face o fereastră la nivelul osului de deasupra dintelui;
- se îndepărtează prin acea fereastră granulomul și vârful rădăcinii afectate;
- tratamentul endodontic se face prin rădăcină, nu convențional prin cavitatea orală.
Când granulomul este de dimensiuni medii spre mari, se poate apela la această soluție, în încercarea de a prelungi viața dintelui în cavitatea orală.
Coroana dentară
După efectuarea tratamentului endodontic al unui dinte cu carie profundă, dintele trebuie restaurat, adică trebuie refăcuți pereții distruși de procesul carios. De cele mai multe ori, dintele nu mai poate fi refăcut cu ajutorul unei plombe, deoarece este mult prea fragil și se apelează la o coroană dentară pentru a reda morfologia dintelui. Coroana dentară este etapa finală a tratamentului endodontic. Dacă dintele nu este acoperit după finalizarea tratamentului, bacteriile se pot infiltra, afectând rezultatul pe termen lung.
Alte metode de tratament
În completarea tratamentului clasic endodontic se poate face terapie laser cu ajutorului tehnologiei laserului diodă, care contribuie la reducerea numărului de bacterii și sterilizează canalul radicular. Este o metodă eficientă care, împreună cu curățarea mecanică a canalelor și dezinfectarea lor cu soluții speciale, are o rată de succes mai mare pe termen lung. Protocolul de sterilizare a canalelor nu implică o ședință suplimentară, ci este pur și simplu încă o etapă care se face în aceeași ședință de tratament.
Tratament / operație granulom dentar – Preț
Prețul tratamentului pentru granulomul dentar diferă în funcție de metoda aleasă, de complicațiile cazului și de tehnologia folosită. Este adevărat că extracția poate fi varianta cea mai puțin solicitantă financiar, dar care, ulterior, ridică niște costuri suplimentare pentru înlocuirea dintelui absent. Tratamentul de canal poate fi mai puțin costisitor decât rezecția apicală, însă utilizarea aparatelor performante (microscop, instrumentar rotativ, laserul diodă) pentru un rezultat satisfăcător poate adăuga costuri suplimentare la final. Poți consulta lista noastră de prețuri aici.
Complicații granulom dentar netratat
Netratat, granulomul dentar poate distruge osul din dreptul dintelui în cauză, poate cuprinde dinții din stânga și din dreapta dintelui și se poate extinde către țesuturile din apropiere. Spre exemplu, un granulom se poate extinde către sinusul maxilar, cavitatea nazală, afectând tavanul cavității nazale. De asemenea, poate cauza sinuzită odontogenă, adică afectarea sinusurilor maxilare prin răspândirea procesului infecțios cronic către cavitatea sinusală.
Prevenția granulomului dentar
Granulomul dentar poate fi prevenit cu ușurință prin urmărirea unor pași simpli:
- tratarea timpurie a cariilor, imediat ce sunt observate;
- tratamentul endodontic la un medic specialist care are aptitudinile și instrumentele necesare;
- retratamentul endodontic, dacă primul tratament a fost efectuat incorect sau incomplet;
- controale periodice la medicul stomatolog pentru a monitoriza tratamentele de canal cu ajutorul radiografiilor dentare.
Întrebări frecvente
Pot avea un granulom dentar sub lucrare?
Da, poate apărea un granulom la ceva timp după tratamentul de canal și acoperirea dintelui cu o coroană sau lucrare (dacă se întinde pe mai mulți dinți). Uneori, se poate reface tratamentul de canal prin coroană, însă sunt și situații unde, din păcate, lucrarea protetică trebuie îndepărtată pentru a face un tratament corect și adecvat cazului clinic respectiv.
Este tratamentul naturist potrivit pentru granulomul dentar?
Nu, din nefericire. Capsula care delimitează granulomul de restul țesuturilor nu poate fi străbătută de medicamente naturiste și nici măcar de antibiotice. Un tratament corect presupune curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare și închiderea acestora cu ajutorul obturației de canal. Tratamentele naturiste pot fi utile în alte cazuri, precum îmbunătățirea imunității.
Surse:
- Radiological aspects of apical periodontitis. Sisko Huumonen, Dag Ørstavik
- Surgical approaches of extensive periapical cyst. considerations about surgical technique. Paulo Domingos Ribeiro Jr, Eduardo Sanches Gonçalves, Eduardo Simioli Neto, Murilo Rizental Pacenko
- A histopathological study of the dental granuloma and diseased root apex. Kurt H. Thoma
- An apical granuloma with epithelial integument. P N Nair, E Schmid-Meier
- Effectiveness of root canal filling materials and techniques for treatment of apical periodontitis: A systematic review. Chiara Pirani, Josette Camilleri
- Antibacterial efficiency of adjuvant photodynamic therapy and high-power diode laser in the treatment of young permanent teeth with chronic periapical periodontitis. A prospective clinical study panel. Rakasevic Draganaa, Marinković Jelenab, Marković Jovanc, Nikolic Biljanad, Markovic Dejan
Pentru detalii și programări adresează-te medicilor de la Advanced Gentle Dentist, specializați în stomatologia laser în Germania și în Statele Unite